| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Buraczki
Iwona - 2007-10-25, 09:53 Temat postu: Buraczki Z czym je robicie ? Moje ulubione to:
1. gotowane buraki (zawsze najpierw ścieram na tarce, a potem gotuję, bo szybciej się gotują) z tartym jabłkiem
2. buraczki polane sosem składającym się z: czosnku (1 ząbek), łyżki miodu, łyżki oleju, trochę soku z cytryny i kminku mielonego, no i soli. Takie fajne połączenie.
Czekam na wpisy, DagaM pisała, że je często robi. Uśmiecham się do Ciebie i innych
zina - 2007-10-25, 11:19
Salatka z buraczkow i orzechow
Ugotowac duzego buraka i utrzec go na tarce. Dodac 1/2 utratego, malego i surowego buraka, 1 zmiazdzony zabek czosnku, 2 lyzki oleju roslinnego. Wymieszac i posypac orzechami.
Pieczone buraki
Buraki sredniej wielkosci ( tyle na ile masz ochote) trzeba umyc i osuszyc ( nie obierac) posmarowac olejem i wstawic do piekarnika ( jakies 180 - 200 stopni) i piec ok. godziny albo do miekkosci. Podawac tak jak pieczone ziemniaki .
Ewa - 2007-10-25, 11:21
Ugotowane buraczki (zimne) starte na duże wiórki, wkrojona do tego drobno papryka czerwona i cebulka. Przyprawione pieprzem i jakimiś ziółkami, polane oliwą.
martka - 2007-10-25, 11:36
| Iwona napisał/a: | | zawsze najpierw ścieram na tarce, a potem gotuję, bo szybciej się gotują |
ja gotuję na parze, później skórka ślicznie schodzi... i dopiero potem ścieram na tarce. spróbuj Iwona, wcale nie tak dużo czasu to zajmuje
hans - 2007-10-25, 11:47
Buraczki jakie robiła moja mama
utarte surowe buraki poddusić z minimalna ilością wody (tak żeby jeszcze chrupiące były), dodać do nich sok z cytryny i coś słodkiego (słód, miód albo inne takie), następnie wrzucić to wszystko na zasmachę uczynioną z mąki, koniecznie na oliwie z oliwek wymieszać dokładnie i...zajadać
Marcela - 2007-10-25, 13:42
Ale narobiłyście mi smaku na te buraczki. Już wiem, co dzisiaj będzie na obiad
majaja - 2007-10-25, 14:02
| Ewa napisał/a: | | Ugotowane buraczki (zimne) starte na duże wiórki, wkrojona do tego drobno papryka czerwona i cebulka. Przyprawione pieprzem i jakimiś ziółkami, polane oliwą. |
Tak samo tylko piekę w piekarniku, jakieś smaczniejsze wtedy są. Najpierw piekę potem obieram.
I jeszcze barszcz ukraiński który mogłabym codziennie,
i obrane i pieczone w majeranku;
i zapiekanka na burakach: ugotowane i potem obrane buraki i ziemniaki kroimy na plasterki, na to co nam w ręce wpadnie: pomidory paparyka cebula, seler naciowy fasola. zalewamy najprostszym sosem pomidorowym (pmiętając, że buraki jeszcze puszczą sok, więc żeby zupy nie zrobić), można posypać dowolnym serem, dobre i sycące i oczywiście do piekarnika na ok. 0,5 godziny.
Agnieszka - 2007-10-25, 14:31
u nas w formie zupy czyli wariacje na temat barszczu a ulubiony to: czysty z grzybami suszonymi albo ukraiński z dodatkiem czosnku.
a dodatkowo:
- buraczki mojej mamy (jarzynka do obiadu) ugotowane starte z dodatkiem soku z cytryny
- sałatki:
1. buraki + pomidory + ulubione zioła + oliwa
2. buraki + fasola + oliwa czosnkowa + ogórek kiszony
3. buraki + jabłko + szczypiorek + sok z cytryny + majonez (własny wegan lub kupny)
do buraczków pasują mi: pomidory, fasola, czosnek, szczypiorek, jabłka, por, cebula, ogórki kiszone, kukurydza, papryka, seler, rzodkiewka, grzyby oraz przyprawy np: cynamon, imbir, sól, pieprz, słodka papryka, garam masala, majeranek, tymianek
pieczone (tak jak maja pisze) są smaczniejsze; gotowane nie muszą być tarte plasterki z szatkownicy też fajne
prócz tego co w/w: chrzan, brzoskwinie, żywe zioła, rodzynki, oliwki, jogurt
jadłam też kiedyś koftę buraczaną - była fajna
majaja - 2007-10-25, 14:58
| Agnieszka napisał/a: | | 2. buraki + fasola + oliwa czosnkowa + ogórek kiszony |
Ta oliwa to czosnek plus oliwa czy musi być jakaś specjalna?
