wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Orzechowiec

Ania D. - 2007-12-22, 20:56
Temat postu: Orzechowiec
Orzechowiec

I. Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej grahama
1/3 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki syropu słodowego lub miodu
1 łyżeczka sody
szczypta soli

W misce połączyć mąkę i sól. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać syrop słodowy lub miód, wodę, zagnieść szybko ciasto, schłodzić. Upiec 4 cienkie placki, w tym dwa piec z orzechami i miodem.

II. Masa:
3 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżka kaszy manny
1/3 szklanki oleju
6 łyżek syropu słodowego lub miodu
szczypta soli

Zagotować mleko, dodać kaszę jaglaną i mannę, gotować na małym ogniu ok. 35 min. Dodać syrop słodowy lub miód, olej, sól i zmiksować. Gorącą masą przekładać placki (pierwszy i trzeci).

III. Kwaskowaty dżem (porzeczki, wiśnie lub morele)

IV. Warstwa orzechowa:
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oleju
4 łyżki syropu słodowego lub miodu

Orzechy pokroić. Na patelni rozpuścić syrop słodowy lub miód, dodać olej i orzechy, mieszać trzymając na ogniu przez ok. 3 min. Wyłożyć je na dwa surowe placki i upiec je z orzechami.

Kłaść upieczone placki na blaszce, smarować pierwszy masą, drugi (z orzechami) dżemem, trzeci masą. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić.

margot - 2007-12-22, 22:27

Aniu ,jestem po wrażeniem ,dla Ciebie nie ma rzeczy nie możliwych :-)
Kreestal - 2007-12-22, 22:32

Wypróbuję go na Sylwestra :)
YolaW - 2007-12-23, 23:01

Kreestal napisał/a:
Wypróbuję go na Sylwestra

ja też, plus razowego miodowca :)
Dzięki Aniu D. za kolejny przepis.

gemi - 2012-11-23, 13:10

mój mąż ma w niedzielę urodziny, a ja jestem w trakcie przygotowań do pieczenia orzechowca. Brakuje mi kwaskowatego dżemu, bo w piwnicy tylko jabłka i śliwki...

Trzecia ciąża obfituje u nas Aniu, w potrawy przyrządzone według Twoich przepisów :-)

diancia - 2012-11-24, 17:25

gemi, koniecznie daj znać o efektach pieczenia! Już jakiś czas przymierzam się do tego ciacha :) Powidła śliwkowe powinny się nadać, to chyba dość kwaskowaty dżemik?
gemi - 2012-11-24, 20:46

chłodzi się w lodówce i na razie mogę powiedzieć tyle: wygląda pięknie, masa jaglana smakuje wybornie, podobnie jak warstwa orzechowa. Smaczna robota przy tym cieście :-)

Nie wiem, jak wytrzymam do jutra z rozkrojeniem :mryellow:

diancia - 2012-11-24, 20:53

gemi napisał/a:
masa jaglana smakuje wybornie
a na jakim mleku zrobiłaś i z miodem czy słodem? Ta masa jest dla mnie największą obawą ;)

gemi napisał/a:

Nie wiem, jak wytrzymam do jutra z rozkrojeniem :mryellow:
ja bym pewnie poszła szybciutko spać ;)
Pipii - 2012-11-25, 07:56

A ja zdjęcie poproszę :-) i nie bardzo rozumiem tego zdania, aby jeden upiec z orzechami i miodem.. czyli dodać orzechy i miód?
diancia - 2012-11-25, 10:33

Pipii napisał/a:
jeden upiec z orzechami i miodem..
ja rozumiem to tak, że jeden nieupieczony placek smarujemy masą orzechową i pieczemy razem.
gemi - 2012-11-25, 12:22

diancia napisał/a:
Pipii napisał/a:
jeden upiec z orzechami i miodem..
ja rozumiem to tak, że jeden nieupieczony placek smarujemy masą orzechową i pieczemy razem.
zrozumiałam tak samo, z tym, że tych placków potrzeba sztuk 2.

