|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ciasto bananowe
dynia - 2008-01-23, 16:11 Temat postu: Ciasto bananowe Znalazłam kiedys przypadkiem przepis na takie proste ,pyszne a co najwazniejsze zdrowe ciacho
Składniki:
- 1.5 kg dojrzałych bananów
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 2 łyżkimąki pszennej razowej
- łyżka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzania:
Banany rozgnieść (tłuczkiem do ziemniaków). Dodać płatki, mąkę, olej. Całość wymieszać. Można dodać rodzynki, pestki słonecznika, skórkę pomarańczową lub kroplę esencji migdałowej. Piec 45 min., na początku w temp. 150 st. C, pod koniec - 170 st. C.
Przepis jest autorstwa Marty Gessler.
Mirka - 2008-01-23, 19:35
Ja dodaję jeszcze szlankę drobno roztartych orzechów laskowych, wiórki kokosowe, a oleju 1 filiżankę.
Jest to ciasto amatorskie. Praktycznie w rodzinie tylko ja się nim zajadam.
dynia - 2008-01-23, 19:42
Ja też dodałam wiórki ,rodzynki,migdałowe płatki i sproszkowane orzechy laskowe,oleju dałam jak w przepisie za to po pokrojeniu mamy takie domowe batony musli.Jaga uwielbia zjada jednorazowo 1/4 calego placka
agazima - 2008-07-03, 12:52
A PROBOWAL KTOS CIASTO BANANOWE Z DROZDZAMI I Z MAKA ZYTNIA RAZOWA ALBO ORKISZOWA?
YolaW - 2008-07-04, 22:59
dynia napisał/a: | - 1.5 kg dojrzałych bananów |
ważymy przed obraniem czy po?
Kamm - 2008-07-05, 19:37
YolaW napisał/a: | ważymy przed obraniem czy po? |
dynia - 2008-07-05, 22:19
euridice napisał/a: | YolaW napisał/a: | ważymy przed obraniem czy po? |
ja mysle, ze tak jak w sklepie - przed
(ale moge sie mylic ) |
Tru,tru wazone w skorkach,wagi kuchennej nie posiadam
YolaW - 2008-07-06, 09:28
Dzieki
maryczary - 2008-10-02, 13:24
hmmm muszę spróbować, brzmi pyyyyysznie!
Mam tylko jedno pytanie: A może być oliwa z oliwek? Bo w każdym przepisie jest olej, nigdy oliwa. Dlaczego? Czy z oliwą oliwkową jest coś nie tak?
ina - 2008-10-02, 13:32
maryczary napisał/a: | A może być oliwa z oliwek? Bo w każdym przepisie jest olej, nigdy oliwa. Dlaczego? Czy z oliwą oliwkową jest coś nie tak? |
Wydaje mi się, że oliwa z oliwek ma zbyt intensywny zapach.
maryczary - 2008-10-02, 13:44
ina napisał/a: | oliwa z oliwek ma zbyt intensywny zapach. | być może, dzięki ina
padma - 2009-06-21, 19:12
Choć w sumie teraz jest sezon na inne owoce, znalazłam w necie taki oto prościuchny przepis na ciasto bananowe:
4 dojrzałe banany
100 g brązowego cukru
250 g mąki
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
Trzeba wszystko ze sobą ugnieść i wylać do formy. Im dojrzalsze banany, tym łatwiej pójdzie i składniki szybciej się połączą. Piec w 180 stopniach przez ponad godzinę. Doskonały pomysł, by pozbyć się niechcianych bananów:D Ciasto można polać polewą czekoladową, ale to już rozpusta!
Źródło:
hxxp://pinkcake.blox.pl/2009/06/Ciasto-bananowe.html
Są tam też inne wegańskie przepisy.
Jeszcze ciasta nie robiłąm, ale jak będę robiła, to na pewno nie dodam tak dużo sody (najwyżej połowę łyżeczki)
Przepis zmodyfikowałam trochę, bo zobaczyłam w nim margarynę, a takowej nie używam
pomarańczka - 2009-06-22, 19:28
Od dłuższego czasu chodzą za mną cebularze,też kiedyś podawałaś taki przepis padma A na ciasto bananowe zawsze jest dobry czas
padma - 2009-06-23, 00:48
pomarańczka napisał/a: | Od dłuższego czasu chodzą za mną cebularze,też kiedyś podawałaś taki przepis padma A na ciasto bananowe zawsze jest dobry czas |
pomarańczka, to raczej nie ja podawałam przepis na cebularze Ale poszukałam dla Ciebie w necie i znalazłam kilka przepisów, np. ten hxxp://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/cebularze-2/]tutaj
Tam w przepisie jest jajko, ale ja bym nie dawała, i tak wyjdzie pewnie.
Pozdrawiam
maryczary - 2009-10-21, 13:43
padma, zrobiłam z tego twojego przepisu tzn pinkcake. Oczywiście nigdy nie wiem do jakiej blaszki wlać.
Wlałam do takiej podłużnej.
