wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Ogólne rozmowy - Bez soli

Space - 2014-06-19, 10:37
Temat postu: Bez soli
Witajcie,

Mam takie pytanie, czy któraś z Was w ogóle nie używa soli, nawet morskiej?Zastanawiam się nad eliminacją, bo jednym z wielu powodów, działa odwadniająco i wysuszająco.Z drugiej strony w owocach i warzywach jest sporo naturalnego sodu.

Poli - 2014-06-19, 17:10

Ja nie uzywam soli :-) wyjatkiem jest jak dodaje troche do pieczenia chleba.
Fatty - 2014-06-19, 17:36

Też nie używam, kilka dni i kubki smakowe przyzwyczajaja sie do wymiaru bezsolnego :)
Natomiast kocham pieprz miłoscią szaloną.

go. - 2014-06-19, 19:57

ja z kolei nadużywam.
Ale oczywiście zdarza się (i to dość często) gotować/piec/smażyć bez. Głównie zastępuję bazylią, gorczycą, ostrą papryką, pieprzem i różnymi olejami/oliwami

jagodzianka - 2014-06-19, 20:00

Mi zdarza się cały obiad zrobić bez szczypty soli, ale czasem... Niestety mam syna sololubnego.
J: Posypać ci to słonecznikiem?
F: Nie, solem.
:mrgreen: Dlatego soli odstawić nie mogę. :P

Agnieszka - 2014-06-19, 21:51

Mój smak zdecydowanie w kierunku soli (mniej obecnie) niż ostrości. U mamy stosuję sól ziołową, nisko sodową, gomasio i zioła suszone - jeśli ktoś potrzebuje bardziej słone indywidualnie na talerzu doprawia. Zupełnie bym nie potrafiła zrezygnować.
mariaaleksandra - 2014-06-19, 22:15

Wydaje mi sie ze sol nie odwadnie, wlasnie zatrzymuje wode w organizmie, przeciez odradza sie osobom z nadcisnieniem, zeby nie zatrzymywac w organizmie dodatkowych plynow
Poli - 2014-06-20, 14:44

To ze sol odwadnia mozna sie przekonac jak sie zrezygnuje z uzywania soli i zje np obiadek u mamy ktora tylko dala "szczypte" soli ;-) albo zje sie kupny chleb . Tak suszy , brak sliny ze moglabym wypic z 5 litrow wody 8-)
Lily - 2014-06-20, 14:50

hxxp://www.crazynauka.pl/dlaczego-po-slonym-chce-sie-pic/

"Odwadnia" w klasycznym sensie rozumiem jako "jest moczopędna". Odwadnia więc alkohol, a nie sól. Jeśli ktoś wymiotuje, dobrze jest wypić lekko osoloną wodę, dzięki której organizm więcej płynu zatrzymuje i się tak szybko nie odwadniamy.
Ja używam zazwyczaj soli kamiennej. Lubię sól, chociaż nie gustuję w chipsach czy solonych orzeszkach. Bycie bezsolną i bezglutenową weganką to dopiero musi być hardkor w życiu towarzyskim i pozadomowym ;) Tak więc nie, dziękuję.
Ale nie wątpię, że to zdrowiej nie solić, niż solić za dużo.
Aha, ostatnio widziałam różową sól himalajską, która ponoć zawiera żelazo. Wie ktoś, jak się to przyswaja?

Space - 2014-06-20, 18:11

Znam sporo osób, którym właśnie sól nie służy, zresztą przecież w owocach i warzywach jest dużo naturalnego sodu, więc nie ma możliwości w ogóle nie jeść sodu, a dodawanie dodatkowo nie jest konieczne.Przeciez wcześniej ludzie stosowali sól głownie do mięsa, ryb, żeby przedlużyć trwałość, kiedy nie było lodówek. Znam sporo tradycyjnym przepisów, gdzie sól nie jest w ogóle używana.

Poli, dokładnie, ja nigdy nie przepadałam za solonymi potrawami, i zawsze pragnienie po nich.

Agnieszko, ostre przyprawy i zbyt duża ilość ziół tez może dzialać 'wysuszająco'.

Tak naprawdę to większość osób, które zapytałam odnośnie soli, to jedzą ją dla 'smaku' lub przyzwyczajenia.

