wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Pesto pietruszkowo-czosnkowe na odporność

loika - 2007-10-23, 14:01
Temat postu: Pesto pietruszkowo-czosnkowe na odporność
Pesto pietruszkowo-czosnkowe

-pęczek świeżej natki pietruszki
-ok 3 ząbków czosnku (w łagodniejszej wersji miej)
-ok 10 łyżek oliwy z oliwek
-ok 5 łyżek soku z cytryny
-sól


Pietruszkę posiekać, dodać zmiażdżony czosnek. Przygotować sos: połączyć oliwę oraz sok z cytryny, posolić do smaku. Sos wymieszać z natką i czosnkiem.
Ja smaruję tym kanapki (nawet mój syn się zajada), czasem podaję jako sos do makaronu ryżowego.

alcia - 2007-10-23, 15:51

o, na pewno będzie mniam mniam :) Spróbuję dzięki za przepis!
zojka3 - 2007-10-25, 07:20

O super, ja też napewno spróbuje. Często używam pesto jako smarowidło ale kupne.
A powiedz ile dni wytrzymuje w lodówce?

loika - 2007-10-25, 08:59

Cytat:
A powiedz ile dni wytrzymuje w lodówce?


Myślę, że spokojnie wytrzyma kilka dni. Jednak witamina C jest mało stabilna i zapewne przy dłuższym pobycie w lodówce "pesto" starci część wartości odżywczych. Dlatego warto robić ten sosik tuż przed spożyciem, tym bardziej że przygotowanie go zajmuje dosłownie 5 min.

Dziś na śniadanie jedliśmy kanapki z pasztetem z pestek dyni wg przepisu Ani D. dodatkowo posmarowane moim pesto-wyśmienite połączenie łagodnego smaku pasztetu oraz ostrego smaku czosnku i pietruszki :-D

olgasza - 2007-10-27, 09:21

Potwierdzam, ze pyszne!
zrobilam przedwczoraj i dzisiaj juz go nie ma... Do kanapek idealne, dzieki za przepis!

hidi - 2007-11-04, 21:26

musze wyprobowac :)
dort - 2007-11-04, 21:38

ja również wypróbowałam - jak dla mnie bomba :-P

Oskarkowi bardzo posmakował chleb posmarowany tym pesto

maharetefka - 2009-03-02, 17:13

no to i ja wyprobowalam. pyyyyychaaaaa! :-P mlodemu tez smakowalo. panter na samo okreslenie "pesto pietruszkowe " powiedzial bleee :shock: .
kobra - 2009-03-08, 16:33

tez dzisiaj zrobie to pesto, moj maz lubi wszystko co czosnkowe :)
Anja - 2009-03-08, 17:00

To pesto jest super - nie dość, że smaczne, to kurcze jakie zdrowe... :->
Ja dodałam jeszcze trochę zmielonych pestek dyni (taki swojski odpowiednik orzeszków pinii ;-) )

maharetefka - 2009-03-09, 06:31

a ja dodaje posiekany slonecznik (wczesniej namoczony). ech, chyba znowu dzisiaj zrobie.... 8-) :-P
kofi - 2009-03-09, 08:09

Ojej, dlaczego jestem w pracy? Dlaczego nie odkryłam tego przepisu wcześniej?
Ostatnio mam sezon na pietruszkę (kanapki w pracy też mam z pietruszką).


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group