wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Jak zrobić...

hans - 2007-06-05, 17:57
Temat postu: Jak zrobić...
...wegański krem do ciasta (tortu)?...
Zrobiłem Izuni tort na 6 urodziny, ale krem jakiś taki sztywnowaty troszkę wyszedł...macie może jakieś patenty?

Ania D. - 2007-06-05, 18:51

Ja do ciasta (do placków na zakwasie) robiłam taką masę:

Budyń morelowy:
2 szklanki mleka roślinnego (sojowego, z nerkowców, migdałowego lub innego)
1 szklanka wody
20 dag suszonych niesiarkowanych moreli
1 łyżeczka zapachu waniliowego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju

Morele zmiksować z mlekiem (nie musi być gładka masa, budyń jest smaczniejszy, gdy są kawałeczki owoców). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do garnka zmiksowane morele, wymieszaną mąkę z wodą, dodać zapach oraz olej. Zapalić ogień, trzymać garnek na średnim płomieniu mieszając zawartość do chwili zagotowania i jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gorącym budyniem przekładać placki.
Jest to ulubione ciasto moich gości. Można piec placki w okrągłej foremce, wierzch ciasta polać np. rozpuszczoną czekoladą, przybrać płatkami migdałowymi i podawać jako tort.

alcia - 2007-06-05, 19:44

Pozwolę sobie wkleić przepis Ani D. na miodownik - robiłam wg tego przepisu torcik dla Kai na urodziny i wyszedł przepyszny; masa - palce lizać!! :)

Miodownik
½ kg mąki
½ szkl. miodu
½ szkl oleju z pestek winogron
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
kilka łyżek zimnej wody (lub więcej)
Do mąki wymieszanej i proszkiem i sodą dodać olej, posiekać. Dodać miód, mleko i stopniowo wodę do uzyskania sprężystej masy. Schłodzić, upiec 5-6 placków w tem. 150°C. Placki powinny być cienkie, takie są najsmaczniejsze.

Masa:
3 szkl. mleka owsiano-kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki kaszy manny
0/5 szkl. mleka kokosowego lub wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki cukru (lub więcej)
Mleko o-k zagotować z cukrem, dodać mannę wymieszaną z mlekiem kokosowym, dodać olej, gotować chwilę. Gorącą masą przekładać placki. Polać rozpuszczoną czekoladą (gorzką Goplany lub Wedla, można dodać do niej cukier puder). Wierzch posypać wiórkami.


Mleko owsiano-kokosowe do miodownika
2 szkl. wody
1 opak. daktyli (10 dag.)
1 opak wiórków (10 dag.)
½ szkl. płatów owsianych
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki gotować przez 20-25 min, jeśli woda wyparuje to dolać pól szklanki wody. Zmiksować dodając 2 szkl. wody.

Można robić masę w szybszej wersji. Zamiast mleka owsiano-kokosowego bierzemy mleko sojowe lub inne.
masa:
4 szkl mleka
0,5-3/4 szkl kaszy manny
1 szkl cukru
10 dak wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
Zagotować 3 szkl mleka z cukrem, dodać wymieszaną kaszę z 1 szkl mleka, gotować przez kilka minut. Dodać kakao i wiórki. Gorącą masą smarować placki.

Azja - 2007-06-05, 22:00

Super dzięki...niedługo kolejna imprezka urodzinowa wypróbujemy kremiki z pewnością
Karolina - 2007-09-14, 12:14

Fajny przepis, pewnie korzystamy. Tymka urodziny niedługo, własnie szukałam wegańskiego przepisu. W sumie mogłabym zrobić niewegański ale ze względu na kolkę i Mii nie mogłabym go jeść...Ale ze mnie mama co?
puszczyk - 2007-09-14, 14:50

A ja do wczorajszego tortu Weroniki zrobiłam Krem bananowo-karobowy.

3 dojrzałe banany
garść rodzynek
3 łyżki karobu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wanilia
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju z pestek winogron

Zmiksować w blenderze banany z namoczonymi wcześniej rodzynkami, dodać karob. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1,4 szklanki wody z wanilią. Banany podgrzewać wolno na płytce żeby się nie przypaliły. Powoli wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i podgrzewać do zgęstnienia, ostudzić i siup na tort.

