|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - seromakowiec
Ania D. - 2007-12-29, 22:48 Temat postu: seromakowiec Seromakowiec
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej białej
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju
1/8 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
3/4 szklanki wody
Wymieszać w misce mąkę pszenną białą i razową z kurkumą i solą. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać wodę, szybko zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.
Dużą blachę wysmarować olejem, wylepić ciastem dno i boki formy (trochę ciasta zostawić na starcie na wierzch placka). Wyłożyć mak, na to wylać masę serową i delikatnie zetrzeć resztę ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Masa makowa:
2 szklanki maku
ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka zapachu migdałowego
1/5 szklanki oleju
Mak zagotować, zostawić do ostygnięcia, starannie odsączyć na sitku. Przekręcić przez maszynkę 3 razy. Dodać ciepłe mleko (jego ilość jest uzależniona od stopnia odsączenia maku, do suchego więcej, do mokrego mniej), syrop słodowy lub miód, rodzynki, wiórki, zapach i ciepły olej. Wymieszać, jeśli masa jest sucha, to dodać jeszcze trochę mleka. Powinna być wilgotna, by łatwo można ją było smarować.
Masa serowa:
30 dag naturalnego tofu
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka syropu słodowego lub miodu
1/8 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka zapachu waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki ekologicznej skórki pomarańczowej
Ugotować kaszę z kurkumą na mleku (ok. 20 minut), do gorącej dodać olej i zmiksować. Dodać pokruszone tofu, syrop słodowy lub miód oraz zapach, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i skórkę, wymieszać. Masa powinna być lekko rzadka, po upieczeniu i wystygnięciu ciasta uzyska odpowiednią konsystencję.
Uważam to ciasto za jedno z najlepszych moich wypieków.
JAgniecha - 2008-01-03, 16:53
Ania D. napisał/a: | Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej białej
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju
1/8 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
3/4 szklanki wody |
zadnego proszku do pieczenia ani sody?
Ania D. - 2008-01-03, 17:18
Nie ma potrzeby. Możesz dać trochę proszku, jeśli chcesz, ja piekłam bez spulchniaczy. Upieczone ciasto nie powinno być bardzo grube, ale ta zasada dotyczy wszystkich podobnych wypieków.
nitka - 2008-02-13, 12:46
PYCHA!!! Nie za słodki, zwarty, nie kruszący się. Bardzo fajny przepis Aniu D. Dałam za dużo kurkumy do ciasta, i góra wpada w zieleń taki wyszedł:
Kamm - 2008-02-13, 13:03
Wow nitka, swietny !
Kurcze chodzi juz za mną od jakiegos czasu , ale jakos nie mam sily sie za niego zabrac , wydaje mi sie ze tyle zabawy przy nim jest
margot - 2008-02-13, 13:07
A ja też bardzo polecam to ciasto ,robiłam go jakiś czas temu i powiem jedno pycha
Nitka bardzo apetyczne te twoje ciacho
nitka - 2008-02-13, 13:42
ja miałam zadanie nieco ułatwione-mianowicie masę makową zamrożoną jescze z Gwiazdki (wtedy zrobiłam za dużo) Przy masie makowej jest najwięcej zachodu, nawet z elektryczną maszynką dziękuję, szkoda, że nie mogę Was poczęstować
vlada - 2008-02-13, 13:44
nitka nie masz litości. Żeby takie foty wklejać, gdy za mną taka pyszność chodzi. OKRUTNA jesteś
Nie mam wyjścia, najwyższy czas wypróbować to cudo
Alispo - 2008-02-13, 13:58
nitka napisał/a: | ja miałam zadanie nieco ułatwione-mianowicie masę makową zamrożoną jescze z Gwiazdki (wtedy zrobiłam za dużo) Przy masie makowej jest najwięcej zachodu, nawet z elektryczną maszynką |
w razie czego gotowce tez istnieja
faktycznie pycha wyglada
nitka - 2008-02-13, 23:21
vlada, nie ma zmiłuj, nie ma!!!! Alispo, dla mnie nie ok, bo na cukrze. One są po prostu za słodkie.
Malinetshka - 2009-03-06, 11:10
Moja wersja sprzed paru tygodni wyglądała następująco
( hxxp://picasaweb.google.com/malinetshka/Jedzonko#5309835248413036194 )
nitka - 2009-03-06, 11:15
Mali, piękny okaz
Malinetshka - 2009-03-06, 11:23
Dzięki, niteczko Wpakowałam w niego sporo słodu, więc był słodziutki.. tak nie przesadnie jak dla mnie, w sam raz.
gemi - 2012-12-01, 10:40
no to teraz po ponad 3,5 rocznej przerwie od ostatniej wypowiedzi w niniejszym wątku narobię Wam ochoty - właśnie zabieram się do pieczenia
kofi - 2012-12-01, 12:34
gemi widzę, że rzeczywiście pod znakiem ciast Ani Twoja ciąża.
Daj znać jak wyszło, bo od rana zastanawiam się jaki "sernik" z tofu uczynić na święta, żeby wszyscy byli zadowoleni.
gemi - 2012-12-01, 14:30
kofi, stygnie Wygląda smakowicie, lecz patrzenie przestaje mi wystarczać i już się nie mogę doczekać wrażeń smakowych
Choć przyznaję, że zbeszcześciłam to wegańskie ciasto klarowanym masłem
gemi - 2012-12-01, 16:25
kofi, dla mnie ekstra, mimo braku skórki pomarańczowej do masy z tofu i. Masa nie chciała mi wyjść rzadka, mimo zwiększenia ilości mleka w przepisie (może to kwestia rodzaju tofu - ja mam czeskie w kostce, takie jak w evergreenie), ale po upieczeniu wcale nie wyszła za sucha. Dodałam więcej słodu i miodu, bo lubię zdecydowaną słodycz w masach.
Będę powtarzać, bo mi jakoś tak wyjątkowo smakuje Jak z resztą inne wypieki Ani. Nie dość, że kubki smakowe szaleją, to jeszcze cała akcja delektowania się wychodzi mi na zdrowie.
a teraz mały OT (ale może komuś się przyda): w ciąży przetestowałam następujące wypieki Ani D.: orzechowiec, niebo, makowiec na kruchym spodzie, ciasteczka daktylowe, rogaliki pszenne w różnych wariantach nadzieniowych, rogaliki morelowe, grahamki na zakwasie, drożdżowe z dużą ilością kruszonki.
Oprócz tego nastąpiła powtórka miodownika, a w stałej ofercie mojej domowej piekarni są "ciasteczka cukierki"
wszystkie pozycje polecam i wpisuję na stałe do naszego weekendowego menu, do niektórych wprowadzam (moim zdaniem niekonieczne) modyfikacje (ale tak mnie korci, by coś zmienić... )
koko - 2012-12-01, 16:50
Chciałam tylko powiedzieć, że w mojej okolicy to ciasto nazywa się odwrotnie, czyli makosernik
|
|