wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Kapusta z kartoflami

Sylwia8 - 2014-01-09, 21:01
Temat postu: Kapusta z kartoflami
Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim.

Kapustę gotujemy tak:

- poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu) wrzucamy do garnka, zalewamy mniej więcej do połowy zimną wodą, wstawiamy na ogień,
- kiedy woda się zagotuje dodajemy 1 listek laurowy, odrobinkę cukru (symbolicznie, niczym szczypta soli), 6 kulek ziela angielskiego, 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
- i gotujemy tyle, ile w drugim garnku gotują się kartofle (osobiście nie cierpię rozgotowanego niczego, kapusty też!).

Ugotowane kartofle odcedzamy i gnieciemy porządnie (takim przyrządem do gniecenia ziemniaków a z jego braku - zwykłym widelcem).

Ugotowaną kapustę odcedzamy, natłuszczamy olejem, doprawiamy maggi (tak, tak, czasem używam :P ) i mieszamy z kartoflami.

Staramy się nie wyjeść połowy obiadu przed obiadem :D

Z czym podać?
Zapraszam tu: hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/01/kartofle-z-kapusta-w-odsonie-weganskiej.html

Maple Leaf - 2014-01-10, 08:43

Panczkraut :mryellow:
kofi - 2014-01-10, 11:55

W ogóle nie wiedziałam, że coś takiego można zrobić i to jest jadalne (dzisiaj już wyczaiłam na Vegespocie).
Muszę koniecznie spróbować, ale najpierw sobie s a m a ukiszę kapustę, no chyba, że znajdę gotową budzącą zaufanie.

bronka - 2014-01-10, 14:44

kofi napisał/a:
W ogóle nie wiedziałam, że coś takiego można zrobić i to jest jadalne

ja też :-D
Zrobię koniecznie, ale z podsmażonym drobniutko pokrojonym wędzonym tofu.
Jakoś tak by mi pasowało...

Sylwia8 - 2014-01-10, 14:50

Maple Leaf - dokładnie :mryellow:

kofi - ja kupuję ale z jednego, pewnego źródła, smakuje jak kapusta mojej babci, jeszcze nie doszłam do tego, żeby samej kisić ;)

bronka - no to będziesz miała jakby ze "skwarkami", na pewno będzie super pasować

Kto jeszcze nie jadł, niech próbuje koniecznie, my potrafimy zjeść garnek na 2 dni w 1... :-P Teraz na zimę obiad idealny!

priya - 2014-01-10, 14:56

Fajne. Też nigdy nie słyszałam jeszcze. A kapustę własną akurat mam, choć schodzi znacznie szybciej niż się spodziewałam ;-) Ze skwarkami wg pomysłu bronki musi być świetne! Chociaż tak czuję, że to będzie danie dla dorosłych w naszej rodzinie. Moi chłopcy nie lubią kiszonej kapuchy :-|
Maple Leaf - 2014-01-10, 17:06

Eeej no... serio nikt do tej pory nie słyszał o tym cudzie kulinarnym? Skandal! To jest smak mojego dzieciństwa :-D I wege-karminadel do tego musi być obowiązkowo!
bronka - 2014-01-10, 17:07

priya napisał/a:
Moi chłopcy nie lubią kiszonej kapuchy :-|

Może w tej wersji im wejdzie. Pewnie ziemniaki łagodzą trochę jej smak.
Ale sobie narobiłam apetytu :mrgreen:
Chyba jutro zrobię :mrgreen:

bronka - 2014-01-10, 17:09

Maple Leaf napisał/a:
Eeej no... serio nikt do tej pory nie słyszał o tym cudzie kulinarnym? Skandal!

:lol:
Z ze środka Pl. Takie cuda nie dochodziły :lol:
Ale gumiklejzy znam, robię i lubię ( ciotka przebywała krótko na śląsku i ten cud nam zaszczepiła)

Maple Leaf - 2014-01-10, 18:14

bronka napisał/a:
Z ze środka Pl. Takie cuda nie dochodziły

Łączę się w bólu ;-) :-P

bronka napisał/a:
Pewnie ziemniaki łagodzą trochę jej smak.

Dokładnie tak :-) Jako dzieciak samej kapuchy bym nie zjadła, bo za kwaśna, za to za panczkraut byłam w stanie bawić się z Bratem w sługę i pana (nie muszę tłumaczyć w której roli występowałam...) :->

priya - 2014-01-10, 18:49

No, ale moje chłopaki nie znoszą również ziemniaków w formie puree :-P
Kat... - 2014-01-10, 19:11

Czekam aż kapusta przyjdzie ze sklepu, ziemniaki już obrane :-)
U nas zamiast kotlecików smażone tofu bo nie mam czasu, późno jest na gotowanie i studzenie, lepienie. Dam znać (tak, wiek na blogu ;-) ) jak nam będzie smakowało.

adriane - 2014-01-10, 20:03

Maple Leaf napisał/a:
Eeej no... serio nikt do tej pory nie słyszał o tym cudzie kulinarnym?