Dobrym pomysłem jest też dodanie do tego kremu tahiny (niestety nie miałam czasu jechać po nią do sklepu).

Nuit - 2007-09-24, 13:16

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=848
zadalam podobne pytanie,moze Cie cos natchnie ;)

alken87 - 2012-05-27, 19:04

czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy jak dodam do takiego DIY mleka kokosowego (z wiórków) śmietan fix to mi to zgęstnieje odpowiednio? czy to się dodaje tylko do gotowych już kremów zeby poprawic ich konsystencję?
alken87 - 2012-05-27, 20:32

e, ja chciałam taką domową śmietankę do truskawek zrobić :P
no wiadomo że mleka takiego jak z puszki nie zrobię, bo tam emulgatory i zagęszczacze, no i tłuszcz. ale podobno jak się miksuje suche wiórki to robi się masło kokosowe ;)

gosia_w - 2012-05-27, 20:40

alken87 napisał/a:
tam emulgatory i zagęszczacze
zależy od producenta - są też takie o składzie kokos i woda
alken87 - 2012-05-27, 20:42

szczerze mówiąc nigdy się nie spotkałam, chyba że to jedno z tych droższych których nawet nie brałam do ręki ;)
gosia_w - 2012-05-27, 20:53

takie jest niezłe hxxp://www.aledobre.pl/1622,Mleczko_kokosowe_do_gotowania_A_Tip.html i można też taniej kupić
alken87 - 2012-05-27, 21:12

no tak, w piotrze i pawle kosztuje 8,5, więc ze składem się nie zapoznałam nigdy, takich powyzej 6 zł to nie ruszam ;)
gosia_w - 2012-05-27, 21:22

ja kupowałam właśnie po 6-7 zł (chyba ostatnio w carrefourze)
alken87 - 2012-05-28, 19:26

byłam dzis w carrefourze i kosztowało 7,7, wrocławskie ceny :P
gosia_w - 2012-09-16, 20:06

zrobiłam masę malinową na bazie jaglanki
1/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 3/4 szklanki wody razem z 6 daktylami, zmiksowane, dodałam 2 garście malin, zmiksowałam, dodałam czubatą łyżkę oleju kokosowego, wymieszałam
masa ładnie stężała w lodówce, była bardzo smaczna, tylko sądzę, że nie nadaje się do dłuższego przechowywania ze względu na surowe maliny
myślę, że równie smaczna byłaby z jagodami, wiśniami, borówkami amerykańskimi, jeżynami...

margot - 2012-09-16, 20:41

gosia_w napisał/a:
zrobiłam masę malinową na bazie jaglanki
1/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 3/4 szklanki wody razem z 6 daktylami, zmiksowane, dodałam 2 garście malin, zmiksowałam, dodałam czubatą łyżkę oleju kokosowego, wymieszałam
masa ładnie stężała w lodówce, była bardzo smaczna, tylko sądzę, że nie nadaje się do dłuższego przechowywania ze względu na surowe maliny
myślę, że równie smaczna byłaby z jagodami, wiśniami, borówkami amerykańskimi, jeżynami...

oj świetna , na kochanej jaglance

gosia_w - 2012-09-17, 04:40

jaglanki w ogóle nie było czuć, ani w smaku, ani w konsystencji
margot - 2012-09-17, 08:27

gosia_w napisał/a:
jaglanki w ogóle nie było czuć, ani w smaku, ani w konsystencji

to nic :mrgreen: sama świadomość ,że jest już mnie uskrzydla ;-)

paulina - 2012-11-17, 19:29

dobre kremy wychodza tez z margaryny, utartej mikserem na puch. dodaję do takiej utartej zimny, sztywny budyń z mleka owsianego, trochę słodzę. efekt czadowy, bo wychodzi krem jak z ortodoksyjnej karpatki. warunki są dwa: budyń musi być naprawde zimny (z lodówki) i naprawdę sztywny - bo inaczej cąłość się niemiłosiernie zważy. można dodac karobu, kakao, dżemu (ostrożnie, bo za dużo zwarzy) barwników, smaczków, cokoliwek. byle robic to na zimno!!!!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group