| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Jęczmienia
arahja - 2013-10-10, 19:13 Temat postu: Jęczmienia Wrobiłam się. Miało być kilo kaszy jęczmiennej, a jest kilo jęczmienia. Takiego do "zabijaczkowych przetworów", brrr. I co mam z tym teraz zrobić? Da się to w ogóle zużyć w kuchni?
gosia_w - 2013-10-10, 19:45
Ugotuj i zjedz Albo zmiel w młynku do kawy i będzie m±ka.
MartaJS - 2013-10-10, 20:17
A on nie jest z plewami?
arahja - 2013-10-10, 20:47
Nie jestem pewna, co to s± plewy. Ale to całe ziarno, razem z t± otoczk±, dlatego zw±tpiłam w przystosowalno¶ć do jedzenia.
MartaJS - 2013-10-10, 21:29
To może skiełkuj?
kofi - 2013-10-11, 08:10
A do czego daje się m±kę jęczmienn±? Tzn. wiem, że można do wszystkiego, ale czy jest co¶ szczególnie super z tej m±ki? (Ostatnio dostałam w sklepie bo już było po terminie i nie mogli sprzedawać ).
gosia_w - 2013-10-11, 08:13
kofi, ja dodaję po prostu do chleba
bronka - 2013-10-11, 10:59
kofi, ja daję trochę do nale¶ników, placuszków itp. Nadaje miękko¶ć i słodkawy smak. Mniam
arahja - 2013-10-11, 12:25
Jak mi przejdzie jedzeniowstręt, to spróbuję
Znalazłam w necie jeden przepis na cały jęczmień - krupnik szwajcarski. Taki sam jak nasz, tylko z innym typem ziarna.
Kiełkowanie to też fajny pomysł - zapomniałam o istnieniu kiełków...
|
|