| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - czarne olwiki
Agnieszka - 2007-10-20, 20:15 Temat postu: czarne olwiki Dziś odwiedził nas mój mój brat po powrocie z Grecji. Dostałyśmy butelkę pysznej oliwy i dużą ilość czarnych oliwek.
Z oliwą sobie poradzę a na oliwki szukam sposobów. Wszelkie inspiracje zwłaszcza poza sałatkowe mile widziane.
Humbak - 2007-10-20, 20:20
Ja po prostu je wkładam do sałatki greckiej - solę ogórki i jak puszczą wodę odlewam i do michy, do tego pomidory, papryka czasem trochę cebuli. Na to oliwki i zalewam sosem vinaigrette. Mieszam przed podaniem.
Albo na tosty pod warunkiem że ser to mozarella.
kasienka - 2007-10-20, 20:23
Można też mielić na pastę
eenia - 2007-10-20, 20:27
| kasienka napisał/a: | Można też mielić na pastę |
właśnie, oliwki, czosnek, oliwa i zmielić
majaja - 2007-10-20, 21:57
Babka z ciecierzycy z oliwkami, pycha, jak chcesz szczególy to jutro, ale z tego co pamietam to cieciorka i dużo oliwek
Aczkowiek ja osobiście to każdą ilość oliwek jestem w stanie po prostu zjeść
bodi - 2007-10-20, 22:00
dziś na kolację jagoda jadła makaron razowy polany sosem (zmiksowany czosnek, trochę świeżego tymianku i bazylii, oliwa, pomidor) i wymieszany z czarnymi oliwkami.
Lily - 2007-10-20, 22:08
Pizza (no, coś w stylu pizzy)
alcia - 2007-10-21, 16:11
- Oliwki smażone na oliwie, z dodatkiem czosnku... na koniec trochę przecieru - jako sos do makaronu.
- zapiekanka: warstwa ryżu, na to bakłażan w kawałkach, oliwki w połówkach.. zalane pzrecierem pomidorowym i posypane kawałkami mozarelli - pyszne!
Ja uwielbiam czarne oliwki. Zazwyczaj daję do pseudo-włoskich potraw
Agnieszka - 2007-10-21, 18:35
dzięki za wszystkie rady
maja napisz więcej o tej babce
pao - 2007-10-21, 19:12
ja ołiwki uwielbiam zatem sposobów jest sporo:
można zrobić z nich pesto:
bazylia, pietruszka olej jako baza i pasta z oliwek (+ orzechy, ziemniak, tofu...)
inna wersja:
soba (makaron gryczany) uprażony słonecznik + pokrojone oliwki
jeszcze inaczej
faszerowane pomidory:
odkrawamy czubek, wydrążamy miąższ, mieszamy z oliwkami, tofu, przyprawami i wkładamy z powrotem. całość zapiec
coś więcej? bo pomysłów na oliwki mam dużo
majaja - 2007-10-21, 21:10
1/2 kilo ciecierzycy ugotować, cebule dwie zeszkilic na oliwie. Zmiksować, Doprawić oreganem lub tymiankiem solą i pieprzem. Dodać - w przepisie mam 1/2 szklanki, ale ja daję więcej, oliwek. Włozyc mase do formy wysmarowanej oliwą i posypana bułką. Mozna do masy dodac mąki razowej, ale moim zdaniem wtedy może wyjść za suche.
|
|