wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - rukola

majaja - 2007-10-05, 17:59
Temat postu: rukola
Kupiłam pół kilo rukoli i teraz nie wiem co z nią zrobić. Proszę o jakiś prosty przepis bez egoztycznych dodatków. Do tego co jest na puszce to musiałabym zakupy zrobić.
Lily - 2007-10-05, 18:01

hxxp://www.swedeponic.com.pl/_przepisy.html?pid=70 np. taki przepis, choć ja zrobiła po prostu z pomidorami, oliwą i bazylią (suszoną).
kasienka - 2007-10-05, 19:23

jest świetna do wszelkiego rodzaju sałat :mryellow:
Alispo - 2007-10-05, 19:40

kasienka napisał/a:
jest świetna do wszelkiego rodzaju sałat :mryellow:

dokladnie :mryellow:
moja mama jeszcze robila taka dziwna salatke z kaszą(chyba pęcakiem)i granatem.

Ania D. - 2007-10-05, 20:18

Bardzo mi smakowała położona grubo na pizzy.
majaja - 2007-10-05, 20:59

Ania D. napisał/a:
grubo na pizzy.
pieczona czy tak już po wszystkim?

[ Dodano: 2007-10-05, 21:05 ]
kasienka napisał/a:
jest świetna do wszelkiego rodzaju sałat
A to to ja wiem, tyle że tego jest pół kilo czyli cała reklamówka, nawet jak na moja rodzinkę dość sporo tak na raz, a poza tym tak bez niczego to mi nie bardzo smakuje, musiałabym się dopiero przyzwyczajać. Nigdy wczesniej nie miałam okazji próbować i wydawało mi się, że smakuje bardziej jak sałata, a to ma smak raczej rzodkiewkowy.
Capricorn - 2007-10-05, 21:09

skopiowałam z hxxp://www.abcgospodyni.pl/rukola.html fragmenty z treściami wege:

Cytat:
Rukola, bo o niej mowa, zwana też rokiettą siewną to bardzo miłe ziółko. Doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym. A wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami, doprawiona również oliwą i octem, to doprawdy coś, co wielu wprawi na dłuższą chwilę w błogi stan.

Dodaje werwy wielu sałatkom, komponuje się świetnie z serami (feta, parmezan, ser kozi, gorgonzola, rokpol, camembert, brie), orzechami (najlepiej wcześniej uprażonymi, by jeszcze bardziej swoim aromatem cieszyły nozdrza, a smakiem podniebienie), owocami cytrusowymi (bez skórek, wyfiletowanymi dokładnie).

Z makaronem (z serkiem mascarpone i bazylią), na pizzy (...) czy w risotto (w klasycznym, bo jest najpyszniejsze, które ewentualnie można wzbogacić kieliszkiem wermutu - ja lubię dodawać słodki). Na kanapce z ciabatty (pod nią mozzarella (...) ) czy w awanturce twarożkowej. W sałatce z gruszkami (serem pleśniowym i orzeszkami też) lub z pomidorami (tylko oliwa i ocet balsamiczny, szczypta pieprzu świeżo zmielonego i nic więcej). Doprawdy mało jest potraw (z wyjątkiem słodkich deserów i wypieków), gdzie jej dodatek nie jest mile widziany. Eksperymentować można więc bez ryzyka. I warto!



I jeszcze ogólnie o rukoli:

Cytat:
Wschodzi szybko, potem jeszcze szybciej dorasta - zbierać ją można już po 6 tygodniach od siewu. Jest wydajna - jedna roślinka dostarcza liści na kilka sporych porcji.
Smak ma zdecydowany. Jej ciemnozielone, nieduże, poszarpane liście kryją w sobie całe bogactwo wyrazistych nut - od pieprzu poprzez chrzan, na orzechach i aromacie świeżo skoszonej trawy kończąc. A może Ty odkryjesz w niej coś jeszcze? Ona ma po prostu ma charakter!


no chyba zacznę uprawiać, bo pasuje mi jej smak. zwłaszcza z orzechami, albo też z pomidorem, serem i oliwą.

kamma - 2007-10-05, 21:30

Ja miałam w tym roku w ogródku obfitość rukoli. Bardzo łatwa w uprawie, polecam!
Świetna do sałatek, jak również po prostu na chleb jako jeden ze składników kanapki. Generalnie zastosowanie podobne jak sałata, choć daje więcej możliwości użycia na ciepło.

Ania D. - 2007-10-05, 21:32

Położona na upieczonej pizzy.
Capricorn - 2007-10-05, 21:35

a zimą w doniczce ktoś uprawiał, kochani?
bojster - 2007-10-05, 21:51

arete po prostu robi do rukoli sos winegret i zajadamy się tym, najczęściej z grzankami z razowego chleba. Na ciepłych grzankach smakuje najlepiej. :-)
kamma - 2007-10-05, 21:55

Capricorn, nie uprawiałam, ale sądzę, że nie będzie problemu.
Capricorn - 2007-10-05, 21:56

dzięki, to "se" kliknę na allegro zaraz kilka paczek nasion.
- 2007-10-05, 23:25

bojster napisał/a:
arete po prostu robi do rukoli sos winegret
przepis!!
bojster - 2007-10-06, 00:12

ań napisał/a:
bojster napisał/a:
arete po prostu robi do rukoli sos winegret
przepis!!


