wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - jak zrobić domowe tofu

bodi - 2007-10-11, 08:42
Temat postu: jak zrobić domowe tofu
ratujcie :)
namoczyłam na noc szklankę soi, pamiętałam że gdzies na forum jest przepis Ewy z pół szklanki, rano szukam no i nie ma - pewnie wyleciał w kosmos razem z kropkowcem... a chciałam zakwasić eksperymentalnie sokiem z ogórków kiszonych :)
Nie wiem jakie teraz mam zrobić proporcje wody do ziaren, resztę pamiętam (zagotować, zmniejszyć etc. )
Tylko ten początek...

Ewa - 2007-10-11, 09:08

Szklankę soi zmiksować z 6 szklankami wody, odcedzić. Zmiksować ponownie z 2 szklankami wody, odcedzić. Uzyskany płyn gotować na wolnym ogniu 3 minuty, wyłączyć i zakwasić. Zostawić na 2 godziny i odcedzić.
bodi - 2007-10-11, 09:14

dzięki Ewa :D

idę miksować :D

Ania D. - 2007-10-11, 11:04

Ewa, z 6 szklankami wody? Ja na szklankę namoczonej soi daję 2 szklanki wody, do miksowania okary nieco mniej.
Ewa - 2007-10-11, 11:15

Ja mam przepis na pół szklanki suchej soi (nie wiem ile to jest już po namoczeniu), w którym jest najpierw miksowanie z 3 szklankami wody, później jeszcze raz z 1 szklanką. Bodi napisała, że namoczyła szklankę (potraktowałam, że to ilość suchej), a więc proporcje wody podwójne.
Ania D. - 2007-10-11, 11:17

A, to nie zrozumiałam. Ja biorę 1 szklankę namoczonej soi i do tego 2 szklanki wody. I tak do wyczerpania soi.
vlada - 2007-10-11, 13:16

Cytat:
Ja biorę 1 szklankę namoczonej soi i do tego 2 szklanki wody. I tak do wyczerpania soi.

to podobnie jak ja :-)

bodi - 2007-10-11, 13:40

dokładnie tak, namoczonej soi była szklanka.
Zakwasiłam sokiem z kiszonych ogórków, będę próbować pewnie na kolację, na razie się odsącza :D

- 2007-10-11, 15:27

bodi, a czytałaś ten watek? hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=976
bodi - 2007-10-11, 15:48

faktycznie, czytałam :)
no ale teraz już zrobione, a na przepis alci pewnie nie starczy mi cierpliwości ;)

dżo - 2007-10-11, 16:30

bodi, i jak wyszło z sokiem z ogórków? ile go dawałaś? zawsze robię z cytryną a chętnie wypróbuję z tym sokiem,
bodi - 2007-10-14, 00:13

dżo, wyszło super, jak dla mnie lepsze niż z cytryną bo bez tego charakterystycznego posmaku.
Nie powiem Ci niestety ile go dałam, bo lałam na oko. Myślę że mogło to byc ok. pół szklanki

dżo - 2007-10-14, 09:49

dzięki bodi, za chwillę robię Twoim sposobem :-) ,
Szura - 2013-03-18, 06:35

Zrobiłam tofu, wyszło bardzo fajne, ale dość miękkie, łatwo rozpadające się. Chciałam usmażyć je na patelni w paskach, a wyszła... tofucznica. :D Pomyślałam, że może za krótko odciskałam wodę pod naciskiem, tak więc wieczorem zrobiłam kolejną porcję i zostawiłam do odciskania na całą noc. Wyszło takie samo, jak poprzednio. Macie jakiś pomysł, co zrobić, żeby wyszło twardsze, bardziej zwarte, nie rozpadające się? Poprzedniego nie wkładałam później do lodówki, tylko od razu skropiłam soją i po pół godzince wrzuciłam na patelnię. To dzisiejsze wylądowało w lodówce, zobaczę, czy to robi różnicę.

Btw, poprzednie tofu trochę przesoliłam, więc same do żarcia się nie nadaje, ale okazało się takie rozleciane tofu z cebulką i przyprawami fajną pastą na kanapkę. :D

Szura - 2013-03-19, 20:20

Ok, chyba wiem, w czym rzecz. Dziś użyłam soli gorzkiej zamiast wody z ogórków (znajoma mi podrzuciła pomysł <3) i wyszło zdecydowanie bardziej twarde i zwarte. Jak się smaży to zobaczę jutro, natomiast całkiem fajnie się kroi.

Wnioski: to z wody z ogórków jest super na twarożek, pastę czy tofucznicę, a to z soli gorzkiej powinno bardziej nadać się do smażenia w kawałkach czy do krojenia w plastry np. na kanapkę.

Z litra mleka z automatu (z około 60g surowej soi) mi wychodziło 'ogórkowego' 140g, a z soli gorzkiej równe 100g tofu.

fila - 2013-03-20, 22:39

A jak to jest z wapniem w domowym tofu?
Bo te sklepowe mają w sobie jakieś związki wapnia i podnosi się przez to ilość pierwiastka.

Tanpopo - 2013-03-21, 12:44

Chodzi Ci pewnie o chlorek wapnia. Jeśli uda Ci się go kupić, to możesz go użyć jako koagulatu. Z tego co jednak widzę, to w składzie tofu raczej towarzyszy siarczanowi (sól gorzka) i chlorkowi magnezu (nigari). :D
kwiat bzu - 2013-03-28, 11:39

CZy w Polsce można kupić Nigari?
kwiat bzu - 2013-03-28, 23:38

Juz znalazłam NIgari w polskim sklepie internetowym. MAm jeszcze pytanie czy da się zrobić wędzone tofu w domu?
kwiat bzu - 2013-04-05, 13:56

Zrobiłam tofu naturalne. Zakwasiłam sokiem w ogórków kiszonych produkcji mojej mamy. Wyszło przepyszne i wiele lepsze niż w sklepie. Na 1 szkl soi użyłam do zakwaszenia 1 szklanki soku z ogórków. No i gotowałam dłużej niż 3 minuty..Zostawiłam do odciśnięcia na noc. Wyszło twarde ale takie przyjemnie twarde w sam raz:)
Szura - 2013-04-05, 15:00

A jak z kruchością? Czy np. wrzucone na patelnię i mieszane by się rozpadło, czy zachowało formę? Cały czas kombinuję, co robię nie tak, że mi takie kruche wychodzi, ale nie wiem. ;)
Tanpopo - 2013-04-08, 16:04

Szura, a może za mocno je odciskasz i dlatego się kruszy? Wczoraj odcisnęłam z zalewy sklepowe tofu (bo odciśnięte lepiej marynaty chłonie :3) i tak nieładnie się kruszyło na brzegach w trakcie smażenia. Smaku to nie zmieni, ale nie wygląda już tak mniamniuśnie. :P

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group