wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - chleb żytni na zakwasie z ziemniakami

loika - 2007-10-25, 10:26
Temat postu: chleb żytni na zakwasie z ziemniakami
Pozwalam sobie wkleić tutaj przepis na mój ulubiony chlebek. Chleb wg tego przepisu jest naprawdę wyśmienity- znakomicie wyrasta, jest wilgotny, ale nie za bardzo, ma chrupiącą skórkę. A posypany czarnuszką nabiera wyrazistego smaku. Polecam!

chleb żytni na zakwasie z ziemniakami

Składniki:
400 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej
250 g ziemniaków
600 g mąki żytniej chlebowej
ok 200 ml wody niechlorowanej (albo wiecej, tyle ile maka zabierze *)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół wg uznania

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na miękko ok. 40-45 minut, obrać, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Mąkę przesiać na miskę i zmieszać z ziemniakami. W mieszaninie zrobić zagłębienie, dodać 400 zakwaszonego ciasta, sól oraz zioła i wszystko lekko zagnieść. Wodę dodawać stopniowo, tak, aby uzyskać lekko klejące ciasto. Nie wyrabiać za długo i nie za mocno!
Ciasto włożyć do miski, lekko oprószyć mąką i zostawić przykryte na ok. 40 minut.

Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak długo aż uzyskamy podwojenie objętości.

Pieczenie:
Powierzchnię chleba lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C i piec w tej temperaturze 50 do 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Inne wersje tego chleba:
- zamiast ziół można dodać 2 łyżki kminku
- lub 2 łyżki grubo mielonego zielonego pieprzu

(Przepis zamieszczony Mirabbelkę na portalu ciccin.cc, a pochodzący z forum www.der-Sauerteig.de)

frjals - 2007-10-25, 12:23

loika napisał/a:
400 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej

to znaczy zakwasu? ile to będzie, ze 2 szklanki?

loika - 2007-10-25, 13:39

frjals napisał/a:
to znaczy zakwasu? ile to będzie, ze 2 szklanki?


Ciasto zakwaszone to nie to samo co zakwas. Aby zrobić ok 400 g ciasta zakwaszonego należy zmieszać niecałą szklankę mąki z ok 150ml wody oraz połową szklanki zakwasu, tak aby powstała mieszanina o konsystencji ciasta racuchowego. Ciasto odstawić na ok 8 godzin i postępować dalej zgodnie z ww instrukcją.

pozdrawiam

frjals - 2007-10-25, 14:23

oj, to utrudnienie jakieś, nie można zwykłego zakwasu? bo czym to sie od siebie różni?
Dzisiaj już zrobię normalny ale ten przepis jest ciekawy i chciałabym go wypróbować. :-)

dżo - 2007-10-26, 09:58

frjals, jeśli przy pieczeniu ostatniego chleba zostawiłaś odrobinę ciasta na kolejny chleb to masz już ciasto zakwaszone :-) , no chyba, że nie zostawiłaś ....
frjals - 2007-10-26, 10:07

dżo napisał/a:
no chyba, że nie zostawiłaś ....

no raczej odlewam zakwas do słojeczka i do lodówki.

dżo - 2007-10-26, 10:49

czyli możesz wypróbować nowy przepis :-)
bodi - 2007-10-26, 15:37

u mnie chlebek właśnie wjechał do pieca :)
nie obyło się bez modyfikacji, bo nie miałam dośc mąki zytniej, no i zakwas tylko pszenny akurat pod ręką ;)
a zatem chlebek pszenno (zakwas)-żytnio-gryczano-ziemniaczany będziemy próbować :D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group