wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Wegańskie MUFFINKI z m±ki gryczanej

Sylwia8 - 2014-01-21, 18:47
Temat postu: Wegańskie MUFFINKI z m±ki gryczanej
Zimowe słodko¶ci :)

Przepis na podwójn± porcję, 12 muffinek "king size" (lub odpowiednio 24 zwykłe):

- 500 g m±ki gryczanej - lub innej ale z gryczanej s± boskie!

- mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli;

- dolewamy 400 ml mleka ro¶linnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju;

- dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobn± kostkę (ze skórk±);

- mieszamy wszystko, przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy cukrem i gotowe.

(Je¶li kto¶ potrzebuje, może dodać 100-150 g cukru do ciasta).

Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach lub inaczej, jak tam każe Wam piekarnik :) Patyczek musi być suchy, to wystarczy.

hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/01/weganskie-muffinki-z-maki-gryczanej.html

malwiska - 2014-01-21, 20:13

ale fajne, zrobię kiedy¶. Super talerz!
go. - 2014-01-21, 23:18

Sylwia8, dzięki! Na muffinki z gryczanej bym nie wpadła. Wypróbuję na pewno :D
Ja jestem fank± wsadzania do ¶rodka malin (fajny mus podczas pieczenia się robi), bananów, ewentualnie borówek w sezonie- wlewany do foremki do 1/3 ciasto, wrzucamy owoc i zalewany do pełna, i s± muffinki faszerowane, a samego ciasta starsza na więcej sztuk :mrgreen:

Sylwia8 - 2014-01-22, 00:23

malwiska - dzięki :) choć to zasługa raczej tego talerza, nie moja ;)

go - zakochasz się w nich :) i fajny ten patent z owocami, wła¶nie wczoraj zrobiłam takie co¶ z mas± figow± (pewnie wrzucę niedługo co¶ dla potomnych) - i wyszło tak jak mówisz, ciasto przeszło owocami więc ja - rozwalona :-D

malwiska - 2014-01-22, 10:49

go. napisał/a:
i s± muffinki faszerowane, a samego ciasta starsza na więcej sztuk :mrgreen:
jaki¶ budyń też można wsadzić - ale owoc szybciej ;-)
go. - 2014-01-22, 20:04

malwiska, ja wolę owoc, raczej ze względu, że nieprzetwarzany ;)

Sylwia8, jak w sobotę zdam 2 egzaminy to w niedziele nimi objadam ]:->

dynia - 2014-01-22, 20:13

Zrobiłam dzi¶ te gryczane no i nie ciesz± się powodzeniem nawet moim ,jakies takie gliniaste gnioty bleeeeh :-/ choć urosły i ogólne ''wyszły''.
Sylwia8 - 2014-01-22, 21:36

dynia, nie wiem, u mnie zawsze wychodz± fajne lekkie, zreszt± chyba widać na zdjęciu, że z glin± niewiele maj± wspólnego; robiłam je już wiele razy i dlatego podałam przepis dalej, bo zawsze s± dobre; może za krótko piekła¶? nie wiem, nie znam się na pieczeniu :-P
dynia - 2014-01-22, 22:16

Nie piekłam akurat ,wyszły puszyste ale smak gliniasty pewnie przez t± m±kę gryczan± :roll:
malwiska - 2014-01-23, 09:09

dynia, ona ma specyficzny smak w wypiekach, to się kocha albo nienawidzi :mryellow:
Sylwia8 - 2014-01-23, 11:17

No wła¶nie :)

A druga rzecz - to daj sobie cukru może, ja tam lubię wytrawny smak ale napisałam, że kto potrzebuje, może dodać cukru, przecież ciasto można kosztować przed upieczeniem...

dynia - 2014-01-23, 13:18

Posłodziłam przecież ,bez tego to już w ogóle porażka.Dzisiaj były nawet trochę lepsze ,następnym razem zrobię mix m±k ;-)
Sylwia8 - 2014-01-23, 18:45

dynia czyli nie należysz do frakcji tych, co ten smak kochaj± :-P Ale je¶li jeszcze chcesz próbować, to może to będzie jak w piosence PINK - tak bardzo Cię nienawidzę, że to musi być true love ;)
Jadzia - 2014-02-14, 14:29

Zrobiłam. I muszę przyznać, że to s± pierwsze w życiu muffinki, które mi wyszły :) Tylko następnym razem będę piekła ciut dłużej, bo były lekko wilgotne w ¶rodku. Posmak gryki faktycznie jest specyficzny, ale nam (tzn mi i młodej) smakuje, ciekawe jakie wrażenia będę mieć kubki smakowe mojego męża ;)
Mam tylko pytanie: jaka powinna być konsystencja ciasta przez wyłożeniem do foremek? U mnie wyszło dosyć gęste, nakładałam łyżk±. I muffinki prawie nie wyrosły- zastanawiam się czy to nie przypadkiem przez zbyt gęste ciasto.

frotka - 2014-02-14, 18:43

Jadzia - moje ciasto też było gęste - ledwo je wymieszałam. Nakładałam podobnie jak Ty łyżk± i nie wyrosły wcale. Mimo to wszystkim bardzo smakowały
Sylwia8 - 2014-02-14, 20:22

Dziewczyny, u mnie też jest takie gęste, już nawet dałam więcej mleka w stosunku do oryginalnego przepisu bo w ogóle mieszać go nie umiałam. Ale wychodz± dobre i zawsze trochę urosn±, ale też niedużo, nie wiem od czego to zależy, może m±ka taka? Grunt, że smakuj± :)
malwiska - 2014-02-15, 19:23

Piek± się. A te "king size" to dla mnie zwykłe, malutenieńkie mufineczki ;-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group