U mnie skład był taki:
5 dużych bananów bardzo dojrzałych
250 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szk oliwy z oliwek
garść rodzynek
wyszło megasłodkie, chyba za słodkie nawet
ładnie rosło, niestety jak po pieczeniu otworzyłam piekarnik opadło ale chyba nie ma zakalca i o dziwo jest takie różowawe - ogólnie proste, łatwe i przyjemne - mniam . Następnym razem dam tylko 4 banany
lilias - 2009-11-02, 09:43
zrobiłam wg przepisu padmy i jak maryczary dodałam rodzynki. ekstra placek, będą powtórki.
maryczary ja dodałam oleju i ładnie wyrosło ( mąkę też zawsze przesiewam, mam to od przypadku znalezienia robaków w mące), oliwa chyba cięższa jest może dlatego trochę opadło
karmelowa_mumi - 2009-11-02, 11:28
zrobiliśmy wspólnie z przepisu dyniowego A. tłukł banany, a ja dodałam namoczone rodzynki, wiórki i kroplę esencji migdałowej - najbardziej podoba mi się to, że ciasto się zrobiło w 5 minut i jest przepyszne! - o mało co zostało skonsumowane w całości w wersji niepieczonej w pieczonej też się udało, mniam! ostatnie 2 kawałki czekają na niespodziewanego gościa, a ja ćwiczę silną wolę
Jagienka - 2009-12-14, 21:26
ja też z przepisu Dyni upiekłam dodałam rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, esencję migdałową i wyszło wyśmienite. Mąż zachwycony, Antosia też. Nareszcie mam jakiś zdrowy i bezcukrowy smakołyk dla Niej. Upiekę na święta i zabiorę do Rodziny. Przynajmniej nie będę miała problemu, że na stole nie ma nic, co Antosi wolno jeść
Dynia, dzięki za ten przepis.
dagajaga - 2010-01-18, 22:53
No to i ja się skusiłam i właśnie bananowiec opisany przez dynię piecze się w piecyku a mnie język do gardła ucieka...
daria - 2010-01-23, 19:15
Dziś upiekłam wg przepisu dyni, tylko mąkę dodałam grubo mieloną razową i w domu miałam tylko wiórki z dodatków, a całość zmiksowałam blenderem na gładką masę.. wyszło piękne w wyglądzie i przepyszne w smaku ciasto, które można śmiało podawać gościom, a gdybym miała w domu czekoladę, to zrobiłabym polewę.. no ale nie mam
Nie spodziewałam się, że tak łatwo można zrobić coś tak pysznego
Jutro wkleję zdjęcia, bo dziś nie chce mi się już kompa stacjonarnego włączać
[ Dodano: 2010-01-24, 15:34 ]
a oto nasz bananowiec
Malinetshka - 2010-01-24, 19:34
daria, ale mniamuśnie wygląda to chyba takie mocno wilgotne ciacho, co?
szo - 2010-01-24, 20:00
daria, no no rzeczywiście fajnie wygląda i chyba też się pokuszę
daria - 2010-01-25, 00:03
Malinetshka napisał/a: | daria, ale mniamuśnie wygląda to chyba takie mocno wilgotne ciacho, co? |
raczej tak, ale trzymam w lodówce, zresztą już został mały kawałeczek... jest mniam mniam i super słodkie bez cukru.... nawet mój A. się zajada
patasznikowa - 2010-02-26, 00:17
dynia dzieki, to ciasto jest genialne!
nie wrzuce zdjecia, bo nie ma juz co fotografowac a upieklam je 3 godziny temu!!
niespodziewani goscie na herbatce byli zachwyceni! (no i ja tez) i w dodatku nie zajarzyli za bardzo ze to z banana (padaly glosy, ze na pewno sa w srodku jablka)
mniaaaaam, balsam na moja dusze na cukrowym odwyku
[ Dodano: 2010-08-24, 16:48 ]
no dobrze, upieklam pare dni temu ciasteczka na bazie tego bananowca
wyszly boskie i jeszcze zdrowsze, bo uproscilam troche procedure.
nie dodalam ani maki ani oleju
wiec ciasteczka to po prostu masa z platkow owsianych i bananow (+ co kto lubi, ja dodalam wiorki koko, slonecznik, orzechy, rodzynki i karob) a na wierzch po jagodce
Kat... - 2014-01-13, 22:48
Przepraszam bardzo, chciałam zrobić ciasto a nie mam wagi. Weszłam na stronę ilewazy.pl i wg niej 1,5kg bananów to jest 12 średnich sztuk. Poważnie? Ja mam z 5 i myślałam, że starczy.
ropuszka - 2014-01-14, 02:07
Kat..., tam jest napisane że liczą bez skórki tzn. bez skórki 120g a ze skórką 200g więc 1,5 bananów ze skórką to będzie 7-8 bananów
Kat... - 2014-01-14, 10:12
ropuszka, dzięki, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, po prostu gapa
Zrobiłam razowiec na bananach z przepisu puszkowego i wyszedł mi piękny zakalec
dort - 2014-02-02, 18:47
zrobiłam wg przepisu dyńki (dodałam jedynie suszoną żurawinę) i tak wyposażeniu pojechaliśmy odwiedzić bacie z okazji ich święta - babciom bardzo smakowało, nam również - zrobię je pewnie jeszcze nie raz, a babcie zapisały przepis
bronka - 2014-02-03, 10:12
Ha. U mnie wczoraj bananowiec. Bazowany na przepisie z puszki.
Ale to ciasto jest dobre
Alispo - 2014-02-03, 10:45
Kat... napisał/a: | ropuszka, dzięki, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, po prostu gapa
Zrobiłam razowiec na bananach z przepisu puszkowego i wyszedł mi piękny zakalec |
Za duzo bananow pewnie?Albo niedobor sody.
Pycha jest to ciasto,robilam je w wielu roznych wariacjach i zawsze pycha:)
bronka - 2014-02-03, 11:16
Alispo napisał/a: | Za duzo bananow pewnie?Albo niedobor sody. |
Albo nierówna temperatura składników.
Ja jak nie mam wszystkiego w jednej temperaturze to miksuję porządnie.
|
|