| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ciasto makowe - według 5 przemian bo zbliżają się Święta:-)
Magdi - 2007-11-17, 00:04 Temat postu: Ciasto makowe - według 5 przemian bo zbliżają się Święta:-) CIASTO MAKOWE
• 1 litr wrzątku (o)
• ½ kg maku (z)
• mus z 30 dag daktyli (z) – przygotowany wg przepisu powyżej
• szklanka bakalii (z) – orzechy, śliwki, rodzynki wg uznania
• 8-10 jabłek (z)
• 8-10 łyżek mąki pszennej razowej (d) lub kukurydzianej (z)
• 5 jajek (z)
Do wrzątku wsypać mak i gotować 5 minut. Ostudzić, przecedzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać mus daktylowy, starte na grubej tarce jabłka, jajka, bakalie i mąkę. Wymieszać wszystkie składniki, włożyć do wysmarowanej formy i piec w średniej temperaturze ok.1 godziny, aż powierzchnia ciasta lekko się przypiecze. Ciasto można przechowywać nawet tydzień w lodówce.
pozdrawiam życząc smacznego,
Magdi
sebusel - 2007-11-17, 04:55
| Magdi napisał/a: | | • mus z 30 dag daktyli (z) – przygotowany wg przepisu powyżej |
Magdi, a gdzie ten przepis?
vlada - 2007-11-17, 08:18
a bez jajek się nie da???
Kreestal - 2007-11-17, 08:21
Dzięki za przepis! Na święta miał być kupny, ale chyba się zbuntuję i sama zrobię
Magdi - 2007-11-17, 13:15
Sebusel: przepis załączyłam jak widzę a może coś nie tak jest? ale inni widzą.
Bez jajek hmm można ja zastępuję siemieniem lnianym tzn. tym wygotowanym kiślem jak ja to nazywam i mąką ziemniaczaną.
Cieszę się, że się przepis spodobał.
magdi
k.leee - 2007-11-17, 17:39
| Cytat: | Magdi napisał/a:
• mus z 30 dag daktyli (z) – przygotowany wg przepisu powyżej
Magdi, a gdzie ten przepis? |
| Cytat: | | Sebusel: przepis załączyłam jak widzę a może coś nie tak jest? ale inni widzą. |
Ja też nie widzę przepisu na mus z daktyli.
Ale może powinienem pójść do lekarza od oczu
Ewa - 2007-11-17, 17:40
| k.leee napisał/a: | Ale może powinienem pójść do lekarza od oczu |
Kurka, ja też
Magdi - 2007-11-17, 18:27 Temat postu: szarlotka i zagubiony mus z daktyli Witam,
proszę o przebaczenie to u mnie coś nie tak ze wzrokiem, bo od rana widziałam a rzeczywiście go nie ma więc jeszcze raz przepraszam i teraz już wpisuję. Wybaczycie?:-)
Daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmiksować. W innym naczyniu zalać goździki wodą i zagotować. Gdy zawrze - dodać kakao, mus daktylowy, mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i zagotować. Przestudzić . Chłodne zmieszać z masłem orzechowym.
Magdi
[ Dodano: 2007-11-17, 18:31 ]
Z wrażenia, że dałam plamę wcześniej teraz nie wpisałam czego i ile potrzebujemy na ten mus. Nie zapowiada się, że zagoszczę tutaj z entuzjazmem jak tak dalej pójdzie. Eh...
30 dag suszonych daktyli (z)
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z)
• 1-2 łyżki masła orzechowego (z)
• cynamon, goździki (m)
• ½ litra zimnej wody (w)
• 1 łyżka kakao
Kreestal - 2007-11-17, 18:46 Temat postu: Re: szarlotka i zagubiony mus z daktyli
| Magdi napisał/a: |
Z wrażenia, że dałam plamę wcześniej teraz nie wpisałam czego i ile potrzebujemy na ten mus. Nie zapowiada się, że zagoszczę tutaj z entuzjazmem jak tak dalej pójdzie. Eh...
|
Bez przesady każdemu zdarzają się takie przeoczenia
Kamm - 2007-12-21, 13:46
Robil ktos to ciacho ?
