wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - Zupa fasolowa

Kreestal - 2007-11-20, 21:45
Temat postu: Zupa fasolowa
-1-2 szklanki czerwonej fasoli (lub innej), moczonej całą noc i odsączonej
-1 posiekana cebula
-4 łyżki oliwy z oliwek
-3 litry wody
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-sól i pieprz
-ser do posypania

Zalać fasolę wodą, gotować przez 1 godzinę do miękkości. Posolić. Dusić cebulę w 2 łyżkach oliwy, do chwili, gdy stanie się lekko brązowa. Odcedzić fasolę, dodać do niej cebulę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i oliwę z oliwek. Włożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Włożyć ponownie do garnka i gotować przez kolejne 10 minut. Na koniec posypać startym serem. Smacznego!

PS Gdy nie mam akurat czerwonej fasoli, używam pierwszej, która wpadnie mi w ręce, często są to mieszanki przeróżnych strączkowych. Zupa i tak zawsze jest pyszna :)

PiPpi - 2007-12-17, 11:08

moge napisać, ze przetestowałąm ten przepis, tzn. przerobiłam go na pięcioprzemianowy, zamiast sera wiórki masła, wcześniej majeranek i naprawde baaaaaaardzo smaczna ta zupka wyszła:)
z konsystencją gorzej, jakoś wyszła mi niemowlęca papka, mąż jak wrócił z pracy i zaczął szukać po garnkach nie wiedział o co chodzi z tą papką ciemnofioletową :-D ale głód Go zmusił do spróbowania i zadowolony był oczywiście :mryellow:
na drugi dzień rozrzadziłam nieco i dodałam czosnku, była jeszcze lepsza..mmmmmmm

elenka - 2007-12-17, 20:52

Mocze dzisiaj fasolę na noc :mrgreen:
dort - 2007-12-20, 11:26

jest przepyszna i robi sie ja błyskawicznie :-P

robilam z białej, drobnej fasoli, my z Oskarkiem jdliśmy bez sera i też nam smakowała

Lily - 2007-12-20, 11:28

O rany, tylko kto by zjadł tyle zupy :mrgreen:
dort - 2007-12-20, 11:46

Lily ja robiłam ze szklanki fasoli i chyba tak miało być w przepisie ;-)
Kreestal - 2007-12-20, 11:55

dort już poprawiam, faktycznie jakiś chochlik mi się wkradł :-D cieszę się, że wszystkim smakuje :-)
Lily - 2007-12-20, 13:05

zdawało mi się, że tam był kilogram?
Kreestal - 2007-12-20, 13:20

Tak, ale zmieniłam proporcje, tak było w orginalnym przepisie, ale ja zawsze robię właśnie z jednej do dwóch szklanek fasoli. Inaczej wychodzi cały gar zupy :) Zależy, kto ma jak dużą rodzinkę, u mnie na 2 osoby taka ilość jest wystarczająca.
PiPpi - 2007-12-21, 08:11

no nieźle Kreestal :!: ja zrobiłam z kilograma :mryellow:
ale co tam, uwielbiamy strączkowe :mryellow:

Lily - 2007-12-21, 09:53

A co będzie, jak nie dodam cebuli? Właśnie gotuję fasolę, ale mam w planach naleśniki po meksykańsku ;)
Jattaveien - 2009-01-26, 17:42

Kreestal - Przepisik GENIALNY!!!! chcialam Ci serdecznie podziekowac za niego- oby takich wiecej :-D . Moje dziecko nie przepada za zupami a ta zpalaszowalo jak niewiem. Ja kapke ja zmodyfikowalam i byla pyszna. Podczas smazenia cebulki dodalam 4 zabki czosnku co dalo zupce fajny smaczek a dodatkowo nie odlewalam wody po ugotowaniu fasoli tylko zmixowalam wszystko razem - wyszla zadsza wiec juz na talerzu dodalam gotowana jaglanke, plus ziola prowansalskie i tymianek do smaku - mozna posypac szczypiorkiem - mialam niestety suszony ale tez smaczny - wyszlo bardziej wartosciowe danie dzieki tej jaglance i mniamniusne. Raz jeszcze dzieki za inspiracje :-D
PiPpi - 2009-06-26, 12:46

u nas dziś będzie ta zupa, mniam :-> i Karolka spróbuje, bo wcześniej jadła, będąc po drugiej stronie brzucha mamy :-D
lilias - 2010-11-08, 10:49
Temat postu: "moja fasolówka" :)
(proporcje jak kto lubi, bo ja lubię np. średnio gęstą)
fasolę namoczyć na noc, wypłukać i ugotować
warzywa: cebulę drobno skroić (przemycanie i wtedy nie używam Vegi), marchew, korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno pokroić, ziemniaki pokroić w większe kawałki, natkę pietruszki drobno pokroić; śmietana lub zamiennie namoczony i zmiksowany słonecznik ( może być coś innego, wg upodobań), sok z cytryny lub odrobina octu winnego, bułka tarta, olej/oliwa/masło, sól, odrobina czegoś słodkiego, u mnie cukier brązowy, łyżka, dwie mąki

cebulę można zeszklić w garnku, dolać trochę wrzątku. po chwili wrzucić pokrojone warzywa, ugotowaną fasolę (przed warzywami lub po, w zależności czy wystarczająco miękka) razem z częścią wywaru. kiedy warzywa prawie miękkie wtedy dosalam i wrzucam ziemniaki. pyrta sobie to wszystko pod przykrywką. na koniec zabielam, czasem z odrobina mąki (musi być lekko zawiesista). dodaję podprażone 2-3 łyżki bułki tartej z olejem lub innym tłuszczem. dosmaczam na lekko słodko-kwaśno, wrzucam natkę i wcinam :mryellow:

wygląda na rozbudowany ten przepis, ale to przez moje "uściślenia". naprawdę polecam :)

Smacznego

karmelowa_mumi - 2010-11-08, 13:40

wow!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group