Masę robiłam na owsianym, ale myślę, że spokojnie wyjdzie na sojowym, orkiszowym... Dodałam 4 łyżki syropu z agawy i 2 łyżki miodu.

Moja uwaga jest taka, że placki powinny być naprawdę cienkie, inaczej warstwa masy jest dosyć wysoka. Ewentualnie można wykorzystać 3/4 masy do smarowania ciasta, a jedną zjeść w postaci puddingu z owocami :-D Orzechy lepiej pokroić drobno - wtedy łatwiej jest je rozłożyć na powierzchni 2 placków.

Mam nadzieję, że zdążę zrobić zdjęcie, zanim po rozkrojeniu zniknie 8-)

diancia - 2012-11-26, 09:09

Cytat:
zrozumiałam tak samo, z tym, że tych placków potrzeba sztuk 2.
tak, tak, rzeczywiście, nie zauważyłam :oops:
gemi napisał/a:
Mam nadzieję, że zdążę zrobić zdjęcie, zanim po rozkrojeniu zniknie 8-)
czekamy :)
gemi - 2012-11-26, 11:48

dobra, idę robić to zdjęcie, bo ciasto znika w szybkim tempie :mryellow:
diancia - 2012-11-26, 11:54

gemi, koniecznie! ja tu czekam z niecierpliwością, bo planuję orzechowca na Święta zrobić i pokazać, że można też zdrowo, niekoniecznie z maślanymi cukrowymi kremami i toną sera :) Twoje zdjęcie to dla mnie ostateczny argument ;)
gemi - 2012-11-27, 11:48

diancia, to ciasto raczej nie zasmakuje tradycyjnemu podniebieniu, no chyba, że zastosowałabyś jakieś modyfikacje. Jest wyczuwalnie inne, niż "zwykłe" ciasta, choć wygląda naprawdę efektownie.

Myślałam o takich zmianach: receptura ciasta i masy z miodownika, a wykonanie reszty i składanie warstw według zaleceń do orzechowca
Bo do zdrowych wypieków przekonywałam rodziców i gości właśnie miodownikiem Ani D. (i jeszcze razowcem bananowym przekładanym kremem morelowym)

diancia - 2012-11-27, 11:52

gemi, moja rodzinka zna moje wypieki i mniej więcej wiedzą, czego się spodziewać (np. "brudnego" drożdżowca, szarych rogalików itp ;) ) na początku próbują z niepokojem, ale najczęściej wszystko szybko znika ;) nawet robią wielkie halo przy stole, w stylu: "teraz spróbujemy zdrowego ciasta", oglądają, wąchają itd :)

co Twoim zdaniem jest w tym cieście mało konwencjonalne? Masa z kaszy czy spody do ciasta? może jest mało słodkie? Wiem, że powidła i orzechy na pewno zasmakują ;)

gemi - 2012-11-27, 14:27

i masa (jak dla mnie przyjemnie kaszowata) i spody (twardawe, zupełnie inne, niż pieczone na maśle lub margarynie i jajkach) i mało słodkie.

Masa mogłaby być rzadsza, z dodatkiem wanilii lub soku z cytryny, a spody (jeśli mają być wegańskie), to można dodać więcej oleju, lub upiec na tłuszczu kokosowym / palmowym i naprawdę bardzo cienkie, żeby przeszły wilgocią i aromatem masy i powideł.

Orzechowiec w oryginale bardzo podpasował mi i mężowi, a reszcie rodziny już mniej. Zazwyczaj wszyscy w rodzinie wciągają inne wypieki z jednakowym zapałem.

a oto fota:

diancia - 2012-11-28, 11:38

gemi, to chyba zrobię jak radzisz i postawię jednak na miodownika w te Święta, górny placek posypię orzechami z miodem i to będzie akcent orzechowy :) orzechowca rzeczywiście chyba lepiej najpierw przetestować... choć ten Twój wygląda fenomenalnie! Duuużo masy jaglanej i placuszki takie cieniutkie! Brawo! :-D
kofi - 2012-11-29, 09:59

Wygląda wspaniale i kusi bardzo.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group