| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Kasza jaglana z dodatkami
Kreestal - 2007-11-21, 07:02 Temat postu: Kasza jaglana z dodatkami Pół paczki kaszy jaglanej gotować przez 20 minut.
Po jej ostygnięciu dodać 2 rozdrobnione, ale nie zmiksowane banany, pól paczki wiórków kokosowych, pół paczki migdałów w słupkach, parę łyżeczek miodu i wreszcie (chyba najważniejszy składnik) parę sporych łyżek skórki pomarańczowej własnej roboty (ta ze sklepu w ogóle nie ma aromatu). To chyba ona nadała całej potrawie wyrazu. Na wierzch płatki migdałów i troszkę cukru cynamonowego.
W piekarniku trzymać z 45 minut. Ważne, żeby nie zapełnić foremki masą, aż po sam szczyt, bo po jakimś czasie zaczyna się "bulgotanie" i nadmiar wyląduje poza foremką, wiem co mówię
Danie nadaję się zarówno na słodki deser, jak i na śniadanie czy kolację.
kasienka - 2007-11-28, 09:43
Kreestal, a jak robisz skórkę pomarańczową?
Kreestal - 2007-11-28, 10:47
Skórkę tnę na drobne kosteczki, wsadzam do słoika i zasypuję paroma łyżeczkami cukru. I tyle. Wtedy jest najbardziej aromatyczna i się nie psuje. Zastanawiam sie tylko, co z tą całą chemią na skórce ... może trzeba ja na chwile zaparzyć? ale bałabym się, że w ten sposób pozbędę sie tego boskiego aromatu
Ewa - 2007-11-28, 11:04
| Kreestal napisał/a: | | może trzeba ja na chwile zaparzyć? |
No, jak dla mnie zawsze do takich celów skórkę trzeba najpierw sparzyć.
Lily - 2007-11-28, 11:06
Ojoj, tej chemii to tam jest masa - nie tylko sparzyć, ale i wymoczyć...
gosiabebe - 2007-12-05, 10:56
myślicie ,że nadaje sie na obiad dla roczniaka?? bo jak zwykle nie mam juz pomysłu ,a na dodatek Maja ostatnio nie chce jeść wogoole kasz
dynia - 2007-12-05, 19:49
Wg mnie jak najbardziej, z tym ze ja nie dodawałbym dziecku jednak tej skórki pomaranczowej(cytrusy są pokrywane strasznym syfem i nawet wyparzanie ich nie bardzo skutkuje) zamiast tego dała np niesiarkowane rodzynki
gosiabebe - 2007-12-05, 19:55
dynia -dzięki właśnie tak myslałam z tą skórką pomarańczową:) dziś kupiłam brakujące składniki jutro robię
|
|