|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame
Malinetshka - 2007-10-14, 00:36 Temat postu: Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame "Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame
Z - 2 łyżki oliwy, ok. 25 dag dyni
M - pieprz, 1 ząbek czosnku
W - nieco wody, 1 czubata łyżka glonu arame, 1 szklanka ugotowanej dowolnej fasoli, sól, sos sojowy
Namocz glony w niewielkiej ilości zimnej wody. Dynię pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną dynię, szczyptę pieprzu, posiekany ząbek czosnku i smaż 3 minuty na większym ogniu. Zmniejsz ogień, wlej nieco wody i dodaj odcedzone glony. Duś na małym ogniu od 10 do 15 min, a następnie dodaj ugotowaną wcześniej fasolę. Dopraw solą i sosem sojowym."
Przepis pochodzi od Bożeny Żak-Cyran z "Jedz i żyj zgodnie z porami roku". Wiem, że jej kuchnia nie jest w pełni wege, ale przepisy wege ma naprawdę mniam. Mi pasuje wiele z nich..
Ja zrobiłam z czarną fasolą, a na talerzu posypałam sezamowym gomasio. Polecam!
Iwona - 2007-10-15, 23:50
Ja właśnie niedawno zrobiłam to danie i niezbyt nam smakowało. Wyszło za mocno aramowo i ta dynia w ogóle mi tam nie pasowała. Ale to kwestia smaku.
Malinetshka - 2007-10-16, 09:40
Zdecydowanie kwestia smaku. Jest dosyć oryginalny, przyznaję
|
|