wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - mleko zbożowe dla dziecka

gibusia - 2007-10-26, 21:22
Temat postu: mleko zbożowe dla dziecka
Czy mleko zbożowe - ryżowe, owsiane UHT kupowane w sklepie ze zdrową żywnością można podawać dziecku? Konkretnie interesuje mnie to UHT. Co myślicie?
Lily - 2007-10-26, 21:23

A nei ma na opakowaniu informacji? Bo na moim owsianym w proszku jest napisane, że poniżej 3 roku życia nie należy podawać.
gibusia - 2007-10-26, 21:35

:roll: Kasia ma 3lata. Zastanawiam się czy kupujecie mleka zbożowe czy robicie sami? Jakoś mi się to wydaje straszliwie pracochłonne, ale mogę się mylić, bo nie robiłam. Nadal interesuje mnie kwestia UHT - jak to się ma do zdrowia dziecka.
Ania D. - 2007-10-26, 21:50

Gibusia, a w jakiej formie chcesz podawać to mleko? Ja bym nie dawała dziecku, ew. wyjątkowo tylko, bo one są słodzone i mocno przetworzone. Wystarczy, jak będziesz robić mleczka orzechowe czy z pestek, one nie zabierają dużo czasu. Dzieci nie muszą pić mleka, nie ma potrzeby robienia dużych ilości takiego napoju.
gibusia - 2007-10-26, 22:09

Hmm, właściwie to je podaję od dłuższego czasu, ale co jakiś czas nachodzą mnie wątpliwości. Córa je uwielbia i pije podgrzane w kubeczku albo do kaszy, płatków. To właściwie nie jest żadne mleko tylko napój ze zboża. W tym, które kupuję nie ma cukru. Jest sól morska, olej zimnotłoczony, ryż/owies i woda. To jak?
alcia - 2007-10-26, 22:19

gibusia napisał/a:
Jest sól morska, olej zimnotłoczony, ryż/owies i woda. To jak?

no właśnie, to dołączę z pytaniem...
My akurat takich nie kupujemy, ale próbowałam i są potwornie słodkie. Skąd ta słodycz, skoro skład jest taki jak w cytacie?? Jakoś niedowierzam temu niesłodzeniu. Wiem, że zboża same w sobie są trochę słodkie, ale bez przesady...

Ania D. - 2007-10-26, 23:23

Gibusia, dla mnie wszystko, co przetworzone nie jest dobre dla dziecka. Każdy podukt w kartonie musie przejść jakąś obróbkę, często sa tam chemiczne dodatki (niekoniecznie do samego końcowego produktu, ale podczas produkcji). Część tych dodatków zostaje, bo nie da się wszystkiego usunąć. Oleje zimnotłoczone po tak wysokiej temperaturze (UHT) to już nie są oleje wartościowe, to tylko tak ładnie na pudełku jest podane. Nie ma taż żadnych innych dodatków? A po co chcesz dawać dziecku takie mleko?
Pamiętam, że dzieciom odradza się dawanie produktów UHT, ale już nie pamiętam szczegółów.

Ewa - 2007-10-26, 23:28

Ania D. napisał/a:
Pamiętam, że dzieciom odradza się dawanie produktów UHT, ale już nie pamiętam szczegółów.

UHT wyjaławia przewód pokarmowy z flory bakteryjnej. Na dłuższą metę nie jest dla nikogo wskazany, ani dla dzieci ani dla dorosłych.

Ania D. - 2007-10-26, 23:31

Ewo, trochę mi rozjaśniłaś. Faktycznie. Poza tym pije się wtedy taką zawiesinę martwych bakterii, ktoś to nazywał zupką bakteryjną (do UHT może być gorszej jakości mleko czy inny produkt, bo i tak zostanie zabite to, co żywe).
Cytrynka - 2007-10-27, 00:20

Moje dzieci piją ryżowe z kartonika, czasem sojowe. Ja używam sojowego. Myślałam, że jak nie ma cukru, to można.
One piją je od kilku lat, domagają się. Może najwyższy czas samej zacząć robić, tylko jak zrobić ryżowe?

Lily - 2007-10-27, 00:22

hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Mleko_ry%C5%BCowe]PRZEPIS NA MLEKO RYŻOWE z Wikipedii. Ale podejrzewam, że jak się nie posłodzi, to wyjdzie całkiem inne niż z kartonu.
gibusia - 2007-10-27, 12:28

Ryżowe faktycznie dość słodkie, owsiane nie (chyba, ze z wanilią).
Przekonuje mnie to, co piszecie. Spróbuję zrobić.

Problem polega na tym, że Kasia ma ochotę na śniadanie dopiero gdzieś koło 11.00. Rano chce tylko pić, a nie zawsze chce ciepły kompot czy ziołową herbatę - chce coś "grubszego" zapychającego, ale płynnego do napicia. Co jej dać?

Ewa - 2007-10-27, 12:37

A jesteście wegankami?
Karolina - 2007-10-27, 18:46

Może spróbuj dawać jej zupkę warzywną na śniadanie? To też jest płynne, ciepłe i łatwo przełknąć:)
pao - 2007-10-27, 21:31

Cytat:
jeżeli jakiś dodatek nie przekracza iluś procent danego produktu, to producent nie musi go opisywać na opakowaniu


i to jest koszmarne...

Ania D. - 2007-10-27, 21:51

Ja myślę, że to nie jest cukier, tylko jakiś koszmarny słodzik, który jest dużo słodszy od cukru i daje się go mniej. Nie sądzę, by mleczka były niesłodzone (a już napewno nie ryżowe). Wszystko, co jest produkowane w fabryce, nie nadaje się do jedzenia, a już napewno nie powinno się tego podawać dzieciom jeśli nie ma się noża na gardle.
gibusia - 2007-10-28, 18:04

Ewa napisał/a:
A jesteście wegankami?


