wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - czarna soja

margot - 2008-02-02, 22:55
Temat postu: czarna soja
Mam pytanie czy czarnej soi używa się tak jak tej jasnej np na mleko czy tofu?
Jędru¶ - 2008-02-05, 08:42

Z linku o soi, kolor nie ma więszego znaczenia
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
Soybeans occur in various sizes, and in several hull or seed coat colors, including black, brown, blue, yellow, and mottled.
Tłumaczenie: Nasiona soi występuj± w różnej wielko¶ci, w wielu kolorach wł±czj±c w to kolor czarny, br±zowy, żółty oraz cętkowany.

Pozdr.
Jędru¶ wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

margot - 2008-02-05, 11:47

Jędru¶ ,czyli (bo ja nie bardzo znam angielski) mogę robić wszystko to co z jasnej ,tak?
Jędru¶ - 2008-02-05, 22:07

Tak, to nie ma znaczenia.
Ta czarna ma troszkę inny smak, tylko ja kiełkuję soję.
3 dni trzeba kiełkować. Naprzemiennie 12 godzin pod wod± 12 godzin bez wody.
Pierwsze 24 godziny w temp. pokojowej a reszta w lodówce ustawionej na 10 stopni C.
Z tego robię i mleko sojowe, i sedrki i jogurty, co chcesz. Po 3 dniach soja staje się słodka.
Doszewdłem do tego metod± prób i błędów, 2 i 3 moczenie może być krótsze 5-8 godzin, to nie ma znaczenia.

Pozdr.
Jędru¶ wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

margot - 2008-02-05, 23:02

Jędru¶ napisał/a:
Tak, to nie ma znaczenia.
Ta czarna ma troszkę inny smak, tylko ja kiełkuję soję.
3 dni trzeba kiełkować. Naprzemiennie 12 godzin pod wod± 12 godzin bez wody.
Pierwsze 24 godziny w temp. pokojowej a reszta w lodówce ustawionej na 10 stopni C.
Z tego robię i mleko sojowe, i sedrki i jogurty, co chcesz. Po 3 dniach soja staje się słodka.
Doszewdłem do tego metod± prób i błędów, 2 i 3 moczenie może być krótsze 5-8 godzin, to nie ma znaczenia.


A jak robisz to
mleko
serek
jogurt?
Jakby¶ mógł to napisz bardziej dokładnie ,nigdy nie namaczałam tak długo soi
A która soja ma lepszy smak?

Jędru¶ - 2008-02-06, 21:05

Witam Margot
Najważniejsza jest jako¶ć nasion. W końcu znalazłem nasiona soi które kiełkuj±, maj± kiełki.
Sekret polegał na tym że trzeba nasiona soi (dobre nasiona soi) włożyć na kilka dni do zamrażalnika lub przechowywać w zamrażalniku. Przed tym te same nasiona nie kiełkowały (oczywi¶cie były dobre ale nie kiełkowały). ¦miszne ale prawdziwe. Nie spodziewałem się że soja pochodz±ca przecież z cieplejszych rejonów podlega procesowi jarowizacji (indukcji nisk± temperatur±).
Co do wyrobów sojowych własnej roboty to było na tym i innych forach wegetariańskich.
Zobacz link poniżej, kliknij na przepisy:
hxxp://www.kuchareczka.com/strona_glowna

Pozdr.
Jędru¶ wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

Jagna - 2011-06-16, 23:26

A jak się robi tofu? Czy te skiełkowane nasiona soi można zje¶ć bez gotowania?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group