wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - ...kalafiora

zlotooka - 2013-11-12, 11:27
Temat postu: ...kalafiora
Chyba nie ma jeszcze swojego wątku - a ja chciałabym polecić kalafiora z piekarnika. Jest pyszny!

Kalafiora należy umyć, podzielić na różyczki. Na blachę lub naczynie żaroodporne wylać trochę oliwy / innego oleum, dodać ulubionych przypraw (u mnie była papryka wędzona + ostre curry), a następnie przygotowanego kalafiora wytaplać w tej miksturze - i do piekarnika!

Piekłam w 200 stopniach jakieś 30 minut - czas pieczenia należy dostosować do oczekiwanej miękkości kalafiora.

Smacznego!

Fatty - 2013-11-12, 18:38

Dla mnie najlepszy patent na kalafiora: umyć, zetrzeć na tarce, dodać ząbek czosnku, jakąsik zieleninę (koperek) i co tam się chce - innymi słowy, przerobić na wyrazistą surówkę

Tutaj miałam go do ziemnaiczków, w wersji białej



a tutaj musztardowo ;)


Gdy pierwszy raz robiłam, wymieszałam go ze startym żółtym serem i ogórasem kiszonym- też bajer ;)

niedzielka - 2013-11-14, 22:38

Skoro pojawił się kalafior to ja muszę polecić sos pomidorowy z fetą i kalafiorem.

Czego potrzeba?
-jedna duża cebula
-kilkanaście różyczek kalafiora
-2,3 ząbki czosnku
-przecier pomidorowy lub pomidory
-bazylia
-cynamon
-trochę fety wg uznania
-pieprz
-olej

Podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy kalafior, a po chwili przecier. Dusimy kilka minut i dorzucamy bazylię i cynamon. Kiedy kalafior zmięknie pieprzymy i dodajemy fetę.
Świetne do kaszy jaglanej, gryczanej i ryżu. Moje ulubione :)
PS. Bardzo ważny jest tu cynamon, warto o nim pamiętać, bo dodaje niesamowitego aromatu.

bronka - 2013-11-15, 10:03

Też upiekłam kalafiora, ale w prodiżu.Bardzo smaczny wyszedł.
Ogarniam ostatnio prodiż i naprawdę warzywa wychodzą bardziej wilgotne, nie wysuszone.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group