Nie jesteśmy wegankami, ale unikamy mleka. Kasia była wcześniej uczulona na nie, poza tym ja nie jestem z różnych względów przekonana do mleka.

Ewa - 2007-10-28, 20:42

My też nie używamy w ogóle mleka słodkiego, za to jogurtu naturalnego i kefiru tak. Dlatego pytałam. U mnie chłopcy, szczególnie Gabryś uwielbia koktajl owocowy, np. bananowy: 2-3 dojrzałe banany zmiksować z dużym jogurtem i dużym kefirem. My nie dosładzamy, ale jak ktoś lubi można dorzucić np. łyżkę miodu. Gęste, pożywne i pyszne.
Cytrynka - 2007-10-31, 22:25

pao napisał/a:
Cytat:
jeżeli jakiś dodatek nie przekracza iluś procent danego produktu, to producent nie musi go opisywać na opakowaniu


i to jest koszmarne...

Z tego co wiem, w USA musza wymienic wszystko do tego stopnia, ze np etykietka wody butelkowanej informuje, ze produkt zawiera 0% cholesterolu itp.

pao - 2007-10-31, 23:33

ale w stanach spowodowane jest to masowymi procesami sądowymi więc firmy wola sie zabezpieczać na wszelki możliwy sposób.
quatrolibro - 2007-11-01, 00:40

OT
neoaferatu napisał/a:
kartoniki od wewnątrz są wyścielone warstwą aluminium, które przechodzi oczywiście do napoju


Kartoniki i puszki z aluminium są pokryte od wewnatrz warstwa teflonu zeby aluminium nie miało kontaktu z żywnością. Podobno uwalniajace się z teflonu plastyfikatory są odpowiedzialne za otyłość u dzieci w większym stopniu niż zawarty w produktach cukier.

Cytrynka napisał/a:
Z tego co wiem, w USA musza wymienic wszystko do tego stopnia, ze np etykietka wody butelkowanej informuje, ze produkt zawiera 0% cholesterolu itp.

pao napisał/a:
ale w stanach spowodowane jest to masowymi procesami sądowymi więc firmy wola sie zabezpieczać na wszelki możliwy sposób.


0% chole(r)sterolu to brzmi jak reklama i ma zachęcac do zakupu bo się ludzie tego cholerstwa boją nic więc dziwnego ze czasem 0% jest podane a 0,99% (cukru) przemilczane

Cytrynka - 2007-11-01, 04:20

kurcze, mój maz twierdzi, ze nie wszystko musza podawac. Sama juz nie wiem. Co do kartonika, wewnatrz jest bialy, nie metalowy.
zojka3 - 2007-11-05, 08:50

quatrolibro napisał/a:
Podobno uwalniajace się z teflonu plastyfikatory są odpowiedzialne za otyłość u dzieci w większym stopniu niż zawarty w produktach cukier.


O rany, gdzie to wyczytałeś? :shock:

pao - 2007-11-05, 09:14

też czytałam o tym artykuł. nie pamiętam jeno w jakiej gazecie (bo na 100% w wersji papierowej miałam w rękach)
quatrolibro - 2007-11-05, 09:22

zojka3 napisał/a:
quatrolibro napisał/a:
Podobno uwalniajace się z teflonu plastyfikatory są odpowiedzialne za otyłość u dzieci w większym stopniu niż zawarty w produktach cukier.


O rany, gdzie to wyczytałeś?


nie pamiętam, myślałem że Gazeta Wyborcza ale frjals nie potwierdza, myślę że to mogł być dziennik Dziennik około poł roku temu

kasienka - 2007-11-05, 10:10

na moim mleku ryżowym jest napisane, że naturalna słodycz pochodzi z węglowodanów zawartych w ryżu.
Kaja - 2011-08-31, 22:35

hej, mam pytanko jak zrobić mleczko jaglane?
lilias - 2011-09-01, 11:30

ugotować jaglankę i dobrze ciepłą zmiksować z wodą. przecedzić, doprawić po swojemu. :-) smacznego :mryellow:
moony - 2011-09-01, 17:59

lilias napisał/a:
zmiksować z wodą

A w jakich proporcjach?

lilias - 2011-09-01, 21:29

hxxp://www.lorenc.krakow.pl/mi/?page_id=43 znalazłam w wątku z wd:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=769
hxxp://przepisyalergika.blox.pl/tagi_b/203279/mleczko-jaglane.html
hxxp://www.wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3061

może coś się przyda :-D

moony - 2011-09-01, 21:39

Dziękuję :D
rosa - 2011-09-01, 21:52

to smaczne jest? jakoś mi nie wygląda
Agnieszka - 2011-09-01, 23:01

moje dziecko przeszło od isomilu po nutramigen (ten ostatni okropny). Przy kolejnym z pewnością bym robiła zbożowe domowe z ryżu, jaglanej itp.
lilias - 2011-09-02, 06:48

rosa napisał/a:
to smaczne jest? jakoś mi nie wygląda


nie mam pojęcia jak innym, ale na mój smak to nawet domowe sojowe jest bardzo dobre (wygniatam łupinki z uporem maniaka przed miksowaniem ;-)

w przepisie jest dodatek migdałów i słodkiego, to zmienia smak jaglanki, ale polecam zrobić najpierw mało, do smakowania, żeby nie zmarnować swojego czasu i produktów


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group