|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - nibyśmietana sojowa
kofi - 2013-12-14, 21:19 Temat postu: nibyśmietana sojowa Po raz kolejny wykonałam, dobra, to się dzielę.
1/2 kubka mleka sojowego domowej produkcji (do picia się nie nadaje, do tej śmietany idealne)
troszkę mniej niż 1/2 kubka oleju (idealny byłby chyba z pestek winogron, albo ryżowy, bo najbardziej neutralne w smaku, robiłam na ordynarnym rzepakowym)
sok z pół cytryny
szczypta soli.
Olej i mleko powinny być w tej samej temperaturze - dobrze schłodzone.
Blendujemy żyrafą mleko dodając małą strużką olej, potem sok z cytryny, który ładnie ścina całość.
Jakby dodać musztardy - wyjdzie majonez, jak płatków drożdżowych - coś w stylu serka topionego, jak kleik ryżowy - coś podobnego do serka homo.
A jak nic nie dodawać to przypomina w smaku wiejską gęstą śmietanę, dodawałam do zupy na talerzu - nie rozwarstwia się i nie warzy (zupa była gorąca porządnie).
Dla mnie bomba, z kupnego mleka nie robię, bo ono jest słodkie, domowe niesmaczne, ale do tego celu idealne.
Sylwia8 - 2013-12-14, 22:22
bosz... brzmi pięknie, tylko żeby to cholerne mleko tak nie kipiało przy gotowaniu! jak mi 2 razy zalało cały piec łącznie z drzwiami piekarnika to się zniechęciłam porządnie i dlatego już tofu sama nie robię. Ale ten Twój niby serek topiony i homo brzmi kusząco (dla mojego dziecka starszego takie coś lubiącego z przedszkola i tęskniącego jednak może się poświęcę jeszcze raz...)
lilias - 2013-12-14, 22:58
kurczaczek a ja lubie świeże domowe sojowe
kofi - 2013-12-15, 10:32
Trzeba jeszcze spróbować dodać agar, żeby ten "serek" zagęścić. Mleko sojowe robię w największym garnku - tak, że zajmuje mniej niż połowę, a i tak kilkakrotnie wykipiało. Też nie lubię robić, bo papranina, ale trudno.
liliasie, a Ty z maszyny lubisz, czy takie z mielenia i gotowania samodzielnego?
Kat... - 2013-12-15, 15:11
kofi, próbowałaś tylko z sojowego? Bo ja robię w automacie zawsze migdałowo-ryżowe, soi to już dawno nigdzie nie widziałam i się zastanawiam czy wyjdzie. Czy soja ma coś, czego nie mają inne roślinne?
A jeśli chodzi o te płatki ryżowe to nie wiem czy konieczny byłby to nich agar. One z czasem bardzo gęstnieją.
lilias - 2013-12-15, 16:50
kofi, samoróbne może dlatego, że wcześniej takie namoczone fasolki w tych łupinek obieram (trę w rękach jakbym je mydłem myła i te łupinki idą precz, wyławiam i do kosza). nie wszystkich da się pozbyć, ale większości spokojnie.
go. - 2013-12-15, 20:23
brzmi nieźle, dzięki za przepisy
kofi - 2013-12-15, 20:33
lilias napisał/a: | kofi, samoróbne może dlatego, że wcześniej takie namoczone fasolki w tych łupinek obieram (trę w rękach jakbym je mydłem myła i te łupinki idą precz, wyławiam i do kosza). nie wszystkich da się pozbyć, ale większości spokojnie. |
Szaleństwo
Kat z innych nie wychodzi - sojowe ma podobno dużo białka, którego nie mają inne.
Z płatkami drożdżowymi dzisiaj ma konsystencję taką piankowatą - serka Bieluch, tylko lżejsze. Na chleb jemy.
Kat... - 2013-12-15, 21:15
Cytat: | Kat z innych nie wychodzi | to już wiem
Wyszła płynna, kwaśna, nie ścięła się nic a nic po kilku godzinach w lodówce. Ale z ziemniakami smakuje
Właśnie mi się przypomniało, że ja już to kiedyś robiłam z sojowego. Ścinało się pięknie. U mnie to był sos czosnkowy do pizzy.
Ka.ja - 2013-12-16, 16:57
a z niesłodzonego kupnego ktoś próbował? czy koniecznie musi być domowe?
kofi - 2013-12-16, 17:32
Jadłonomia robi majonez, więc pewnie wychodzi.
|
|