|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Wegańskie MUFFINKI z m±ki gryczanej
Sylwia8 - 2014-01-21, 18:47 Temat postu: Wegańskie MUFFINKI z m±ki gryczanej Zimowe słodko¶ci
Przepis na podwójn± porcję, 12 muffinek "king size" (lub odpowiednio 24 zwykłe):
- 500 g m±ki gryczanej - lub innej ale z gryczanej s± boskie!
- mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli;
- dolewamy 400 ml mleka ro¶linnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju;
- dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobn± kostkę (ze skórk±);
- mieszamy wszystko, przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy cukrem i gotowe.
(Je¶li kto¶ potrzebuje, może dodać 100-150 g cukru do ciasta).
Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach lub inaczej, jak tam każe Wam piekarnik Patyczek musi być suchy, to wystarczy.
hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/01/weganskie-muffinki-z-maki-gryczanej.html
malwiska - 2014-01-21, 20:13
ale fajne, zrobię kiedy¶. Super talerz!
go. - 2014-01-21, 23:18
Sylwia8, dzięki! Na muffinki z gryczanej bym nie wpadła. Wypróbuję na pewno
Ja jestem fank± wsadzania do ¶rodka malin (fajny mus podczas pieczenia się robi), bananów, ewentualnie borówek w sezonie- wlewany do foremki do 1/3 ciasto, wrzucamy owoc i zalewany do pełna, i s± muffinki faszerowane, a samego ciasta starsza na więcej sztuk
Sylwia8 - 2014-01-22, 00:23
malwiska - dzięki choć to zasługa raczej tego talerza, nie moja
go - zakochasz się w nich i fajny ten patent z owocami, wła¶nie wczoraj zrobiłam takie co¶ z mas± figow± (pewnie wrzucę niedługo co¶ dla potomnych) - i wyszło tak jak mówisz, ciasto przeszło owocami więc ja - rozwalona
malwiska - 2014-01-22, 10:49
go. napisał/a: | i s± muffinki faszerowane, a samego ciasta starsza na więcej sztuk | jaki¶ budyń też można wsadzić - ale owoc szybciej
go. - 2014-01-22, 20:04
malwiska, ja wolę owoc, raczej ze względu, że nieprzetwarzany
Sylwia8, jak w sobotę zdam 2 egzaminy to w niedziele nimi objadam
dynia - 2014-01-22, 20:13
Zrobiłam dzi¶ te gryczane no i nie ciesz± się powodzeniem nawet moim ,jakies takie gliniaste gnioty bleeeeh choć urosły i ogólne ''wyszły''.
Sylwia8 - 2014-01-22, 21:36
dynia, nie wiem, u mnie zawsze wychodz± fajne lekkie, zreszt± chyba widać na zdjęciu, że z glin± niewiele maj± wspólnego; robiłam je już wiele razy i dlatego podałam przepis dalej, bo zawsze s± dobre; może za krótko piekła¶? nie wiem, nie znam się na pieczeniu
dynia - 2014-01-22, 22:16
Nie piekłam akurat ,wyszły puszyste ale smak gliniasty pewnie przez t± m±kę gryczan±
malwiska - 2014-01-23, 09:09
dynia, ona ma specyficzny smak w wypiekach, to się kocha albo nienawidzi
Sylwia8 - 2014-01-23, 11:17
No wła¶nie
A druga rzecz - to daj sobie cukru może, ja tam lubię wytrawny smak ale napisałam, że kto potrzebuje, może dodać cukru, przecież ciasto można kosztować przed upieczeniem...
dynia - 2014-01-23, 13:18
Posłodziłam przecież ,bez tego to już w ogóle porażka.Dzisiaj były nawet trochę lepsze ,następnym razem zrobię mix m±k
Sylwia8 - 2014-01-23, 18:45
dynia czyli nie należysz do frakcji tych, co ten smak kochaj± Ale je¶li jeszcze chcesz próbować, to może to będzie jak w piosence PINK - tak bardzo Cię nienawidzę, że to musi być true love
Jadzia - 2014-02-14, 14:29
Zrobiłam. I muszę przyznać, że to s± pierwsze w życiu muffinki, które mi wyszły Tylko następnym razem będę piekła ciut dłużej, bo były lekko wilgotne w ¶rodku. Posmak gryki faktycznie jest specyficzny, ale nam (tzn mi i młodej) smakuje, ciekawe jakie wrażenia będę mieć kubki smakowe mojego męża
Mam tylko pytanie: jaka powinna być konsystencja ciasta przez wyłożeniem do foremek? U mnie wyszło dosyć gęste, nakładałam łyżk±. I muffinki prawie nie wyrosły- zastanawiam się czy to nie przypadkiem przez zbyt gęste ciasto.
frotka - 2014-02-14, 18:43
Jadzia - moje ciasto też było gęste - ledwo je wymieszałam. Nakładałam podobnie jak Ty łyżk± i nie wyrosły wcale. Mimo to wszystkim bardzo smakowały
Sylwia8 - 2014-02-14, 20:22
Dziewczyny, u mnie też jest takie gęste, już nawet dałam więcej mleka w stosunku do oryginalnego przepisu bo w ogóle mieszać go nie umiałam. Ale wychodz± dobre i zawsze trochę urosn±, ale też niedużo, nie wiem od czego to zależy, może m±ka taka? Grunt, że smakuj±
malwiska - 2014-02-15, 19:23
Piek± się. A te "king size" to dla mnie zwykłe, malutenieńkie mufineczki
|
|