| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Pasztet z cieciorki
Malroy - 2007-12-01, 17:26 Temat postu: Pasztet z cieciorki cieciorka już się moczy, więc proszę o przepis
Jeżeli nikt nie będzie miał to proszę o usunięcie tematu.
Na opakowaniu z cieciorką jest opis taki, namoczyć, ugotować i zmielić cieciorkę z usmażonymi marchewką, cebulą, selerem, sól, pieprz i zapiec w piekarniku. Biednie troszkę, ale jak się nic nie pojawi zrobię jak napisane. Tylko nie wiem jakie proporcje, ile w piekarniku, itd...
Agnieszka - 2007-12-02, 00:45
Przyznam, że nie robiłam pasztetu z cieciorki ale można przetestować.
Cieciorkę ugotowałabym (oczywiście część takiej surowej namoczonej można przerobić na falafele) do ugotowanej dałabym ugotowaną jaglaną, ugotowanego selera (można pewnie marchewkę i pietruszkę), podsmażonego pora i/ lub cebulkę z czosnkiem, zmielone pestki np dynia, słonecznik + sól, oliwa, słodka papryka, pieprz np ziołowy. Wszystko zmielić/ przepuścić przez maszynkę i do pieca (zależnie od piekarnika 40 - 60 min, testem jest patyczek np do szaszłyków a jak masa za mało wilgotna dodałabym gluta z siemienia)
Lily - 2007-12-02, 00:48
Cieciorka się dobrze lepi
Malroy - 2007-12-02, 11:56
Agnieszka dzięki wielkie Zjadłem dużo przed samym pieczeniem, po upieczeniu jeszce więcej - mało zostało
Agnieszka - 2007-12-02, 12:57
Bardzo mi miło tym bardziej że nie robiłam cieciorkowego a podana improwizacja sprawdziła się
Zawsze masę z gotowanych ziaren możesz odłożyć, dodać oliwę, ulubione zioła np natkę pietruszki, zmielony sezam, przeciśnięty czosnek itp i masz pastę kanapkową lub farsz do czegoś.
Jak robię pasztety na specjalne okazje czasem w masie zatapiam ugotowaną w całości marchewkę, paski papryki, warstwę uduszonych pieczarek i na stole po pokrojeniu w plastry wygladą efektowniej
vlada - 2007-12-03, 14:53
Ja czasami robię pasztet z ciecierzycy. Wrzucam do miksera to co mi wpadnie pod rękę, i czasami są to ugotowane warzywa, czasami nasiona, orzechy, czasami zboże, pomidory, ew. koncentrat itp.
Znalazłam w swoich przepisach coś takiego. Autora nie jestem w stanie podać
Humus z ciecierzycy
25 dag ciecierzycy (cieciorki), 3 ząbki czosnku, 2 cytryny, 10 dag pasty sezamowej - tahini, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz i zioła do smaku
Ciecierzycę namoczyć na parę godzin i gotować tak długo, aż ziarna będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryn, pastą tahini ewentualnie kilkoma łyżkami oleju tłoczonego na zimno, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Pasta jest doskonała do ciemnego razowego chleba.
ina - 2007-12-12, 21:44
humus rules
Silverka - 2007-12-20, 08:34
ja robie kotleciki z ciecierzycy
Latwe a bardzo pyszne.
- 20 dag ciecierzycy
- 2 cebule
- 1 jajko
- natka
Ciecierzyce namoczyc na noc i ugotować. Cebule i natke drobrno pokroic. Zmiksowac wszystko. Dodac jajko (mozna takze bez tak samo sie lepi). Formuowac kotleciki. Powinno wyjsc kolo 8-9
milka - 2008-09-24, 09:55
Wlasnie cieciorka sie moczy, takze zrobie wg Waszych przepisow moj pierwszy pasztet Zobaczymy
Malroy, to chyba mamy to samo opakowanie cieciorki bo na moim jest ten sam przepis na pasztet
[ Dodano: 2008-09-24, 21:30 ]
No i zrobilam Pycha Dodalam cebule, czosnek i marchewke podsmazona i troche kaszy gryczanej z obiadku, super smaczne.
magcha - 2008-09-26, 10:01
| Agnieszka napisał/a: | Przyznam, że nie robiłam pasztetu z cieciorki ale można przetestować.
Cieciorkę ugotowałabym (oczywiście część takiej surowej namoczonej można przerobić na falafele) do ugotowanej dałabym ugotowaną jaglaną, ugotowanego selera (można pewnie marchewkę i pietruszkę), podsmażonego pora i/ lub cebulkę z czosnkiem, zmielone pestki np dynia, słonecznik + sól, oliwa, słodka papryka, pieprz np ziołowy. Wszystko zmielić/ przepuścić przez maszynkę i do pieca (zależnie od piekarnika 40 - 60 min, testem jest patyczek np do szaszłyków a jak masa za mało wilgotna dodałabym gluta z siemienia) |
Boski! Zrobiłam, zjedzone
Manu - 2009-02-11, 17:38
| Agnieszka napisał/a: | Przyznam, że nie robiłam pasztetu z cieciorki ale można przetestować.
