wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Ciasto bananowe

dynia - 2008-01-23, 16:11
Temat postu: Ciasto bananowe
Znalazłam kiedys przypadkiem przepis na takie proste ,pyszne a co najwazniejsze zdrowe ciacho :D
Składniki:
- 1.5 kg dojrzałych bananów
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 2 łyżkimąki pszennej razowej
- łyżka oleju słonecznikowego

Sposób przyrządzania:

Banany rozgnieść (tłuczkiem do ziemniaków). Dodać płatki, mąkę, olej. Całość wymieszać. Można dodać rodzynki, pestki słonecznika, skórkę pomarańczową lub kroplę esencji migdałowej. Piec 45 min., na początku w temp. 150 st. C, pod koniec - 170 st. C.

Przepis jest autorstwa Marty Gessler.

Mirka - 2008-01-23, 19:35

Ja dodaję jeszcze szlankę drobno roztartych orzechów laskowych, wiórki kokosowe, a oleju 1 filiżankę.

Jest to ciasto amatorskie. Praktycznie w rodzinie tylko ja się nim zajadam.

dynia - 2008-01-23, 19:42

Ja też dodałam wiórki ,rodzynki,migdałowe płatki i sproszkowane orzechy laskowe,oleju dałam jak w przepisie za to po pokrojeniu mamy takie domowe batony musli.Jaga uwielbia zjada jednorazowo 1/4 calego placka ;-)
agazima - 2008-07-03, 12:52

A PROBOWAL KTOS CIASTO BANANOWE Z DROZDZAMI I Z MAKA ZYTNIA RAZOWA ALBO ORKISZOWA?
YolaW - 2008-07-04, 22:59

dynia napisał/a:
- 1.5 kg dojrzałych bananów

ważymy przed obraniem czy po? :oops:

Kamm - 2008-07-05, 19:37

YolaW napisał/a:
ważymy przed obraniem czy po? :oops:


:mryellow: :mrgreen: :mryellow:

dynia - 2008-07-05, 22:19

euridice napisał/a:
YolaW napisał/a:
ważymy przed obraniem czy po?

ja mysle, ze tak jak w sklepie - przed :-)
(ale moge sie mylic ;-) )

Tru,tru wazone w skorkach,wagi kuchennej nie posiadam ;-)

YolaW - 2008-07-06, 09:28

Dzieki :)
maryczary - 2008-10-02, 13:24

hmmm muszę spróbować, brzmi pyyyyysznie! :-P

Mam tylko jedno pytanie: A może być oliwa z oliwek? Bo w każdym przepisie jest olej, nigdy oliwa. Dlaczego? Czy z oliwą oliwkową jest coś nie tak?

ina - 2008-10-02, 13:32

maryczary napisał/a:
A może być oliwa z oliwek? Bo w każdym przepisie jest olej, nigdy oliwa. Dlaczego? Czy z oliwą oliwkową jest coś nie tak?


Wydaje mi się, że oliwa z oliwek ma zbyt intensywny zapach.

maryczary - 2008-10-02, 13:44

ina napisał/a:
oliwa z oliwek ma zbyt intensywny zapach.
być może, dzięki ina
padma - 2009-06-21, 19:12



Choć w sumie teraz jest sezon na inne owoce, znalazłam w necie taki oto prościuchny przepis na ciasto bananowe:

4 dojrzałe banany
100 g brązowego cukru
250 g mąki
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody

Trzeba wszystko ze sobą ugnieść i wylać do formy. Im dojrzalsze banany, tym łatwiej pójdzie i składniki szybciej się połączą. Piec w 180 stopniach przez ponad godzinę. Doskonały pomysł, by pozbyć się niechcianych bananów:D Ciasto można polać polewą czekoladową, ale to już rozpusta!

