wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Zamiennik żelatyny

mermezd - 2014-06-15, 22:15
Temat postu: Zamiennik żelatyny
Mam pytanko szybkie:

1 łyżka żelatyny= ile agaru ?

Agnieszka - 2014-06-16, 12:55

zerknij: hxxp://www.wielkiezarcie.com/article70832.html

Mnie się kilka razy rozjechały galaretki na bazie soku i agaru i ciasto fajnie nie wyglądało. Czasem stosuję hxxps://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/galaretka-na-szybko-delecta-pomaranczowa/251473
gosia_w chyba pisała że nie pasuje jej posmak jaki wyczuwa w agarze ale może to być indywidualne, ja tez mam rzeczy które omijam a jak wyczuwam w smaku nie jadam
znalazłam: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=12217&highlight=agar

Ka.ja - 2014-06-17, 22:39

Ja używam agaru w proporcjach: na 1 l soku - 4łyżeczki agaru - zawsze mam pięknie ściętą galaretkę. Galaretkę wylewam na ciasto, jak zaczyna stygnąć i wtedy szybko układam owoce.

W tym linku podanym przez Agnieszkę ktoś pisze, że jest problem z połączeniem agar+kiwi. Prawdę mówiąc często stosuję kiwi do agarowej galaretki i nigdy nie miałam żadnego problemu.

Nie mam dobrego zdjęcia tego z kiwi - ale mam z truskawkami:

Agnieszka - 2014-06-18, 21:14

Ka.ja: wygląda świetnie :-) . Dziewczyny pisały, że i warzywne nie zawsze się udawały. Domowo nam nie przeszkadza jak średnio się trzyma ale jeżeli robię np. na imprezę rodzinną, to kiepsko gdy się nie udaje i ryzyko nie bywa zabawne (inna sprawa, że fanem słodyczy nie jestem i brak mi serca).
mermezd: zrób próbę i zobacz co wyniknie.

Karolina_87 - 2014-06-19, 12:02

Ja proponuję fajny przepis na mus truskawkowy na agarze. Bardzo prosty przepis, niedużo cukru, wychodzi pysznie:) hxxp://wprostysposob.pl/mus-truskawkowy/
mermezd - 2014-06-20, 22:14

Dzięki za odp ;-) będę próbować.

Ka.ja ale pysznie wygląda:)

Ostatnio jestem fajką ciast bez pieczenia, często do serników chcą żelatyny, mam nadzieję że do tego agar się nada.

maryczary - 2014-06-21, 09:12

Ka.ja napisał/a:
na 1 l soku - 4łyżeczki agaru
a co z mlekiem kokosowym?

No i jak z tym posmakiem agarowym, da sie go jakoś pozbyć lub zakryć?

maga - 2014-06-21, 16:46

maryczary, mnie ten posmak też czasem przeszkadza. Podobno trzeba pogotować z 10 min płyn z agarem, wtedy posmak znika. Nie próbowałam, więc nie wiem, czy działa
A próbował ktoś pektyny? Ostatnio chciałam spróbować, ale mi wykupili w sklepie i posżło z agarem

gosia_w - 2014-06-21, 19:28

U mnie nawet 10 minut gotowania nie pomaga ;-) Dostałam agar z Francji i ten w galaretce truskawkowej był ok.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group