|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Zamiennik żelatyny
mermezd - 2014-06-15, 22:15 Temat postu: Zamiennik żelatyny Mam pytanko szybkie:
1 łyżka żelatyny= ile agaru ?
Agnieszka - 2014-06-16, 12:55
zerknij: hxxp://www.wielkiezarcie.com/article70832.html
Mnie się kilka razy rozjechały galaretki na bazie soku i agaru i ciasto fajnie nie wyglądało. Czasem stosuję hxxps://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/galaretka-na-szybko-delecta-pomaranczowa/251473
gosia_w chyba pisała że nie pasuje jej posmak jaki wyczuwa w agarze ale może to być indywidualne, ja tez mam rzeczy które omijam a jak wyczuwam w smaku nie jadam
znalazłam: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=12217&highlight=agar
Ka.ja - 2014-06-17, 22:39
Ja używam agaru w proporcjach: na 1 l soku - 4łyżeczki agaru - zawsze mam pięknie ściętą galaretkę. Galaretkę wylewam na ciasto, jak zaczyna stygnąć i wtedy szybko układam owoce.
W tym linku podanym przez Agnieszkę ktoś pisze, że jest problem z połączeniem agar+kiwi. Prawdę mówiąc często stosuję kiwi do agarowej galaretki i nigdy nie miałam żadnego problemu.
Nie mam dobrego zdjęcia tego z kiwi - ale mam z truskawkami:
Agnieszka - 2014-06-18, 21:14
Ka.ja: wygląda świetnie . Dziewczyny pisały, że i warzywne nie zawsze się udawały. Domowo nam nie przeszkadza jak średnio się trzyma ale jeżeli robię np. na imprezę rodzinną, to kiepsko gdy się nie udaje i ryzyko nie bywa zabawne (inna sprawa, że fanem słodyczy nie jestem i brak mi serca).
mermezd: zrób próbę i zobacz co wyniknie.
Karolina_87 - 2014-06-19, 12:02
Ja proponuję fajny przepis na mus truskawkowy na agarze. Bardzo prosty przepis, niedużo cukru, wychodzi pysznie:) hxxp://wprostysposob.pl/mus-truskawkowy/
mermezd - 2014-06-20, 22:14
Dzięki za odp będę próbować.
Ka.ja ale pysznie wygląda:)
Ostatnio jestem fajką ciast bez pieczenia, często do serników chcą żelatyny, mam nadzieję że do tego agar się nada.
maryczary - 2014-06-21, 09:12
Ka.ja napisał/a: | na 1 l soku - 4łyżeczki agaru | a co z mlekiem kokosowym?
No i jak z tym posmakiem agarowym, da sie go jakoś pozbyć lub zakryć?
maga - 2014-06-21, 16:46
maryczary, mnie ten posmak też czasem przeszkadza. Podobno trzeba pogotować z 10 min płyn z agarem, wtedy posmak znika. Nie próbowałam, więc nie wiem, czy działa
A próbował ktoś pektyny? Ostatnio chciałam spróbować, ale mi wykupili w sklepie i posżło z agarem
gosia_w - 2014-06-21, 19:28
U mnie nawet 10 minut gotowania nie pomaga Dostałam agar z Francji i ten w galaretce truskawkowej był ok.
|
|