Źródło:
hxxp://pinkcake.blox.pl/2009/06/Ciasto-bananowe.html

Są tam też inne wegańskie przepisy.
Jeszcze ciasta nie robiłąm, ale jak będę robiła, to na pewno nie dodam tak dużo sody (najwyżej połowę łyżeczki)
Przepis zmodyfikowałam trochę, bo zobaczyłam w nim margarynę, a takowej nie używam :->

pomarańczka - 2009-06-22, 19:28

Od dłuższego czasu chodzą za mną cebularze,też kiedyś podawałaś taki przepis padma A na ciasto bananowe zawsze jest dobry czas ;-)
padma - 2009-06-23, 00:48

pomarańczka napisał/a:
Od dłuższego czasu chodzą za mną cebularze,też kiedyś podawałaś taki przepis padma A na ciasto bananowe zawsze jest dobry czas ;-)


pomarańczka, to raczej nie ja podawałam przepis na cebularze :-P Ale poszukałam dla Ciebie w necie i znalazłam kilka przepisów, np. ten hxxp://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/cebularze-2/]tutaj
Tam w przepisie jest jajko, ale ja bym nie dawała, i tak wyjdzie pewnie.
Pozdrawiam :-D

maryczary - 2009-10-21, 13:43

padma, zrobiłam z tego twojego przepisu tzn pinkcake. Oczywiście nigdy nie wiem do jakiej blaszki wlać.
Wlałam do takiej podłużnej.

U mnie skład był taki:
5 dużych bananów bardzo dojrzałych
250 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szk oliwy z oliwek
garść rodzynek

wyszło megasłodkie, chyba za słodkie nawet :-/
ładnie rosło, niestety jak po pieczeniu otworzyłam piekarnik opadło ale chyba nie ma zakalca i o dziwo jest takie różowawe - ogólnie proste, łatwe i przyjemne - mniam :-P . Następnym razem dam tylko 4 banany

lilias - 2009-11-02, 09:43

zrobiłam wg przepisu padmy i jak maryczary dodałam rodzynki. ekstra placek, będą powtórki.

maryczary ja dodałam oleju i ładnie wyrosło ( mąkę też zawsze przesiewam, mam to od przypadku znalezienia robaków w mące), oliwa chyba cięższa jest może dlatego trochę opadło

karmelowa_mumi - 2009-11-02, 11:28

zrobiliśmy wspólnie z przepisu dyniowego :) A. tłukł banany, a ja dodałam namoczone rodzynki, wiórki i kroplę esencji migdałowej - najbardziej podoba mi się to, że ciasto się zrobiło w 5 minut i jest przepyszne! - o mało co zostało skonsumowane w całości w wersji niepieczonej :) w pieczonej też się udało, mniam! ostatnie 2 kawałki czekają na niespodziewanego gościa, a ja ćwiczę silną wolę :)
Jagienka - 2009-12-14, 21:26

ja też z przepisu Dyni upiekłam :-) dodałam rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, esencję migdałową i wyszło wyśmienite. Mąż zachwycony, Antosia też. Nareszcie mam jakiś zdrowy i bezcukrowy smakołyk dla Niej. Upiekę na święta i zabiorę do Rodziny. Przynajmniej nie będę miała problemu, że na stole nie ma nic, co Antosi wolno jeść ;-)
Dynia, dzięki za ten przepis.

dagajaga - 2010-01-18, 22:53

No to i ja się skusiłam i właśnie bananowiec opisany przez dynię piecze się w piecyku a mnie język do gardła ucieka... :-P
daria - 2010-01-23, 19:15

Dziś upiekłam wg przepisu dyni, tylko mąkę dodałam grubo mieloną razową i w domu miałam tylko wiórki z dodatków, a całość zmiksowałam blenderem na gładką masę.. wyszło piękne w wyglądzie i przepyszne w smaku ciasto, które można śmiało podawać gościom, a gdybym miała w domu czekoladę, to zrobiłabym polewę.. no ale nie mam :-P

