|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
![](images/print.gif) |
Surówki i sałatki - wegańska sałatka jarzynowa
ina - 2008-01-05, 10:39 Temat postu: wegańska sałatka jarzynowa Wzięło mnie dziś na tradycyjną sałatkę jarzynową. Nigdy wcześniej jej nie robiłam. Chciałabym zrobić ją w wersji wegańskiej. Na puszce znalazłam taki przepis:
Cytat: | sałatka jarzynowa
wegńska
Składniki:
do ugotowania: ziemniaki (4-5), marchew (2-3 niezbyt duże), pietruszka (1)
poza tym: słodkie, twarde i soczyste jabłka (3), ogórki kiszone (4 - chyba że ktoś nie lubi to mniej), groszek konserwowy (niecała puszka), cebula (2 - chyba że ktoś nie lubi to mniej , sól, musztarda
Przepis:
warzywa wymienione jako do gotowania dokładnie umyć i ugotować. w wersji ovo ugotowac też jajka.
po ugotowaniu ostudzić i posiekać w drobniutka kosteczkę - czym drobniej, tym smaczniejsza sałatka.
obrac i posiekać - równiez w kostkę - jabłka, cebulę i ogórki kiszone. cebulke posiekac szczególnie drobno.
wszystko razem wymieszać z groszkiem. doprawic do smaku solą i musztardą.
jeśli zdecydujemy sie na dodanie kukurydzy, to powinniśmy dodać odpowiednio mniej groszku.
|
Macie może swoje sprawdzone przepisy na sałatkę jarzynową?
bodi - 2008-01-05, 11:04
ina, ja bym zrobił dokładnie tak jak w tym przepisie, z tym że dodanie jako sosu samej musztardy brzmi dla mnie dość ekstremalnie Może trochę oleju z winogron lub oliwy. Ew. wegański majonez ofkors.
Pozostale składniki to klasyka, choc można tez urozmaicić np. różyczkami brokuła czy kalafiora lekko opdgotowanymi, czy papryką pokrojoną w kostkę. Baza to jednak ziemniaki, marchewka, ogórek kiszony! Aha, oliwki tez pasują tu jak najbardziej.
a z ziół pieprz ziołowy, oregano, bazylia (najlepiej świeża), no i sól
aha, możesz zrobić jeszcze sos musztardowy z czosnkiem, smak będzie wtedy mniej tradycyjny ale wart sprobowania
vlada - 2008-01-05, 11:10
ja dodaję czasami fasolkę czarną i mung. Fajnie wygląda. Do tego raczej majonez
ina - 2008-01-05, 11:26
Aisha napisał/a: | polecam Ci dodać zmiksowane avocado z oliwkami.. daje świetny smak |
bardzo fajny pomysł
dzięki dziewczyny za inspiracje
bajka - 2008-01-05, 11:26
mada zrobiła na nasze poznańskie mikołajki. Była pyszna Może się wypowie w temacie?
kamma - 2008-01-05, 11:37
Robiliśmy sałatkę warzywną na Sylwestra, robiłam też na wigilię. W puszkowym przepisie stanowczo brakuje mi selera (choć są tacy, którzy nie trawią) i pora.
Pysznie smakuje z odrobiną czosnku, jeśli ktoś jest fanem. Robiłam też wersję ze smażonymi pieczarkami, również polecam, tylko nie za dużo tych pieczarek, żeby nie zdominowały smaku.
Jako przyprawy polecam świeże liście pietruszki i/lub cząber.
Co do majonezu. Mam jeszcze trochę wegańskiego majonezu sprowadzonego z Anglii, świetnie się sprawdził. W Polsce dostępny jest majonez roślinny Polgrunt, natknęłam się na niego w markecie real. Poza tym są świetne przepisy na majonezy roślinne, choćby tu na wegedzieciaku. Ja zrobiłam kompilację majonezu sojowego k.leee i ziemniaczanego (nie pamię3tam 3cz,yj,eg,o),, <--to pisałam razem z Irmą)
Ugotowaną soję i ugotowanego ziemniaka zalewa się małą ilością wrzątku i miksuje dokładnie, masa ma mieć konsystencję budyniu. Potem dodaje się po trochę oleju i musztardy, ciągle miksując. Na koniec przyprawy: sól i sok z cytryny. Nawet jeśli majonez wyjdzie zbyt płynny, w sałatce to nie przeszkadza.
