| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
 |
Dania gor±ce - kotlety jaglano-broku³owe ze s³onecznikiem
Lily - 2008-02-25, 10:32 Temat postu: kotlety jaglano-broku³owe ze s³onecznikiem Potrzebujemy:
kasza jaglana
broku³y
s³onecznik
bu³ka tarta (ewentualnie inny zagêszczacz lub ¿adnego)
kminek mielony
kurkuma
sól
olej
Kaszê i broku³y (mniej wiêcej w równych ilo¶ciach)gotujemy do miêkko¶ci (oddzielnie), ³±czymy (je¶li trzeba kaszê ods±czamy na sitku), rozgniatamy widelcem, dodajemy bu³kê tart± (ile potrzeba), kminek, kurkumê, sól do smaku, do tego s³onecznik, najlepiej wcze¶niej namoczony. Sma¿ymy z obu stron na niewielkiej ilo¶ci oleju - ze wzglêdu na to, ¿e sk³adniki s± ugotowane, nie ma potrzeby g³êbokiego sma¿enia. Smakuj± dobrze z sosem pieczarkowo-paprykowym
Kamm - 2008-02-25, 16:55
Robiê mniej wiecej takie same tylko ze z kaszy jêczmiennej Bardzo fajnie wychodzi brokul z slonecznikiem + kasza , nie wiem jak z jaglanej bo ja jakos 100% nie moge sie do niej smakowo przekonac , ci±gle krêce na ni± nosem , chociaz jem ale ze wglêdu na wartosci
Lily - 2008-02-25, 16:58
Nie wyczuwa siê obecno¶ci tej kaszy, broku³ i kminek ¶wietnie maskuj±
ina - 2008-02-26, 16:40
Kamm, ja uwielbiam jaglan± a nie mogê sie za bardzo do jêczmiennej przekonaæ
Fajny przepis, muszê wypróbowaæ
ifinoe - 2008-02-26, 17:00
w³a¶nie wypróbowa³am - z gryczn±, bo akurat mia³am resztkê ugotowan±...pycha
dziêki Lily za ten przepis, sama jako¶ nigdy nie wpad³am na dodanie broku³a do kotletów
Lily - 2008-02-26, 18:29
jak bêdê mia³a bia³± gryczan± to wypróbujê
Humbak - 2008-04-02, 21:24
zrobi³am - w smaku pycha ino jak to kotlety trochê jak dla mnie ciapowate, robi³am takie malutkie | Cytat: | | Smakuj± dobrze z sosem pieczarkowo-paprykowym | ta papryka to przyprawa czy warzywko?
Lily - 2008-04-02, 21:28
Moje nie wychodz± ciapowate, bo daj± t± such± bu³kê Papryka warzywo, czerwona
kofi - 2008-04-03, 07:39
Mo¿e z mro¿onych wychodz± ciapowate?
Tez przymierzam siê do tych kotlecików, tylko w³a¶nie siê zastanawiam nad tym mro¿onym broku³em.
Lily - 2008-04-03, 10:03
z mro¿onych nie robi³am, mro¿one faktycznie mog± byæ ciapowate, bo taki broku³ jest jaki¶ wodnisty...
puszczyk - 2008-04-03, 13:42
Pewnie trzeba wygotowaæ wodê z kaszy ¿eby by³a bardzo gêsta.
Fajne zestawienie, muszê wypróbowaæ.