Białe ziemniaki bez soli, niezłe wyzwanie ;) ale wymieszane z innymi warzywami, bez problemu.

go. - 2014-06-20, 20:30

A pamiętacie akcję, że Polacy mają nagminny niedobór jodu i dlatego zdecydowano, że będą jodować sól spożywczą, żeby nam go przemycić. Bo już tak mamy, że ciężko nam porzucić to "dobrodziejstwo" ;)
Pani D. - 2014-06-22, 20:36

Wszystkiego sobie odmówię ale z solą to chyba najciężej. Uwielbiam. Nie ma jakiegoś super fajnego,zdrowego odpowiednika? Jakiegoś słonego ksylitolu ? :)
Space - 2014-06-23, 15:49

Pani D.,

Zioła ;)
Ja już od kilku dni zupełnie bez soli, nie jest tak źle i nawet smakuje ;)

mamala - 2014-07-22, 14:24

Podobno sól jest niezdrowa, ale ja nie wyobrażam sobie jedzenia bez soli. Z niczym nie należy przesadzać.
ajlon - 2014-07-22, 14:42

Solę bardzo mało, głównie zupy. Używam himalajskiej różowej. Niektórych rzeczy nie wyobrażam sobie nie słonych, np. szpinak. Ale są to naprawdę niewielkie ilości, w dodatku przy wysiłku fizycznym utrata soli z organizmu jest dość duża więc się tak usprawiedliwiam :)
CrystalMaiden - 2014-07-22, 16:35

Ja też solę bardzo mało, prawie wcale.

To zaskakujące, że wszystko zaczyna smakować inaczej :) Każde warzywo ma swój charakterystyczny smak. W moim rodzinnym domu soliło się nawet kanapki z pomidorem... Trochę trwało przestawienie się na "małosolną" kuchnię.

go. - 2014-07-22, 20:32

CrystalMaiden napisał/a:
Ja też solę bardzo mało, prawie wcale.

To zaskakujące, że wszystko zaczyna smakować inaczej :) Każde warzywo ma swój charakterystyczny smak. W moim rodzinnym domu soliło się nawet kanapki z pomidorem... Trochę trwało przestawienie się na "małosolną" kuchnię.


z pomidorami (jak i z innymi swoimi dobrodziejstwami) mam tak, że 3/4 roku solę, czy na kanapce czy gdziekolwiek (sklepowe), a jak tylko dojrzewają w mojej szklarence to są tak smaczne, że nie mam potrzeby. A nie sama średnio smaczna woda i chemia...

Agnieszka - 2014-07-22, 21:34

podobnie jak go wygrzane na słońcu pomidory dla mnie nie potrzebują soli, podobnie żywe ogórki. Z ziołowych jak gotuję mamie to Dary Natury (musi byc zmielona na pył a nie mam czym, natomiast mieszankę można podpatrzec i skomponowac własną np na himalajskiej), obecnie już niskosodowe ze zdrowej. Oczywiście z córką dosalamy indywidualnie na talerzu.
CrystalMaiden - 2014-07-24, 01:18

go. napisał/a:
CrystalMaiden napisał/a:
Ja też solę bardzo mało, prawie wcale.

To zaskakujące, że wszystko zaczyna smakować inaczej :) Każde warzywo ma swój charakterystyczny smak. W moim rodzinnym domu soliło się nawet kanapki z pomidorem... Trochę trwało przestawienie się na "małosolną" kuchnię.


z pomidorami (jak i z innymi swoimi dobrodziejstwami) mam tak, że 3/4 roku solę, czy na kanapce czy gdziekolwiek (sklepowe), a jak tylko dojrzewają w mojej szklarence to są tak smaczne, że nie mam potrzeby. A nie sama średnio smaczna woda i chemia...


Ależ ja nie powiedziałam, że delektuję się smakiem chemicznych pomidorów i jem je same :) Jem je po prostu bez soli, za to sypię świeżo mielonym pieprzem i jem ze świeżą bazylią, hoduję sobie w doniczkach. Taką mam alternatywę.

kira - 2014-07-24, 14:50

ja właściwie nie używam soli, tylko do młodych ziemniaków gotowanych, czasem do zupy. szok przeżyłam w domu mojego ex, gdzie do wszystkiego daje się sól, vegetę i masło na kilogramy :o jak coś jest bez soli i bez mięcha, to niedobre... dzieci z ich strony wołały jedynie o słodycze, rosołek i gulasz :-/ i kilogramy soli sypane na talerz, jakby w garze było jej mało... maga na pierogi ruskie, bo niesłone, itp :P
ja bez soli czuję się o wiele lepiej.