Mam nadzieje ze w wekend zakupimy w koncu piekarnik , taki malutki , ale na cista w sam raz ...
Będę piekla pierwszy raz od kilkuletniej przerwy i szukam czegos na pierwszy rzut
zina - 2007-12-21, 16:49
Ciasto makowe jak dla mnie brzmi smakowicie Musze koniecznie wyprobowac
Niech mnie, prosze, ktos oswieci jak mozna przecedzic mak
Ewa - 2007-12-21, 17:25
| zina napisał/a: | | Niech mnie, prosze, ktos oswieci jak mozna przecedzic mak |
Drobniutkie sito, takie do przesiewania mąki.
puszczyk - 2007-12-21, 17:35
Ja przecedzam przez pieluszkę tetrową.
Mak mielę gdy jest suchy w młynku do kawy, potem gotuję i przecedzam.
alcia - 2007-12-21, 18:21
| puszczyk napisał/a: | Ja przecedzam przez pieluszkę tetrową. |
ja też
orenda - 2007-12-21, 21:24
| puszczyk napisał/a: | | Mak mielę gdy jest suchy w młynku do kawy, potem gotuję i przecedzam. | i tylko tyle? czy trzeba to powtarzać? Ja myślałam, że przygotowanie maku to strasznie pracochłonne i trudne.
zina - 2007-12-21, 21:29
| orenda napisał/a: | | i tylko tyle? czy trzeba to powtarzać? Ja myślałam, że przygotowanie maku to strasznie pracochłonne i trudne. |
Ja tez tak myslalam i w tamtym roku na makowiec gotowalam chyba z 2 godziny ten mak az powstala papka i nie musialam odcedzac
Potem z braku sprzetu rozdrobnilam mikserem i bylo pycha
zojka3 - 2007-12-21, 21:34
ja też sobie życia nie komplikowałam i najpierw zmieliłam mak w młynku a potem wrzuciłam do gorącej wody, której dałam tyle żeby mak wsiąkł i nie trzeba było odcedzać.
[ Dodano: 2007-12-21, 21:40 ]
O właśnie zauważyłam, że robiłam to ciacho i było bardzo pyszne
Nie robiłam tylko tej masy daktylowej oddzielnie a na gorącą wodę wrzuciłam daktyle i gotowałam jakiś czas, potem mak przyprawy. Olałam mąkę ziemniaczaną, masło orzechowe i kakao a dałam wanilię. Nawet chyba nie miksowałam, bo mi się nie chciało. Było pycha.
puszczyk - 2007-12-22, 11:14
| Cytat: | puszczyk napisał/a:
Mak mielę gdy jest suchy w młynku do kawy, potem gotuję i przecedzam.
i tylko tyle? czy trzeba to powtarzać? Ja myślałam, że przygotowanie maku to strasznie pracochłonne i trudne. |
Bo jest, ale według innej metody. Moja mama namacza na noc, potem gotuje i dopiero mieli.
Metoda ze wcześniejszym zmieleniem jest dziecinnie prosta.
zina - 2007-12-23, 15:19
Wyciagnelam ciasto z piekarnika, wyglada baaardzo apetycznie wyrosniete i pachnie rowniez ekstra
Kamm - 2007-12-23, 16:49
probowal ktos bez jajek ? wyszlo ?
zina - 2007-12-26, 11:19
Ciasto jest pyszne ale baaardzo sycace i nie da sie go zjesc za duzo. Nastepnym razem zrobie z polowe skladnikow
puszczyk - 2007-12-26, 11:59
Zrobiłam z jajkami, rzeczywiście wyszła duża blacha ciasta o grubości 5 cm. Pyszne.
|
|