alcia - 2008-04-03, 14:22
| Lily napisa³/a: | Moje nie wychodz± ciapowate, bo daj± t± such± bu³kê |
ja zagêszczam tego typu kotleciki p³atkami owsianymi i s± perfekto
Lily - 2008-04-03, 15:39
| puszczyk napisa³/a: | | Pewnie trzeba wygotowaæ wodê z kaszy ¿eby by³a bardzo gêsta. | no tak, kasza jest gêsta i lepka
mizumo - 2008-04-03, 16:08
jaglana idealnie siê lepi i nie trzeba niczym zagêszczaæ
Malati - 2008-04-04, 00:01
super,w³a¶nie ostatnio my¶la³am nad jakim¶ fajnym przepisem na kotleciki Jutro zrobiê
Lily - 2008-04-04, 10:31
Mo¿na te¿ z ry¿u, smakuje równie dobrze, a nawet lepiej
Malati - 2008-04-04, 15:53
W³a¶nie jestem w trakcie sma¿enia.Za rad± alci da³am p³atki owsiane,a s³onecznik da³am mielony.Jestem ciekawa jakie s± w smaku,nie d³ugo bêdê testowaæ
[ Dodano: 2008-04-04, 17:36 ]
zrobione,zjedzone by³y bardzo smaczne
topcia - 2008-04-05, 16:50
| Cytat: | | jak z jaglanej bo ja jakos 100% nie moge sie do niej smakowo przekonac | Kamm, spróbuj j± sposobem-na s³odko
[ Dodano: 2008-04-05, 18:47 ]
W³a¶nie zajadam-pychotka. Troche zmodyfikowane-bo pestki z dyni i pozosta³o¶ci kaszy kukurydzianej na patelni i jajka. ¦wietnie sie sma¿±-w ogóle nie rozpadaj± i nie przywieraj± do patelni (zas³uga kaszy)? No i zamiast bu³ki dodajê p³atki jêczmienne i owsiane-¶wietnie sklejaj±.
[ Dodano: 2008-04-05, 20:01 ]
A oto nasz dzisiejszy obiadek: te jasnozieloniutkie to w³asnie kotleciki
agaB - 2009-05-06, 20:02
Ja te¿ je robi³am, ale piek³am je w piekarniku. By³y pyszne
elvie - 2009-08-13, 21:17
Ja doda³am zamiast pestek s³onecznika - dyniê, a jako dodatek czosnek. Wysz³o pyszne!! Co prawda nie uda³y mi siê kotleciki i ca³e tworzywo rozlecia³o siê na patelni, ale bynajmniej nie straci³o na smaku:)
Dziêkujê za przepis:)
têczówka - 2009-08-23, 10:57
ja robiê niemal takie same-tylko zamiast broku³a dajê kalafior
pyyyychota
karmelowa_mumi - 2009-09-13, 21:13
a ja ostatnio zrobi³am podobne, tylko z cukini± i da³am jeszcze resztkê soczewicy czerwonej.
Ale z broku³em wci±gnê NA PEWNNO!!! mniami!!
olgwie - 2009-10-07, 18:57
a jak zrobiæ ten sos "pieczarkowo-paprykowy? - porad¼cie proszê, bo ja pocz±tkuj±ca jestem...
zina - 2009-10-11, 18:09
Lily, dziekuje za inspiracje.
Zostalo mi sporo kaszy jaglanej i zrobilam dzis z pestkami dyni, brokulem i usmazona cebulka.
Pieklam w piekarniku. Pysznosci!
Tasak - 2009-11-19, 15:22
Zrobi³am i bardzo dobre tylko brak proporcji w przepisie mi utrudni³ sprawê (jako, ¿e jestem pocz±tkuj±c± kuchark± ) i zosta³o mi za du¿o kaszy i s³onecznika.. ale nastêpnym razem ju¿ wszystko bêdê wiedzieæ
moony - 2009-11-29, 17:56
Moj± modyfikacj± by³ groszek zamiast broku³a i dynia zamiast s³onecznika. Rewelacja! Czekam jeszcze tylko na opiniê mojego miêsnego mê¿a...
gemi - 2010-07-20, 16:50
kotlety zadomowi³y siê u nas na dobre
W razie niemania jakiego¶ sk³adnika robiê zamianê. Ostatnio kalafior, dzi¶ duszona cukinia z cebul± zamiast broku³a.
ZAWSZE wychodz± pyszne. Dziêki Lily :*
szo - 2011-03-09, 22:20
Lily, dziêki za przepis, robi³am wed³ug wskazówek, wysz³y pyszne
matity - 2011-03-09, 23:40
Podoba mi siê ten przepis, w "sferze kotletowej" jestem trochê do ty³u, z broku³ami jeszcze nie jad³am - muszê wypróbowaæ!