Cieciorkę ugotowałabym (oczywiście część takiej surowej namoczonej można przerobić na falafele) do ugotowanej dałabym ugotowaną jaglaną, ugotowanego selera (można pewnie marchewkę i pietruszkę), podsmażonego pora i/ lub cebulkę z czosnkiem, zmielone pestki np dynia, słonecznik + sól, oliwa, słodka papryka, pieprz np ziołowy. Wszystko zmielić/ przepuścić przez maszynkę i do pieca (zależnie od piekarnika 40 - 60 min, testem jest patyczek np do szaszłyków a jak masa za mało wilgotna dodałabym gluta z siemienia) |
w piekarniku, jak nie bedzie dobre to juz Wam nic nie napisze bo moj J. ma tak dosyc wege pomyslow moich ze mi pewnie zabierze laptopa
Agnieszka - 2009-02-11, 19:13
pisz jak wyszło
Manu - 2009-02-11, 19:45
pasztet wyszedl slodki. dodalam platkow owsianych namoczonych wczesniej i troche maki kukurydzianej.
[ Dodano: 2009-02-11, 21:37 ]
a i groszku swieżego (marchewka cebula czosnek). humus nie wyszedl, ale juz nie mialam sily, Pola caly czas na rekach bo chora, ufff
Agnieszka - 2009-02-12, 17:10
a że słodki to dobrze czy źle (jak wolicie na ostro może musztarda, chrzan, ćwikła, jakiś ulubiony ostry sos)
dodatek słodkich warzyw: marchewka, pietruszka..., zazwyczaj podkreśla smak słodki
Manu - 2009-02-12, 17:23
Agnieszka,nie no fajnie ze slodki a chrzan zetrzec i do srodka dodac czy osobno? o jaka bym byla wdzieczna za przepis na fajny sos - zupelna noga na tym polu jestem.
[ Dodano: 2009-02-12, 17:24 ]
do humusu dodalam za duzo cytryna i czosnku - mozna go jakos uratowac?
Jagula - 2009-02-12, 17:39
| Manu napisał/a: |
[ Dodano: 2009-02-12, 17:24 ]
do humusu dodalam za duzo cytryna i czosnku - mozna go jakos uratowac? | dodając znowu cieciorke i tahini, możesz też poczekać- jak się przegryzie może się smak poprawi
ostatecznie dodaj natkę pietruszki albo nasionka
Agnieszka - 2009-02-12, 23:40
chrzan zastosuj jako smarowidło (zależnie jak używacie może być kupny choć najczęściej ma w składzie mleko/śmietanę i cukier) albo zetrzyj i dopraw wg swojego smaku
chrzan fajnie się komponuje do sosów typu beszamel (robię na mleku zbożowym) i podgrzany pokrojony w plastry pasztet z naszymi wariantami nt jadamy (ostrością wersja łagodna)
Nie jestem fanem tradycyjnego beszamelu stosuję więc dodatki chrzan/ koperek/kapary/ szczypiorek czyli to, co mam pod ręką/ w lodówce
będąc w Gdańsku jadłam super dipy sojowe myślę, że mogą pasować (dla fanów ostrości podprawić mocno)
Manu - 2009-02-20, 11:34
| Agnieszka napisał/a: | | będąc w Gdańsku jadłam super dipy sojowe |
no ja tez , ale mi nie wychodzi:( najchetniej ogorasy kwasne bym jakos dodala ale u nas nie ma
agaB - 2009-03-05, 19:00
Kotlety wyszły u mnie pyszne. Mniam, mniam
Manu - 2009-03-05, 22:22
agaB, a smazylas czy pieklas w piekarniku? nie lubie smazycc a mam wlasnie w ldowce na jutro druga porcje zmielonej cieciorki z ktora zastanawiam sie co zrobic
agaB - 2009-03-10, 22:18
smażyłam na oleju ryżowym
nieznajowa - 2010-10-31, 08:54
Pasztet z ciecierzycy i słonecznika
Przepis powstał po przejrzeniu iluś tam różnych przepisów na pasztety, pasty i kotleciki z ciecierzycy, soi i pestek... Żaden mi się do końca nie spodobał więc powstało coś takiego:
- kubek ciecierzycy
- trochę ponad kubek (30 dg) pestek słonecznika
- kilka orzechów włoskich
- ze 3 łyżki płatków owsianych
- kilka suszonych śliwek
(Wszystkie powyższe składniki namoczyć na kilka godzin, śliwki na chwilę)
- 1 przesmażona cebula i kilka pieczarek
- 3 małe pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- trochę chilli
- pół łyżeczki lub trochę więcej słodkiej papryki
- bazylia
- gałka muszkatalowa
- kolendra
- sól (niecała łyżeczka)
- pieprz
- 5 ząbków czosnku
- troszkę imbiru
Ponieważ w masie nie ma nic surowego, można sprawdzić po wymieszaniu czy jest dobrze doprawiona i ewentualnie dodać przyprawy.
Ugotować ciecierzycę (20 minut w gorącej, lekko osolonej wodzie), dodać wszystkie składniki poza śliwkami, wymieszać, zblendować (ja blendowałam z dodatkiem wody, żeby łatwiej się blendowało), dodać pokrojone w kawałeczki śliwki, przełożyć do 2 wysmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą keksówek, obsypać ziarnem słonecznika, piec 50 minut w temp 180 st.
Mnie baaaardzo smakuje
|
|