Nie spodziewałam się, że tak łatwo można zrobić coś tak pysznego :mryellow:

Jutro wkleję zdjęcia, bo dziś nie chce mi się już kompa stacjonarnego włączać :-> :-D

[ Dodano: 2010-01-24, 15:34 ]
a oto nasz bananowiec :-)

Malinetshka - 2010-01-24, 19:34

daria, ale mniamuśnie wygląda :P to chyba takie mocno wilgotne ciacho, co?
szo - 2010-01-24, 20:00

daria, no no rzeczywiście fajnie wygląda i chyba też się pokuszę
daria - 2010-01-25, 00:03

Malinetshka napisał/a:
daria, ale mniamuśnie wygląda :P to chyba takie mocno wilgotne ciacho, co?


raczej tak, ale trzymam w lodówce, zresztą już został mały kawałeczek... jest mniam mniam :-D i super słodkie bez cukru.... nawet mój A. się zajada :lol:

patasznikowa - 2010-02-26, 00:17

dynia dzieki, to ciasto jest genialne!
nie wrzuce zdjecia, bo nie ma juz co fotografowac :shock: a upieklam je 3 godziny temu!!
niespodziewani goscie na herbatce byli zachwyceni! (no i ja tez) i w dodatku nie zajarzyli za bardzo ze to z banana :mrgreen: (padaly glosy, ze na pewno sa w srodku jablka)
mniaaaaam, balsam na moja dusze na cukrowym odwyku 8-)

[ Dodano: 2010-08-24, 16:48 ]
no dobrze, upieklam pare dni temu ciasteczka na bazie tego bananowca :)
wyszly boskie i jeszcze zdrowsze, bo uproscilam troche procedure.
nie dodalam ani maki ani oleju :mrgreen:

wiec ciasteczka to po prostu masa z platkow owsianych i bananow (+ co kto lubi, ja dodalam wiorki koko, slonecznik, orzechy, rodzynki i karob) a na wierzch po jagodce :)

Kat... - 2014-01-13, 22:48

Przepraszam bardzo, chciałam zrobić ciasto a nie mam wagi. Weszłam na stronę ilewazy.pl i wg niej 1,5kg bananów to jest 12 średnich sztuk. Poważnie? Ja mam z 5 i myślałam, że starczy.
ropuszka - 2014-01-14, 02:07

Kat..., tam jest napisane że liczą bez skórki tzn. bez skórki 120g a ze skórką 200g więc 1,5 bananów ze skórką to będzie 7-8 bananów
Kat... - 2014-01-14, 10:12

ropuszka, dzięki, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, po prostu gapa :-)
Zrobiłam razowiec na bananach z przepisu puszkowego i wyszedł mi piękny zakalec :-D

dort - 2014-02-02, 18:47

zrobiłam wg przepisu dyńki (dodałam jedynie suszoną żurawinę) i tak wyposażeniu pojechaliśmy odwiedzić bacie z okazji ich święta - babciom bardzo smakowało, nam również - zrobię je pewnie jeszcze nie raz, a babcie zapisały przepis :-P
bronka - 2014-02-03, 10:12

Ha. U mnie wczoraj bananowiec. Bazowany na przepisie z puszki.
Ale to ciasto jest dobre :->

Alispo - 2014-02-03, 10:45

Kat... napisał/a:
ropuszka, dzięki, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, po prostu gapa :-)
Zrobiłam razowiec na bananach z przepisu puszkowego i wyszedł mi piękny zakalec :-D

Za duzo bananow pewnie?Albo niedobor sody.
Pycha jest to ciasto,robilam je w wielu roznych wariacjach i zawsze pycha:)

bronka - 2014-02-03, 11:16

Alispo napisał/a:
Za duzo bananow pewnie?Albo niedobor sody.

Albo nierówna temperatura składników.

Ja jak nie mam wszystkiego w jednej temperaturze to miksuję porządnie.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group