wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Biszkopt przekładany kremem jaglanym

eM - 2014-12-01, 17:12
Temat postu: Biszkopt przekładany kremem jaglanym
Ostatnio chodziło za mną ciasto z kremem. Postanowiłam poszperać w internecie, chciałam coś prostego i łatwego w wykonaniu i tak oto powstało coś takiego:

biszkopt ( inspiracja przepis Anji hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7787]tu) z moimi zmianami
1 1/2 szklanki brązowego cukru (dałam niecałe pół szklanki)
2 szklanki mąki (ja zawsze dodaję trochę pełnoziarnistej) (sama pełnoziarnista)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka sojowego / ryżowego itp (sojowe)
dwie łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

Wmieszać suche, dodać olej + esencja waniliowa. Mleko wymieszać z sodą, dodać do reszty razem z sokiem z cytryny lub octem. Szybko wymieszać, przelać do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40-50 minut.

krem
ugotowana kasza jaglana (ugotowanej wyszło około 400 gramów, może pół szklanki suchej)
olej kokosowy (dałam z dwie łyżki)
stała część z mleka kokosowego (kilka łyżek)
cukier (dałam 1 łyżkę trzcinowego zmielonego na puder)
skórka i sok z cytryny (do smaku)
ewentualnie zmielony kardamon lub cynamon (dałam z dwie szczypty)

Ostudzoną kaszę zmiksować z olejem (można dodać do ciepłej kaszy lub wcześniej rozpuścić). Mleko kokosowe (stałą część) ubić z cukrem pudrem. Wymieszać kaszę z mlekiem i resztą składników, ewentualnie dosłodzić lub dodać soku z cytryny.

Przepisem na krem inspirowałam się z jakiegoś bloga, ale niestety nie mogę go teraz znaleźć. Jak go odnajdę to wstawię link.
Ogólnie krem wyszedł super, tylko mało słodki, ale już nie dosładzałam bo biszkopt był dla mnie słodki. Niepotrzebnie też chyba ubijałam mleko, następnym razem po prostu dodam do kaszy i wszystko razem zmiksuję i też będzie ok.
Kremu wyszło mi więcej niż potrzebowałam. To co zostało wykorzystałam do naleśników - pycha.

Wystudzony biszkopt przekroiłam na pół. Dolny blat posmarowałam powidłami, na to nałożyłam krem i przykryłam drugim biszkoptem. Lekko docisnąć i najlepiej wstawić do lodówki żeby się przegryzło :)
Następnym razem ciasto upiekę w większej tortownicy żeby placki były cieńsze.

Polecam i smacznego!

eM - 2014-12-28, 11:38

Na święta wersja z makiem i polewą, równie pyszne :-)

Tym razem krem zrobiłam tak: ugotowana kasza jaglana, olej kokosowy 2 łyżki, cukier waniliowy 2 łyżki, sok z cytryny, skórka z cytryny, mleko kokosowe kilka łyżek (tym razem mi się nie oddzieliło) i ekstrakt waniliowy chlust.


Przy okazji polecam bardzo podobne ciasto z tym, że krem inny z bloga hxxp://icantbelieveitsvegan-veganstories.blogspot.com/2010/12/ciasta-swiateczne-piegus-z-kremem.html]I can' believe it's vegan. Pyszne!


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group