|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - rukola
majaja - 2007-10-05, 17:59 Temat postu: rukola Kupiłam pół kilo rukoli i teraz nie wiem co z nią zrobić. Proszę o jakiś prosty przepis bez egoztycznych dodatków. Do tego co jest na puszce to musiałabym zakupy zrobić.
Lily - 2007-10-05, 18:01
hxxp://www.swedeponic.com.pl/_przepisy.html?pid=70 np. taki przepis, choć ja zrobiła po prostu z pomidorami, oliwą i bazylią (suszoną).
kasienka - 2007-10-05, 19:23
jest świetna do wszelkiego rodzaju sałat
Alispo - 2007-10-05, 19:40
kasienka napisał/a: | jest świetna do wszelkiego rodzaju sałat |
dokladnie
moja mama jeszcze robila taka dziwna salatke z kaszą(chyba pęcakiem)i granatem.
Ania D. - 2007-10-05, 20:18
Bardzo mi smakowała położona grubo na pizzy.
majaja - 2007-10-05, 20:59
Ania D. napisał/a: | grubo na pizzy. | pieczona czy tak już po wszystkim?
[ Dodano: 2007-10-05, 21:05 ]
kasienka napisał/a: | jest świetna do wszelkiego rodzaju sałat | A to to ja wiem, tyle że tego jest pół kilo czyli cała reklamówka, nawet jak na moja rodzinkę dość sporo tak na raz, a poza tym tak bez niczego to mi nie bardzo smakuje, musiałabym się dopiero przyzwyczajać. Nigdy wczesniej nie miałam okazji próbować i wydawało mi się, że smakuje bardziej jak sałata, a to ma smak raczej rzodkiewkowy.
Capricorn - 2007-10-05, 21:09
skopiowałam z hxxp://www.abcgospodyni.pl/rukola.html fragmenty z treściami wege:
Cytat: | Rukola, bo o niej mowa, zwana też rokiettą siewną to bardzo miłe ziółko. Doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym. A wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami, doprawiona również oliwą i octem, to doprawdy coś, co wielu wprawi na dłuższą chwilę w błogi stan.
Dodaje werwy wielu sałatkom, komponuje się świetnie z serami (feta, parmezan, ser kozi, gorgonzola, rokpol, camembert, brie), orzechami (najlepiej wcześniej uprażonymi, by jeszcze bardziej swoim aromatem cieszyły nozdrza, a smakiem podniebienie), owocami cytrusowymi (bez skórek, wyfiletowanymi dokładnie).
Z makaronem (z serkiem mascarpone i bazylią), na pizzy (...) czy w risotto (w klasycznym, bo jest najpyszniejsze, które ewentualnie można wzbogacić kieliszkiem wermutu - ja lubię dodawać słodki). Na kanapce z ciabatty (pod nią mozzarella (...) ) czy w awanturce twarożkowej. W sałatce z gruszkami (serem pleśniowym i orzeszkami też) lub z pomidorami (tylko oliwa i ocet balsamiczny, szczypta pieprzu świeżo zmielonego i nic więcej). Doprawdy mało jest potraw (z wyjątkiem słodkich deserów i wypieków), gdzie jej dodatek nie jest mile widziany. Eksperymentować można więc bez ryzyka. I warto! |
I jeszcze ogólnie o rukoli:
Cytat: | Wschodzi szybko, potem jeszcze szybciej dorasta - zbierać ją można już po 6 tygodniach od siewu. Jest wydajna - jedna roślinka dostarcza liści na kilka sporych porcji.
Smak ma zdecydowany. Jej ciemnozielone, nieduże, poszarpane liście kryją w sobie całe bogactwo wyrazistych nut - od pieprzu poprzez chrzan, na orzechach i aromacie świeżo skoszonej trawy kończąc. A może Ty odkryjesz w niej coś jeszcze? Ona ma po prostu ma charakter! |
no chyba zacznę uprawiać, bo pasuje mi jej smak. zwłaszcza z orzechami, albo też z pomidorem, serem i oliwą.
kamma - 2007-10-05, 21:30
Ja miałam w tym roku w ogródku obfitość rukoli. Bardzo łatwa w uprawie, polecam!
Świetna do sałatek, jak również po prostu na chleb jako jeden ze składników kanapki. Generalnie zastosowanie podobne jak sałata, choć daje więcej możliwości użycia na ciepło.
Ania D. - 2007-10-05, 21:32
Położona na upieczonej pizzy.
Capricorn - 2007-10-05, 21:35
a zimą w doniczce ktoś uprawiał, kochani?
bojster - 2007-10-05, 21:51
arete po prostu robi do rukoli sos winegret i zajadamy się tym, najczęściej z grzankami z razowego chleba. Na ciepłych grzankach smakuje najlepiej.
kamma - 2007-10-05, 21:55
Capricorn, nie uprawiałam, ale sądzę, że nie będzie problemu.
