|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Piernik "nie panikuj"
kamma - 2013-12-11, 23:12 Temat postu: Piernik "nie panikuj" Przerobiony przepis lakto-owo, który jest w mej rodzinie od x-lat (jak mawia moja matematyczka)
Składniki suche:
2 szkl. mąki (można pomieszać białe i razowe, ale jednak z przewagą białej)
2/3 szkl. cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika lub własny zestaw przypraw korzennych
1/2 łyżki sody
1/2 łyżki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka sojowego
2 szczodre łyżki dżemu (u mnie konfitura truskawkowa)
Składniki pozostałe:
namoczone we wrzątku i odsączone , ew. pokrojone rodzynki, morele, śliwki suszone
orzechy włoskie
inne bakalie wedle uznania
Składniki suche dokładnie miksujemy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Stopniowo dolewamy mokre do suchych, na koniec dodajemy bakalie. Wlewamy do formy wysypanej bułką tartą, pieczemy przez ok. godzinę (bywa, że dłużej - trzeba sprawdzać, czy suchy w środku) w 180 st.
Warto się szarpnąć na jakąś polewę czekoladową na koniec, ja miałam od tego ludzi , więc nie wiem, jak to zrobić... Coś mi świta, że gorzką czekoladę roztopiono w kąpieli wodnej i dodano trochę mleka sojowego, a potem na gorąco posmarowano piernik, ale głowy nie dam.
qetrab - 2013-12-11, 23:25
piernik bez miodu ?
olgasza - 2013-12-11, 23:26
o, wypróbuję
kamma - 2013-12-11, 23:37
qetrab, każdy orze, jak może
A dzięki temu piernik jest wegański. I nic a nic nie traci na smaku oraz innych atrybutach, sprawdziłam obie wersje.
qetrab - 2013-12-12, 00:37
kamma, tak wiem na pewno zły nie będzie i mało kto będzie w stanie poznać, że jest bez miodu
kofi - 2013-12-12, 08:36
Można dać melasę, do piernika idealna.
Coś podobnego zrobię pewnie. Do środka można marcepan - taki kupiony i obrany z czekolady, np. Kiedyś kupowałam taki niemiecki - czekolada szła na polewę.
olgasza - 2013-12-12, 09:45
w Lidlu ostatnio mieli taką masę marcepanową, samą, bez polewy. Kiedyś byłam fanką, ale mi się przejadło
priya - 2013-12-12, 09:57
Miałam okazję próbować ten piernik i powiem tylko, że jest pyszny.
kamma, twoja szwagierka wyjawiła mi tajniki polewy Czekolada rozpuszczona z dodatkiem śmietanki roślinnej i wódy (albo spirytusu, nie pamiętam)
Jadzia - 2013-12-13, 18:50
priya napisał/a: | Czekolada rozpuszczona z dodatkiem śmietanki roślinnej |
Śmietanka w proszku czy konsystencja płynna?
Do tej pory jako polewę robiłam czekoladę gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Do miodownika Ani D. była wyśmienita, ale na piernik mogłaby być za gęsta.
priya - 2013-12-13, 18:52
Jadzia, zdaje się, że z kartonika, ale lepiej niech kamma potwierdzi.
kamma - 2013-12-13, 21:33
Jadzia, śmietanka była płynna, z kartonika, ale podejrzewam, że zwykłe mleko sojowe też się nada.
qetrab - 2013-12-13, 23:25
Polewę czekoladową najprościej zrobić rozpuszczając czekoladę w zagotowanej śmietanie (słodka 30%), otrzymamy tak zwany ganasz (nie wiem czy wyjdzie w mleku sojowym). Taka polewa będzie kremowa i miękka, sama czekolada mocno stwardnieje i będzie to trudniejsze do pokrojenia
takie moje cukiernicze 3 grosze
PS: proporcje to trochę mniej śmietany niż czekolady, np. 250ml śmietany i 300g czekolady (gorzkiej)
Sylwia8 - 2013-12-14, 13:17
qetrab napisał/a: |
takie moje cukiernicze 3 grosze |
ale nie wegańskie
qetrab - 2013-12-14, 13:28
no nie wegańskie, tylko napisałem jak to się robi , z mlekiem sojowym na pewno będzie trochę gorzej, bo chodzi o tłuszcz, ale można by spróbować, najlepiej dodawać małe ilości, energicznie mieszać i jak wszystko się połączy to znów... itd aż do uzyskania odpowiedniej gęstości
bronka - 2013-12-14, 13:33
qetrab, myślę, ze jak ktoś poświęca czas i trud na stworzenie vegańskiego odpowiednika tradycyjnego piernika to nie polewa go później nievegan polewą
Ale idąc Twoim tropem można by pewnie na mleczku kokosowym zrobić.
qetrab - 2013-12-14, 15:48
bronka, tak, ale są jeszcze "śmietany" całkowcie roślinne
hxxp://wypiekarnia.pl/smietana-roslinna-slodzona-1litr.html
nie znam dokładnego składu, ale szukałem na szybko. Na pewno można coś znaleźć co będzie wegańskie
jagodzianka - 2013-12-14, 16:51
qetrab, skład jest, zawiera białka mleka, poza tym utwardzone tłuszcze i w ogóle syf. Też pomyślałam o mleku kokosowym.
ps. ale ogóle to dzięki, bo właśnie zastanawiałam się jak zrobić polewę na tort dla f i już wiem.
qetrab - 2013-12-14, 16:57
no na pewno da się znaleźć wegańskie, ale pytanie czy warte to zachodu, z kokosowym mleczkiem faktycznie może się udać
Lily - 2013-12-14, 17:14
A nie można dodać oleju kokosowego?
qetrab - 2013-12-14, 17:21
Można, można też zrobić z samej czekolady, ze śmietaną taka polewa po prostu jest miękka, a tak to jest bardziej chrupiąca (jak czekolada). Ja w sumie robię z samej czekolady zawsze
Można nawet rozcieńczyć samą wodą od biedy, ale wtedy polewa popęka (to samo może się właśnie wydarzyć z mlekiem sojowym, ale nigdy nie używałem)
jagodzianka - 2013-12-14, 17:26
z mleczkim sojowym nic nie pęka i jest bardzo fajna, ale chciałam coś bardziej tłustego, a jednocześnie mlecznego. Moim zdaniem skoro mleko koko się ubija jak śmietana to jest najlepszym jej zamiennikiem.
qetrab - 2013-12-14, 17:39
sam przetestuję z tym mleczkiem, bo to faktycznie może być najlepsze
jagodzianka - 2013-12-14, 17:56
qetrab, tylko odstaw na noc do lodówy i zbierz tylko górną część.
Sylwia8 - 2013-12-14, 21:01
Ja też robię polewę z samej czekolady, jest taka jak na lodach magnum, które kochałam w zasadzie głównie przez nią... Ale fakt, z mlekiem koko może być super, już sobie wyobrażam ten smak; tylko czy będzie pasować do piernika? hm...
Lily - 2013-12-14, 22:03
Ja polewę do ciast robiłam z mleka owsianego w proszku + woda + kakao + agar... mnie się sprawdza
moritura - 2014-04-05, 19:47
Ja robię polewę z czekolady gorzkiej i oleju kokosowego - błyszczy i nie tworzy "skorupy", jak dla mnie super. (Żadnego mleka itd., tylko dwa składniki).
|
|