| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Pesto pietruszkowo-czosnkowe na odporność
loika - 2007-10-23, 14:01 Temat postu: Pesto pietruszkowo-czosnkowe na odporność Pesto pietruszkowo-czosnkowe
-pęczek świeżej natki pietruszki
-ok 3 ząbków czosnku (w łagodniejszej wersji miej)
-ok 10 łyżek oliwy z oliwek
-ok 5 łyżek soku z cytryny
-sól
Pietruszkę posiekać, dodać zmiażdżony czosnek. Przygotować sos: połączyć oliwę oraz sok z cytryny, posolić do smaku. Sos wymieszać z natką i czosnkiem.
Ja smaruję tym kanapki (nawet mój syn się zajada), czasem podaję jako sos do makaronu ryżowego.
alcia - 2007-10-23, 15:51
o, na pewno będzie mniam mniam Spróbuję dzięki za przepis!
zojka3 - 2007-10-25, 07:20
O super, ja też napewno spróbuje. Często używam pesto jako smarowidło ale kupne.
A powiedz ile dni wytrzymuje w lodówce?
loika - 2007-10-25, 08:59
| Cytat: | | A powiedz ile dni wytrzymuje w lodówce? |
Myślę, że spokojnie wytrzyma kilka dni. Jednak witamina C jest mało stabilna i zapewne przy dłuższym pobycie w lodówce "pesto" starci część wartości odżywczych. Dlatego warto robić ten sosik tuż przed spożyciem, tym bardziej że przygotowanie go zajmuje dosłownie 5 min.
Dziś na śniadanie jedliśmy kanapki z pasztetem z pestek dyni wg przepisu Ani D. dodatkowo posmarowane moim pesto-wyśmienite połączenie łagodnego smaku pasztetu oraz ostrego smaku czosnku i pietruszki
olgasza - 2007-10-27, 09:21
Potwierdzam, ze pyszne!
zrobilam przedwczoraj i dzisiaj juz go nie ma... Do kanapek idealne, dzieki za przepis!
hidi - 2007-11-04, 21:26
musze wyprobowac
dort - 2007-11-04, 21:38
ja również wypróbowałam - jak dla mnie bomba
Oskarkowi bardzo posmakował chleb posmarowany tym pesto
maharetefka - 2009-03-02, 17:13
no to i ja wyprobowalam. pyyyyychaaaaa! mlodemu tez smakowalo. panter na samo okreslenie "pesto pietruszkowe " powiedzial bleee .
kobra - 2009-03-08, 16:33
tez dzisiaj zrobie to pesto, moj maz lubi wszystko co czosnkowe
Anja - 2009-03-08, 17:00
To pesto jest super - nie dość, że smaczne, to kurcze jakie zdrowe...
Ja dodałam jeszcze trochę zmielonych pestek dyni (taki swojski odpowiednik orzeszków pinii )
maharetefka - 2009-03-09, 06:31
a ja dodaje posiekany slonecznik (wczesniej namoczony). ech, chyba znowu dzisiaj zrobie....
kofi - 2009-03-09, 08:09
Ojej, dlaczego jestem w pracy? Dlaczego nie odkryłam tego przepisu wcześniej?
Ostatnio mam sezon na pietruszkę (kanapki w pracy też mam z pietruszką).
|
|