ina - 2008-01-05, 11:42
kamma, właśnie też pomyślałam, żeby selera dodać - dzięki
a co z jabłkami? dodawać?
martka - 2008-01-05, 11:47
ina, u mnie w takiej sałatce jabłka obowiązkowo
Agnieszka - 2008-01-05, 11:49
U mnie jarzynowa wygląda tak:
gotowane jarzyny gotuje zazwyczaj w łupinkach albo jak z zupy to wyjmuję wcześniej (marchew, pietruszka, seler) oraz
ogórki kiszone, jabłko, groszek lub kukurydza
zamiast cebuli stosuje kawałek drobno pokrojonego pora
z przypraw sól i pieprz czarny
my jadamy jajka więc jak mam to dodaję, ziemniaków nie lubię w tej sałatce bo mam wrażenie że jest taka klejąca, musztardy nie jestem fanem więc pomijam.
Robiłam kiedyś wariant, gdzie do majonezu dodawałam trochę chrzanu (tak, żeby lekko złamać majonez) i też było fajne. Najczęściej robię zestaw jw.
k.leee - 2008-01-05, 11:51
ina napisał/a: | a co z jabłkami? dodawać? |
koniecznie , kiszony ogórek też obowiązkowo
kamma - 2008-01-05, 12:23
ja zazwyczaj dodaję alternatywnie: jabłka LUB cebulę. Ale jestem zdania, że lepsza jest z jabłkiem i z porem niż z cebulą.
A to mi smaka narobiliście
kamma - 2008-01-05, 17:42
o tak, warzywa ugotowane w parowarze mają bardziej wyrazisty smak. Polecam!
rosa - 2008-01-07, 12:14
ina i jak sałatka? udała się?
ja robię bardzo często bo rodzina lubi, dla nich z majonezem, dla siebie z pseudomajonezem z oliwy, soku cytrynowego i łyżeczki musztardy
kofi - 2008-01-07, 13:59
kamma napisał/a: | o tak, warzywa ugotowane w parowarze mają bardziej wyrazisty smak. Polecam! |
Też gotuję w parowarze, od kiedy go posiadam.
Też jakoś ostatnio nie lubię majonezu, to dobry pomysł rosa, będę tak robić.
ina - 2008-01-07, 14:01
rosa napisał/a: | ina i jak sałatka? udała się? |
tak dobra była, tylko musieliśmy ją jeść 2 razy dziennie,bo za dużo wyszło
[ Dodano: 2008-01-07, 14:04 ]
kamma napisał/a: | W Polsce dostępny jest majonez roślinny Polgrunt, |
Widziałam go w kauflandzie. Ale jak przeczytałam skład, to sobie go odpuściłam :
Cytat: | Skład:
ziarno soi niemodyfikowanej genetycznie, woda, olej, ocet, cukier, sól, gorczyca, zagęstniki: skrobia modyfikowana - acetylowany adypinian diskrobiowy, guma guar, guma ksantanowa; substancje konserwujące: benzoesan sodu i sorbinian potasu, barwnik naturalny - karoten. |
rosa - 2008-01-07, 14:34
kofi a pseudomajonez to troche jak pseudoszampan co nie
ina to ty ilości półhurtowe wyprodukowałaś
ina - 2008-01-07, 14:41
rosa my tak wszystko z szymkiem gotujemy - jak dla wojska. Pózniej jemy tą samą zupę przez parę dni aż nam bokiem wychodzi
rosa - 2008-01-07, 14:58
dokładnie, u mnie na trzeci dzień to nawet ulubiona potrawa nie wchodzi
kofi - 2008-01-08, 09:05
rosa napisał/a: | kofi a pseudomajonez to troche jak pseudoszampan co nie
|
Tu mnie masz
Dokładnie: nie przypomina (mam nadzieję) w smaku majonezu, tak jak pseudoszampan szampana (którego też nie lubię).
Malati - 2008-02-20, 10:47
Wczoraj na kolację zrobiłam sałatke jarzynowa według iny przepisu.Wyszła bardzo dobra.Ja zjadłam odrobine bo nie przepadam za sałatką jarzynowa ale mąż pochłonoł cała michę
ajanna - 2009-04-08, 21:08
ja tę sałatkę robię z włoszczyzny, ale bez pora czy cebuli. z jabłkiem lub bez, a zamiast ogórków kiszonych wolę kapary . jak nie mam kupnego majonezu, to robię go z tofu z oliwą, odrobiną musztardy, sokiem z cytryny i solą.
|
|