| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - ...kalafiora
zlotooka - 2013-11-12, 11:27 Temat postu: ...kalafiora Chyba nie ma jeszcze swojego wątku - a ja chciałabym polecić kalafiora z piekarnika. Jest pyszny!
Kalafiora należy umyć, podzielić na różyczki. Na blachę lub naczynie żaroodporne wylać trochę oliwy / innego oleum, dodać ulubionych przypraw (u mnie była papryka wędzona + ostre curry), a następnie przygotowanego kalafiora wytaplać w tej miksturze - i do piekarnika!
Piekłam w 200 stopniach jakieś 30 minut - czas pieczenia należy dostosować do oczekiwanej miękkości kalafiora.
Smacznego!
Fatty - 2013-11-12, 18:38
Dla mnie najlepszy patent na kalafiora: umyć, zetrzeć na tarce, dodać ząbek czosnku, jakąsik zieleninę (koperek) i co tam się chce - innymi słowy, przerobić na wyrazistą surówkę
Tutaj miałam go do ziemnaiczków, w wersji białej
a tutaj musztardowo
Gdy pierwszy raz robiłam, wymieszałam go ze startym żółtym serem i ogórasem kiszonym- też bajer
niedzielka - 2013-11-14, 22:38
Skoro pojawił się kalafior to ja muszę polecić sos pomidorowy z fetą i kalafiorem.
Czego potrzeba?
-jedna duża cebula
-kilkanaście różyczek kalafiora
-2,3 ząbki czosnku
-przecier pomidorowy lub pomidory
-bazylia
-cynamon
-trochę fety wg uznania
-pieprz
-olej
Podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy kalafior, a po chwili przecier. Dusimy kilka minut i dorzucamy bazylię i cynamon. Kiedy kalafior zmięknie pieprzymy i dodajemy fetę.
Świetne do kaszy jaglanej, gryczanej i ryżu. Moje ulubione
PS. Bardzo ważny jest tu cynamon, warto o nim pamiętać, bo dodaje niesamowitego aromatu.
bronka - 2013-11-15, 10:03
Też upiekłam kalafiora, ale w prodiżu.Bardzo smaczny wyszedł.
Ogarniam ostatnio prodiż i naprawdę warzywa wychodzą bardziej wilgotne, nie wysuszone.
|
|