wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Fermentowany serek z nerkowców

gosia_w - 2014-01-10, 17:15
Temat postu: Fermentowany serek z nerkowców
1 szklanka nerkowców
ok. 1/2 szkl. wody plus do namaczania
2-3 łyżki soku z kapusty kiszonej (niepasteryzowanego)
Nerkowce namoczyć na 3-4 godziny. Odlać wodę, wypłukać. Zmiksować z wodą (najlepiej na gładko). Ilość wody zależy od tego, jak gęsty serek chcemy otrzymać i jak skuteczny mamy blender. Dodać sok z kapusty, wymieszać. Można zmiksować z sokiem z kapusty, ważne żeby temperatura w czasie miksowania nie była zbyt wysoka, bo zabije bakterie.
Przełożyć serek do czystego słoika, zabezpieczyć od góry gazą i odstawić w ciepłe miejsce (u mnie blat w kuchni) na 12-36 godzin. Sprawdzać co kilka godzin, czy smak odpowiedni, jeśli nie, zostawić na dłużej. W serku robią się dziurki, widać że pracuje. Jeśli się nie zrobią po 24 godzinach można dodać więcej soku z kiszonej kapusty i/lub postawić w cieplejszym miejscu.

Dla mnie sok z kiszonej kapusty jest lepszym dodatkiem niż sok z kiszonych ogórków, bo nie pachnie czosnkiem i można taki serek jeść na słodko lub na słono, a jeśli chce się na czosnkowo, to można dodać czosnek.

Do miksowania z wodą można dodać również 1-2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych i 1/2-1 łyżeczki miso. Wtedy serek będzie miał głębszy smak.

Na bazie takiego serka piekę wegański sernik.

melba - 2014-01-11, 15:28

ja robilam do tej pory z woda z ogorkow, ciekawy pomysl z ta kapusta :)

podpowiem ze jesli nerkowce zmieli sie na sucho najpierw (np. w mlynku do kawy lub maszynie do robienia mleka sojowego), a potem zmiesza z plynem, to po ukiszeniu konsystencja bedzie identyczna jak tworogu, bo jak sie miksuje od razu z woda jest bardziej gladki, pastowy.
tak pisze, gdyby ktos chcial sprobowac :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group