|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - Orzechowiec
Ania D. - 2007-12-22, 20:56 Temat postu: Orzechowiec Orzechowiec
I. Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej grahama
1/3 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki syropu słodowego lub miodu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
W misce połączyć mąkę i sól. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać syrop słodowy lub miód, wodę, zagnieść szybko ciasto, schłodzić. Upiec 4 cienkie placki, w tym dwa piec z orzechami i miodem.
II. Masa:
3 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżka kaszy manny
1/3 szklanki oleju
6 łyżek syropu słodowego lub miodu
szczypta soli
Zagotować mleko, dodać kaszę jaglaną i mannę, gotować na małym ogniu ok. 35 min. Dodać syrop słodowy lub miód, olej, sól i zmiksować. Gorącą masą przekładać placki (pierwszy i trzeci).
III. Kwaskowaty dżem (porzeczki, wiśnie lub morele)
IV. Warstwa orzechowa:
1 1/2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oleju
4 łyżki syropu słodowego lub miodu
Orzechy pokroić. Na patelni rozpuścić syrop słodowy lub miód, dodać olej i orzechy, mieszać trzymając na ogniu przez ok. 3 min. Wyłożyć je na dwa surowe placki i upiec je z orzechami.
Kłaść upieczone placki na blaszce, smarować pierwszy masą, drugi (z orzechami) dżemem, trzeci masą. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić.
margot - 2007-12-22, 22:27
Aniu ,jestem po wrażeniem ,dla Ciebie nie ma rzeczy nie możliwych
Kreestal - 2007-12-22, 22:32
Wypróbuję go na Sylwestra
YolaW - 2007-12-23, 23:01
Kreestal napisał/a: | Wypróbuję go na Sylwestra |
ja też, plus razowego miodowca
Dzięki Aniu D. za kolejny przepis.
gemi - 2012-11-23, 13:10
mój mąż ma w niedzielę urodziny, a ja jestem w trakcie przygotowań do pieczenia orzechowca. Brakuje mi kwaskowatego dżemu, bo w piwnicy tylko jabłka i śliwki...
Trzecia ciąża obfituje u nas Aniu, w potrawy przyrządzone według Twoich przepisów
diancia - 2012-11-24, 17:25
gemi, koniecznie daj znać o efektach pieczenia! Już jakiś czas przymierzam się do tego ciacha Powidła śliwkowe powinny się nadać, to chyba dość kwaskowaty dżemik?
gemi - 2012-11-24, 20:46
chłodzi się w lodówce i na razie mogę powiedzieć tyle: wygląda pięknie, masa jaglana smakuje wybornie, podobnie jak warstwa orzechowa. Smaczna robota przy tym cieście
Nie wiem, jak wytrzymam do jutra z rozkrojeniem
diancia - 2012-11-24, 20:53
gemi napisał/a: | masa jaglana smakuje wybornie | a na jakim mleku zrobiłaś i z miodem czy słodem? Ta masa jest dla mnie największą obawą
gemi napisał/a: |
Nie wiem, jak wytrzymam do jutra z rozkrojeniem | ja bym pewnie poszła szybciutko spać
Pipii - 2012-11-25, 07:56
A ja zdjęcie poproszę i nie bardzo rozumiem tego zdania, aby jeden upiec z orzechami i miodem.. czyli dodać orzechy i miód?
diancia - 2012-11-25, 10:33
Pipii napisał/a: | jeden upiec z orzechami i miodem.. | ja rozumiem to tak, że jeden nieupieczony placek smarujemy masą orzechową i pieczemy razem.
gemi - 2012-11-25, 12:22
diancia napisał/a: | Pipii napisał/a: | jeden upiec z orzechami i miodem.. | ja rozumiem to tak, że jeden nieupieczony placek smarujemy masą orzechową i pieczemy razem. | zrozumiałam tak samo, z tym, że tych placków potrzeba sztuk 2.