File07 - 2014-08-12, 19:49

Używam w bardzo małych, wręcz niezauważalnych ilościach. Mąż się wścieka, bo on za to uwielbia sól.
Jabłania - 2014-08-16, 09:05

My przestaliśmy solić, od czasu jak jemy wspólne posiłki z Amelką :) Nic nie solimy, spożywamy tyle soli co np. w chlebie itp ;) No i jak jemy poza domem, ktoś nas czymś częstuje, to na ogół też jest w tym sól.
fila - 2014-08-19, 23:38

Chciałam jeszcze wtrącić, że sól soli nierówna. Biała vs. kamienna czy morska oczyszczona vs. szara. To tak jak z białą mąką i cukrem. Taka nieoczyszczona zawiera często wiele cennych pierwiastków, a jednak w o niedobory jodu łatwo, zwłaszcza u wegan, więc lepiej sól w ograniczonych ilościach jeść moim zdaniem. Są pewnie gorsze składniki diety, których należy unikać.
Inga789 - 2014-09-24, 08:32

To prawda, sól soli nierówna. Generalnie mało używam
go. - 2014-09-24, 09:17

Ja też ostatnio kg himalajskiej, różowej kupiłam, bo była przy większych zakupach za 50% ceny, czyli ok 3,50. Na etykietce wiadomo- reklama jaka to ona wspaniała, nieczyszczona, z toną wartości mineralnych ;)
Mycha89 - 2014-10-01, 11:37

Z tą solą to naprawdę różnie bywa. Jedno co wiemy, to, to, że jest szkodliwa.
Inga789 - 2014-11-12, 12:33

Szkodliwa to jest na pewno i każdy wie, że w nadmiarze może prowadzić do wielu poważnych chorób
janosik83 - 2015-01-27, 14:36

Bardzo bym chciał nauczyć się jeść bez soli, ale naprawdę nie potrafię. Może znacie coś zdrowego, co mogłoby zastąpić sól?

hxxp://www.Warszawawypozyczalniasamochodow.pl]wypożyczalnia aut warszawa

zojanka - 2015-01-27, 19:04

Mi wydawało się, że przesadzam z solą, bo lubię oliwki, używam dużo sosu sojowego itd. - a jak przyszło co do czego i zrobili mi w szpitalu biochemię, to sód miałam na dolnej granicy normy, więc imho nie ma się co stresować. Inna rzecz, że na dobrą sprawę nie ma innego źródła jodu - glony są drogie, a morze daleko.
Poli - 2015-01-27, 21:41

janosik83 napisał/a:
Bardzo bym chciał nauczyć się jeść bez soli, ale naprawdę nie potrafię. Może znacie coś zdrowego, co mogłoby zastąpić sól?


Seler wysuszyc i zmielic na proszek ;-)

xexaa - 2015-01-28, 14:28

zojanka napisał/a:
zrobili mi w szpitalu biochemię, to sód miałam na dolnej granicy normy

Ja też tak zawsze mam, zdarzało się mi nawet poniżej normy.
Tyle, że od kiedy wyprowadziłam się z domu zmienił mi się nieco smak - solę mniej (choć też wydaje mi się, że nie tak mało wcale) i obiad u moich rodziców jest teraz dla mnie zawsze przesolony. A kiedyś mi to nie przeszkadzało.

jasonx - 2015-03-17, 12:41

Ja nie dałbym rady bez soli, niestety. :-(

hxxp://szamba-betonowe-tanio.pl/czestochowa/]szamba betonowe częstochowa

Dama Kier - 2015-03-17, 16:18

zojanka napisał/a:
Inna rzecz, że na dobrą sprawę nie ma innego źródła jodu - glony są drogie, a morze daleko.

To jest właśnie powód, dla którego uważam, że całkowite wyeliminowanie soli nie jest korzystne (może poza niektórymi przypadkami). Glony dobre, ale nie stać mnie, żeby je jeść codziennie. Byle z tą solą nie przesadzać. Choć wydaje mi się, że weg(etari)anie raczej jedzą soli mniej niż wszystkożercy, jako że nie jedzą wędlin. A jak ktoś się dużo rusza to sporo wypaca i może sobie pozwolić na trochę więcej soli :)

lukrecja - 2015-04-03, 09:53

też się zastanawiam nad eliminacją soli. nigdy nie lubiłam słonego smaku, a ostatnio to dosłownie wszystko jest dla mnie za słone. ktoś też tak miał?
Lily - 2015-04-03, 13:21

lukrecja napisał/a:
ktoś też tak miał?
Tak, okazało się, że to wina chorych nerek.
sara88 - 2015-04-16, 21:35

JA też nie uzywam .?Na początku bylo dziwnie ale idzie sie przyzwyczaić.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group