Próbowałem Ją namówić, żeby się w tym wątku wypowiedziała, ale stwierdziła, że „przecież dziewczyny już to napisały” i odmówiła współpracy. Może rano coś jednak napisze. ;-)

efcia - 2007-10-06, 01:15

Sos winegret plus orzechy i pestki.
zojka3 - 2007-10-06, 04:59

Jadłam kiedyś w knajpie makaron z rukolą, octem balsamicznym i orzechami włoskimi, trochę oleju żeby za suche nie było.
Żarełko było tak pyszne, że do dzisiaj wspominam.

kamma - 2007-10-06, 10:56

Capricorn napisał/a:
kilka paczek nasion.

Dziewczyno, kilka paczek?! Toż Ci dom cały rukolą zarośnie! My z jednej paczki mieliśmy aż nadto zieleniny dla trzech osób, właściwie dwóch, bo Irma nie jest fanką.

Capricorn - 2007-10-06, 11:11

kamma napisał/a:
Capricorn napisał/a:
kilka paczek nasion.

Dziewczyno, kilka paczek?! Toż Ci dom cały rukolą zarośnie! My z jednej paczki mieliśmy aż nadto zieleniny dla trzech osób, właściwie dwóch, bo Irma nie jest fanką.


Widzisz, Capricorn ma kilka korb ;-) Jeśli już cos kupuje, to nigdy nie kupuje pojedynczych sztuk. Bierze tylko parami. :D Albo bierze dwie sztuki, albo cztery - albo nic :D

kamma - 2007-10-06, 11:16

Capricorn napisał/a:
Widzisz, Capricorn ma kilka korb Jeśli już cos kupuje, to nigdy nie kupuje pojedynczych sztuk. Bierze tylko parami. Albo bierze dwie sztuki, albo cztery - albo nic

Dotyczy tylko kupowania, jak sądzę, bo pociech masz w domu nieparzyście ;)
No, chyba, że i mąż się liczy ;)

Capricorn - 2007-10-06, 11:29

no właśnie nie wiem, czasem mam wrażenie, że mąż się bardzo liczy ;-)

i nigdzie nie napisałam, że już zakończyłam reprodukcję ;-)

bodi - 2007-10-06, 16:18

majaja, jest jeszcze jedno zastosowanie rukoli. Może się wydawać zaskakujące ale sprawdza się super

Mianowicie rukolę pokrojoną w paseczki dodajesz do zupy pod koniec gotowania, tak żeby pogotowała się ze dwie minuty. Daje świetny smaczek. Uwielbiam ją w tej postaci. Sprawdza się w jarzynowej, brokułowej, właściwie chyba w każdej ;)
oprócz tego klasycznie, w sałatach. Ostatnio jadłam sałatę z rzymskiej, rukoli, bazylii i liści białej rzodkiewki. Bosssski smak :D

majaja - 2007-10-06, 17:39

Bodi, a jak robisz zupę brokułową, tak żeby tej rukoli do niej dodać? Bo brokuła też kupiłam, miał być na parze, ale co tam :)
I jeszcze grzybów żeśmy dziś nazbierali, w tym kilka pięknych kanii, więc już w ogóle nie wiem kiedy my to wszystko zjemy.

bodi - 2007-10-09, 00:13

pewnie brokuł już dawno zjedzony, sorki że tak późno ale co tam, pewnie jeszcze się przyda:
do każdej zupy dodaję rukolę pod koniec, czyli w przypadku brokułowej najpierw idą warzywa ogólne, jakie tam chcesz, potem brokuł, a na samym końcu rukola. ma się gotowac dosłownie minutę-dwie.

kamma - 2007-11-01, 17:46

Odkryłam ostatnio nowe, rewelacyjne zastosowanie rukoli:
Ugotowałam kaszę gryczaną niepaloną (za której odkrycie przede mną gorąco dziękuję k.leee oraz małżonce), dodałam do niej uprażonych pestek słonecznika, następnie podsmażyłam do miękkości pokrojone: pora oraz właśnie rukolę. Do tego trochę sosu sojowego. Pychota!

ajanna - 2007-11-10, 03:45

w pizzerii Inferno k/nas serwują pyszną sałatkę na ciepło (tylko sos zmieniłam):
gotowany szpinak - ciepłe
pokrojone w plastry smażone pieczarki - ciepłe
rukola - surowa i zimna oczywiście
to wszystko polane sosem oliwa+ocet winny+sos sojowy


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group