Masę robiłam na owsianym, ale myślę, że spokojnie wyjdzie na sojowym, orkiszowym... Dodałam 4 łyżki syropu z agawy i 2 łyżki miodu.
Moja uwaga jest taka, że placki powinny być naprawdę cienkie, inaczej warstwa masy jest dosyć wysoka. Ewentualnie można wykorzystać 3/4 masy do smarowania ciasta, a jedną zjeść w postaci puddingu z owocami Orzechy lepiej pokroić drobno - wtedy łatwiej jest je rozłożyć na powierzchni 2 placków.
Mam nadzieję, że zdążę zrobić zdjęcie, zanim po rozkrojeniu zniknie
diancia - 2012-11-26, 09:09
Cytat: | zrozumiałam tak samo, z tym, że tych placków potrzeba sztuk 2. | tak, tak, rzeczywiście, nie zauważyłam
gemi napisał/a: | Mam nadzieję, że zdążę zrobić zdjęcie, zanim po rozkrojeniu zniknie | czekamy
gemi - 2012-11-26, 11:48
dobra, idę robić to zdjęcie, bo ciasto znika w szybkim tempie
diancia - 2012-11-26, 11:54
gemi, koniecznie! ja tu czekam z niecierpliwością, bo planuję orzechowca na Święta zrobić i pokazać, że można też zdrowo, niekoniecznie z maślanymi cukrowymi kremami i toną sera Twoje zdjęcie to dla mnie ostateczny argument
gemi - 2012-11-27, 11:48
diancia, to ciasto raczej nie zasmakuje tradycyjnemu podniebieniu, no chyba, że zastosowałabyś jakieś modyfikacje. Jest wyczuwalnie inne, niż "zwykłe" ciasta, choć wygląda naprawdę efektownie.
Myślałam o takich zmianach: receptura ciasta i masy z miodownika, a wykonanie reszty i składanie warstw według zaleceń do orzechowca
Bo do zdrowych wypieków przekonywałam rodziców i gości właśnie miodownikiem Ani D. (i jeszcze razowcem bananowym przekładanym kremem morelowym)
diancia - 2012-11-27, 11:52
gemi, moja rodzinka zna moje wypieki i mniej więcej wiedzą, czego się spodziewać (np. "brudnego" drożdżowca, szarych rogalików itp ) na początku próbują z niepokojem, ale najczęściej wszystko szybko znika nawet robią wielkie halo przy stole, w stylu: "teraz spróbujemy zdrowego ciasta", oglądają, wąchają itd
co Twoim zdaniem jest w tym cieście mało konwencjonalne? Masa z kaszy czy spody do ciasta? może jest mało słodkie? Wiem, że powidła i orzechy na pewno zasmakują
gemi - 2012-11-27, 14:27
i masa (jak dla mnie przyjemnie kaszowata) i spody (twardawe, zupełnie inne, niż pieczone na maśle lub margarynie i jajkach) i mało słodkie.
Masa mogłaby być rzadsza, z dodatkiem wanilii lub soku z cytryny, a spody (jeśli mają być wegańskie), to można dodać więcej oleju, lub upiec na tłuszczu kokosowym / palmowym i naprawdę bardzo cienkie, żeby przeszły wilgocią i aromatem masy i powideł.
Orzechowiec w oryginale bardzo podpasował mi i mężowi, a reszcie rodziny już mniej. Zazwyczaj wszyscy w rodzinie wciągają inne wypieki z jednakowym zapałem.
a oto fota:
diancia - 2012-11-28, 11:38
gemi, to chyba zrobię jak radzisz i postawię jednak na miodownika w te Święta, górny placek posypię orzechami z miodem i to będzie akcent orzechowy orzechowca rzeczywiście chyba lepiej najpierw przetestować... choć ten Twój wygląda fenomenalnie! Duuużo masy jaglanej i placuszki takie cieniutkie! Brawo!
kofi - 2012-11-29, 09:59
Wygląda wspaniale i kusi bardzo.
|
|