Capricorn - 2007-10-05, 21:56
dzięki, to "se" kliknę na allegro zaraz kilka paczek nasion.
ań - 2007-10-05, 23:25
bojster napisał/a: | arete po prostu robi do rukoli sos winegret | przepis!!
bojster - 2007-10-06, 00:12
ań napisał/a: | bojster napisał/a: | arete po prostu robi do rukoli sos winegret | przepis!! |
Próbowałem Ją namówić, żeby się w tym wątku wypowiedziała, ale stwierdziła, że „przecież dziewczyny już to napisały” i odmówiła współpracy. Może rano coś jednak napisze.
efcia - 2007-10-06, 01:15
Sos winegret plus orzechy i pestki.
zojka3 - 2007-10-06, 04:59
Jadłam kiedyś w knajpie makaron z rukolą, octem balsamicznym i orzechami włoskimi, trochę oleju żeby za suche nie było.
Żarełko było tak pyszne, że do dzisiaj wspominam.
kamma - 2007-10-06, 10:56
Capricorn napisał/a: | kilka paczek nasion. |
Dziewczyno, kilka paczek?! Toż Ci dom cały rukolą zarośnie! My z jednej paczki mieliśmy aż nadto zieleniny dla trzech osób, właściwie dwóch, bo Irma nie jest fanką.
Capricorn - 2007-10-06, 11:11
kamma napisał/a: | Capricorn napisał/a: | kilka paczek nasion. |
Dziewczyno, kilka paczek?! Toż Ci dom cały rukolą zarośnie! My z jednej paczki mieliśmy aż nadto zieleniny dla trzech osób, właściwie dwóch, bo Irma nie jest fanką. |
Widzisz, Capricorn ma kilka korb Jeśli już cos kupuje, to nigdy nie kupuje pojedynczych sztuk. Bierze tylko parami. Albo bierze dwie sztuki, albo cztery - albo nic
kamma - 2007-10-06, 11:16
Capricorn napisał/a: | Widzisz, Capricorn ma kilka korb Jeśli już cos kupuje, to nigdy nie kupuje pojedynczych sztuk. Bierze tylko parami. Albo bierze dwie sztuki, albo cztery - albo nic |
Dotyczy tylko kupowania, jak sądzę, bo pociech masz w domu nieparzyście
No, chyba, że i mąż się liczy
Capricorn - 2007-10-06, 11:29
no właśnie nie wiem, czasem mam wrażenie, że mąż się bardzo liczy
i nigdzie nie napisałam, że już zakończyłam reprodukcję
bodi - 2007-10-06, 16:18
majaja, jest jeszcze jedno zastosowanie rukoli. Może się wydawać zaskakujące ale sprawdza się super
Mianowicie rukolę pokrojoną w paseczki dodajesz do zupy pod koniec gotowania, tak żeby pogotowała się ze dwie minuty. Daje świetny smaczek. Uwielbiam ją w tej postaci. Sprawdza się w jarzynowej, brokułowej, właściwie chyba w każdej
oprócz tego klasycznie, w sałatach. Ostatnio jadłam sałatę z rzymskiej, rukoli, bazylii i liści białej rzodkiewki. Bosssski smak
majaja - 2007-10-06, 17:39
Bodi, a jak robisz zupę brokułową, tak żeby tej rukoli do niej dodać? Bo brokuła też kupiłam, miał być na parze, ale co tam
I jeszcze grzybów żeśmy dziś nazbierali, w tym kilka pięknych kanii, więc już w ogóle nie wiem kiedy my to wszystko zjemy.
bodi - 2007-10-09, 00:13
pewnie brokuł już dawno zjedzony, sorki że tak późno ale co tam, pewnie jeszcze się przyda:
do każdej zupy dodaję rukolę pod koniec, czyli w przypadku brokułowej najpierw idą warzywa ogólne, jakie tam chcesz, potem brokuł, a na samym końcu rukola. ma się gotowac dosłownie minutę-dwie.
kamma - 2007-11-01, 17:46
Odkryłam ostatnio nowe, rewelacyjne zastosowanie rukoli:
Ugotowałam kaszę gryczaną niepaloną (za której odkrycie przede mną gorąco dziękuję k.leee oraz małżonce), dodałam do niej uprażonych pestek słonecznika, następnie podsmażyłam do miękkości pokrojone: pora oraz właśnie rukolę. Do tego trochę sosu sojowego. Pychota!
ajanna - 2007-11-10, 03:45
w pizzerii Inferno k/nas serwują pyszną sałatkę na ciepło (tylko sos zmieniłam):
gotowany szpinak - ciepłe
pokrojone w plastry smażone pieczarki - ciepłe
rukola - surowa i zimna oczywiście
to wszystko polane sosem oliwa+ocet winny+sos sojowy
|
|