Słyszał, słyszał. :-D
Na Ślasku mówi się też na to ciapkapusta. :)
Uwielbiam :)
Ja dodaję jeszcze czasem cebulę drobno pokrojoną do garnka z gotującą się kapustą i koniecznie sporo pieprzu czarnego, albo ziołowego. Też smaczne :)
Bosz ślinka mi leci, a jestem już po kolacji ;)

jagodzianka - 2014-01-10, 20:26

Ooo, tego połączenia nigdy nie odpuszczę jak mam kapuchę ugotowaną. W ogóle jestem w szoku, że ktoś mógł o tym nie słyszeć. :P Tzn. ja też nie wiedziałam, że to jakieś regularne danie, ale takie 2 zacne składniki aż się proszą żeby je połączyć. Z cebulką koniecznie- jedna do gotowania kapuchy, druga podsmażona.
Kat... - 2014-01-10, 21:17

Też nie wiedziałam, że to danie, ja sobie zawsze takie pacie na talerzy robiłam. Zawsze mieszałam ziemniaki z bigosem, burakami itp.
Ale czy to ma być takie kwaśne? Nie wiem ile dałam ziemniaków ale wiem, że zdecydowanie za mało. Dzieci nie tknęły po pierwszym spróbowaniu a my ledwo. Następnym razem damy mniej kapusty.
I jeszcze mi tofu bez smaku wyszło :-/

Sylwia8 - 2014-01-10, 22:34

Haha, wygląda na to, że dla ludzi ze Śląska to oczywista oczywistość a dla tych spoza totalne zaskoczenie; no dla mnie to też podstawowy smak dzieciństwa, jak kluski na obiad w niedzielę, czasem moja mama zapomniała kapustę pokroić i ona się tak ciągnęła strasznie na widelcu ale i tak zawsze było pycha!

Wiecie co, właśnie widzę, że zapomniałam napisać o cebuli, jasne, że ją daję, muszę poprawić koniecznie, dzięki za wspomnienie o tym!

Kat... Ja daję powiedzmy 1,2 kg ziemniaków do 1 kg kapusty i u nas jak nie jest kwaśne to nikomu by nie smakowało. To ma być kwaśne, przełamane kartoflami. Gdzieś kiedyś czytałam taki przepis z kapustą słodką, to zupełnie nie to... ALE jeśli dla Was za kwaśne, możesz spokojnie dogotować kilka ziemniaków, pognieść, wymieszać wszystko razem, ogrzać całość na patelni (suchej) i spróbować jeszcze raz :-D

I jeszcze - ziemniaki to nie purre, tylko po prostu zgniecione ziemniaki, purre też nie cierpię i nie zjadłabym, stoi mi w gardle taka papka.

Tofu - cóż - ono w ogóle jest bez smaku, przestałam już używać bo mnie słabi :-P

Wege-karminadla - YES! ;)

kml - 2014-01-10, 23:04

Kupiłam kapustę, nigdy tego nie jadłam. I kotleciki polecone do tego tez zrobię. Dzieki :)
mada - 2014-01-10, 23:17

Mojej przyjaciółki mama dodawała jeszcze do tego dania gotowany groch - to jest pyszne:-)
maharetefka - 2014-01-11, 20:57

Ale fajne danie! Jutro robie, kapucha kupiona, zemniaki tez, cebule mam. Nie wiem jeszcze z czym to jesc, kotletow lepic mi sie nie chce, pomyslu nie mam :-> . Warunki w kuchni takie srednie chwilowo, wiec gotowanie upraszczam jak sie da...
priya - 2014-01-12, 09:19

U mnie tak jak przypuszczałam - dzieci nie chciały nawet spróbować, za to my z mężem wyżarliśmy cały garnek, choć początkowo S. twierdził że oszalałam gdy spojrzał na ilość gotowanej kapuchy i ziemniaków ;-) Zrobiłam bez maggi, za to z zeszkloną cebulą. Odgrzewane chyba jeszcze lepsze niż świeże :-D Do tego mieliśmy kotleciki z ryżu, soczewicy i brokułów. Pycha.
gosia_w - 2014-01-12, 09:32

Brzmi bardzo apetycznie, surowce mam, zrobię pewno w środę, bo wtedy dziecko je obiad w szkole (domowy zresztą), a ja nie muszę się przejmować, że coś jej nie podpasuje. Zostawię trochę na czwartek, żeby spróbowała wersji odgrzanej, skoro jeszcze lepsza.
Sylwia8 - 2014-01-12, 16:14

maharetefka napisał/a:
Nie wiem jeszcze z czym to jesc, kotletow lepic mi sie nie chce, pomyslu nie mam :-> . Warunki w kuchni takie srednie chwilowo, wiec gotowanie upraszczam jak sie da...