Agnieszka - 2007-10-25, 15:37
zależnie od tolerancji na czosnek więc może być oliwa + zmiażdżony czosnek albo ząbki czosnku np w małym słoiczku zalane oliwą (po kilku dniach wychodzi oliwa czosnkowa)
Iwona - 2007-10-25, 16:27
Dzięki Wam wielkie, coś mi się wydaje, że buraczki będą jeszcze częściej na moim stole, to dobrze
| Cytat: | | i obrane i pieczone w majeranku; |
Tzn. całe czy pokrojone np. w plasterki buraki obtoczyć w majeranku ? i piec w ok. 170-180 st. ? a jak długo ?
ochotę mi narobiłyście na te pieczone buraki.
majaja - 2007-10-25, 17:54
W majeranku to się zainspirowałam przepisem Klee na pieczone ziemniaki, tylko ziemniaków mi zabrakło. Buraki obierasz, koisz w ćwirtki, obtaczasz w majeranku, kładzesz w naczyniu żaroodpornym, polewasz oliwą, odrobinkę soli na nie posypać i pieczesz, nie wiem jak długo bo nigdy nie mierzyłam, akuart tyle by spokojnie zrobić do nich surówkę. Nie za długo.
ajanna - 2007-11-10, 03:52
po grecku:
ugotowane, pokrojone w plastry, polane oliwą i posypane czosnkiem pokrojonym w plasterki wstawić do lodówki najlepiej na noc, ale parę godzin też starczy, żeby smaki się przeniknęły, podawać posypane obficie natką pietruszki, doprawione solą i pieprzem
kasienka - 2007-11-10, 12:05
ajanna, mniam
szkoda, że ja chyba nie mogę czosnku
mona - 2007-11-17, 18:27
A ja lubie w każdej postaci,najbardziej barszcz ukraiński
Silverka - 2007-11-18, 21:35
A ja znalazlam w puszce pyszny przepis na buraczki.
Buraki gotujemy do miekkosci. Nastepnie trzemy na tarce o duzych oczkach. Nastepnie przygotowujemy garnek , dodajemy z 2 szklanki mleka i dodajemy buraczki. Gotujemy jeszcze z 10/15 minut. Dobrze jest dodac cukru z 2 lyzki, o sok z cytrynki dla smaku. Danie jest pyszne
Ewa - 2007-11-18, 21:56
| Silverka napisał/a: | | Nastepnie przygotowujemy garnek , dodajemy z 2 szklanki mleka i dodajemy buraczki. Gotujemy jeszcze z 10/15 minut. Dobrze jest dodac cukru z 2 lyzki, o sok z cytrynki |
Brrrr... Może jestem dziwna, ale dla mnie zabrzmiało obrzydliwie
Christa - 2007-11-19, 03:38
Ja ogolnie buraki lubie, ale sama nazwa "buraczki" kojarzy mi sie tylko i wylacznie z potrawa mojej mamy, czyli burakami startymi, ugotowanymi i zmieszanymi z maselkiem - tej kombinacji po prostu nie cierpie.
Natomiast uwielbiam barszcze i juz sie nie moge doczekac wigilii. To pewnie bedzie jedyna potrawa, ktora bede mogla zjesc, zeby nie narobic szkody karmionemu piersia Maxiowi .
Silverka - 2007-11-19, 11:51
Tez dla mnie brzmialo obrzydliwie, ale sie przelamalam i naprawde pyszny przepisik
Ania D. - 2007-11-19, 12:02
Ja dodaję czasem do takich startych buraczków trochę smietanki migdałowej lub jakiegoś mleczka, ale nie w takich ilościach, wystarczy troszkę. Do tego sok z cytryny i troszkę zasmazki (olej + mąka razowa). Smietanka lub mleczko dodają delikatności buraczkom.
Agnieszka - 2007-11-20, 20:54
Na bajkowej niedzieli pojawiła się sałatka buraczana wg Gaji. W składzie były: kasza gryczana, ugotowane/pieczone buraki (stawiam na pieczone) starte na dużych oczkach, czerwona fasola, czosnek, sok z cytryny.
Mój smak nałogowy więc jeśli ktoś wysmaczył jeszcze inne dodatki warto wymienić albo autorka się wypowie.
Opinie zjadaczy też mile widziane.
Gaja - 2007-11-20, 21:02
Sałatka była kompletnym niewypałem. Przepraszam tych co sobie nałożyli i już przez grzeczność musieli zjeść. Zazwyczaj robię znacznie lepsze sałatki buraczane.
bajka - 2007-11-20, 21:06
| Gaja napisał/a: | | Sałatka była kompletnym niewypałem. Przepraszam tych co sobie nałożyli i już przez grzeczność musieli zjeść. |
Hmmm, sugerujesz, że cos nie tak z moimi kubkami smakowymi? Ja co chwilę dokładkę sobie waliłam
Agnieszka - 2007-11-20, 21:11
Gaja:
wykończyłam marne resztki rano była super
oczywiście moje kubki smakowe mogą być inne i prywata do tego ale Twoje ciasta (a nie lubię słodyczy ciastowych, ciastkowych), echh sama wiesz ile mogę zjeść
Gaja - 2007-11-21, 07:16
Ach w takim razie to ja powinnam zaprosić szanowne mamy na taką prawdziwą buraczaną robioną nie w pośpiechu i z odrobiną miłości.
A buraki były pieczone.
koniczynka_k - 2008-09-05, 17:14
w tym temacie - kiszone buraczki
zrobiłam wczoraj ale bez zaglądania do żadnego przepisu, zrobiłam tak jak ogórki a tu dziś gdzieś na forum rzuciało mi sie w oczy, że dodaje się skórkę od chleba
myślicie, że z tych moich coś wyjdzie?
i ewentualnie - jak Wy robicie kiszone buraczki?
Ania D. - 2008-09-05, 17:26
Ja robię, ale nie dodaję chleba do kiszonek. Daję czosnek, gorczycę, liśc laurowy, czasem ziele angielskie, sól - chyba tyle. Bardzo mi i Pawełkowi smakują.
|
|