To może zwykłe łby pieczarek obrumień na cebuli na patelni i wystarczy :)

Sylwia8 - 2014-01-12, 16:18

priya, gosia_w - a wiecie jakie to jest pyszne ZIMNE?? My właśnie dlatego wyżeramy taką ilość w jeden dzień - najpierw jest normalny obiad, ciepły, z kotletami czy pieczarami a potem kto idzie do kuchni to jakoś długo nie wraca - stoi nad garnkiem i wyjada łyżką, nawet dziecko się zgłasza "mamo, a dasz mi jeszcze kapusty z kartoflami, ale NIE GRZEJ!" :) Brzuch pęka a jakoś ciężko się opanować ;)
priya - 2014-01-12, 16:29

Sylwia8 napisał/a:
wiecie jakie to jest pyszne ZIMNE?
no właśnie wiemy, wiemy :oops: Wczoraj połowa gara poszła na świeżo, pozostałej części połowa na zimno, a reszta odgrzana :mrgreen: Dziś zostały nam 3 ziemniaki, a do sklepu nikomu się nie chciało iść. Zrobiłam więc specjalnie dla męża jako dodatek do obiadu z tych 3 ziemniaków :lol: Dodałam podsmażonego pora, bo cebuli zabrakło. Pychotka.
Sylwia8 - 2014-01-12, 16:34

No to zapraszam i proszę gorąco o komentarz przy wpisie na blogu, niech inni też uwierzą, że to danie cud :) Z góry dzięki :)
maharetefka - 2014-01-12, 17:54

Sylwia8 napisał/a:

To może zwykłe łby pieczarek obrumień na cebuli na patelni i wystarczy

I to jest to! Nastepnym razem bedzie jak mowisz :-) , dzisiaj bylo w towarzystwie marchewki z groszkiem, parowanego brokula i salaty 8-) . Pychotka :-D

Wafel - 2014-01-13, 09:29

Dziś i u mnie w towarzystwie karminadli. :P Mniam!
zlotooka - 2014-01-18, 15:11

Zrobiłam wczoraj - mój wszystkożerny mąż był zachwycony i - jak to ujął - zaskoczony :-)

Mnie to danie przypomina smakiem wspomnienie z mojego dzieciństwa i regionalną specjalność łódzką: kapuśniak z prażuchami. Mmmm....

Sylwia8 - 2014-01-19, 13:51

No to cieszę się, że ten przepis udany ;) Dla mnie to też smak dzieciństwa, tylko trochę zweganizowany :-D
karmelowa_mumi - 2014-01-26, 16:23

Sylwia8, i ja popełniłam - coś przepysznego, ziemniaki łagodzą kwaśność kapusty, a kapusta nadaje wyraźny smak ziemniaków.

Nie ma jednak tak dobrze, żeby córka spróbowała, ale jak tylko się zdecyduje na kapuchę, to będzie pierwszy przepis dla niej :)


Czy to danie ma jakąś nazwę po śląsku?

priya - 2014-01-26, 17:52

Nawet moja mama dziś zrobiła sobie na obiad ;-) Ona zawsze gotowala kapuśniak i do tego robiła pure z ziemniaków osobno (oryginalnie ze skwarkami), więc takie połączenie bardzo jej smakowało też.
Maple Leaf - 2014-01-26, 18:04

karmelowa_mumi napisał/a:
Czy to danie ma jakąś nazwę po śląsku?

Panczkraut lub ciapkapusta ;-)

Sylwia8 - 2014-01-27, 13:43

karmelowa, priya - dzięki, fajnie, ze smakuje :-D

śląskie nazwy - tak jak pisze Maple Leaf, no i jeszcze panciapa ;) Ale panczkraut chyba najbardziej popularny

kofi - 2014-01-27, 22:26

Sylwia8 napisał/a:
karmelowa, priya - dzięki, fajnie, ze smakuje :-D

śląskie nazwy - tak jak pisze Maple Leaf, no i jeszcze panciapa ;) Ale panczkraut chyba najbardziej popularny

Panczkraut - fajna nazwa, postaram się jej nie zapomnieć i używać, bo danie wchodzi do jadłospisu na dłużej. ;-)

Maple Leaf - 2014-01-28, 08:45

Sylwia8 napisał/a:
no i jeszcze panciapa

O! tego to jeszcze nigdy nie słyszałam :-D

śliwka - 2014-01-28, 12:58

Sylwia8, ja zawsze robię podobne danie (samodzielne a nie jako dodatek) ale ziemniaków nie tłukę tylko w dużych kawałkach duszę na podsmażonej w garnku cebuli, z dodatkiem pieczarek, a na końcu, jak już ziemniaki zmiękną wrzucam podduszoną kapuchę kiszoną. Czasem dodaję do tego pokrojone wędzone parówki sojowe. Przepadam za tym.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group