Yzma - 2011-03-15, 08:16
ja bêdê je robiæ dzisiaj ale w wariacji kasza gryczana + groszek
priya - 2011-03-15, 09:36
No cudne jeste¶cie ¿e¶cie ten w±tek wyci±gnê³y z czelu¶ci! Wczoraj kupi³am broku³y i w³a¶nie my¶la³am, ¿e dzi¶ jakie¶ kotleciki skrêcê z nich, ale konkretnego pomys³u mi brakowa³o, a tu takie cudo. Dziêki!
Yzma - 2011-03-15, 11:50
do us³ug
Maliboo7 - 2011-03-17, 23:29
Drugi dzieñ je jemy, pychota Pozwolê sobie umie¶ciæ przepis na moim forum.
z_grzywk± - 2011-03-28, 09:55
Poczyni³am wczoraj, do kompletu z czerwon± kapust± super speed autorstwa Exce. Kotleciki mia³y nieziemski kolor, w po³±czeniu z kapust± stanowi³y absolutn± wysmienito¶æ i ucztê dla oczu. Mniam ))
agaB - 2011-04-06, 21:18
| moony napisa³/a: | | Moj± modyfikacj± by³ groszek zamiast broku³a i dynia zamiast s³onecznika. Rewelacja! Czekam jeszcze tylko na opiniê mojego miêsnego mê¿a... |
moony, a jaki groszek doda³a¶.
moony - 2011-04-07, 18:50
Zielony, z puszki.
agaB - 2011-04-10, 22:22
| moony napisa³/a: | | Zielony, z puszki. |
uff, bo ju¿ my¶la³am, ¿e bêdê musia³a gotowaæ groszek
Lily - 2011-04-10, 22:23
Mo¿na by te¿ z mro¿onki, on jest trochê inny ni¿ puszkowy
@Lilith - 2011-10-17, 09:26
Zamiast bu³ki tartej da³am zmielon± dyniê, z±bek czosnku i sos sojowy.
Ziarna s³onecznika upra¿y³am na patelni, co smak ca³o¶ci nieco zmieni³o.
Wydaje mi siê, ¿e nie ods±czy³am jaglanki bo na patelni kotlety sie rozpiernicza³y a mnie zalewa³a krew
W koñcu wrzuci³am ca³± masê do formy (na papier do pieczenia) i upiek³am pasztet, wysz³o pycha no i bez sma¿enia
Ptaszka - 2011-10-17, 12:13
ja te¿ robiê podobne. Tylko jeszcze tofu trochê dodajê, dla wiêkszej kremowo¶ci.
magcha - 2011-11-02, 12:17
| @Lilith napisa³/a: | | Zamiast bu³ki tartej | Ja nie dajê bu³ki tartej. I tak sie nie rozpadaj±. Wczoraj zrobi³am wersjê pieczon± - doda³am do masy trochê oleju, uformowa³am koteleciki i zapiek³am. Miechu zabra³ dzi¶ do przedszkola.
Lily - 2011-11-02, 15:09
| @Lilith napisa³/a: | Wydaje mi siê, ¿e nie ods±czy³am jaglanki bo na patelni kotlety sie rozpiernicza³y a mnie zalewa³a krew | Ale jaglankê trzeba ugotowaæ tak, ¿eby nie trzeba by³o nic ods±czaæ - ona ma wch³on±æ ca³± wodê i zamieniæ siê w kleist± masê.
karmelowa_mumi - 2012-03-14, 19:23
od¶wie¿am w±tek z moimi ulubionymi jarskimi
Dzidzileyla - 2012-03-14, 20:10
Pyszne te kotlety, ale my z mam± robimy je nieco inaczej - jaglano marchwiowe w sosie broku³owym (zapiekane w brytfance).
diancia - 2012-03-15, 09:55
kotlety przepyszne! da³am zamiast s³onecznika 2 ³y¿ki "m±czki" orzechowej (orzech w³oski, nerkowiec, s³onecznik, sezam, siemiê) i rewelacja!
mabo85 - 2012-05-19, 20:20
Muuuuuuuuuuszê spróbowaæ tych kotlecików :] przepis brzmi pysznie )
jagodzianka - 2012-09-13, 09:03
Na ile stopni mo¿na by je upiec? Ja jestem piekarnikowym beztalêciem.
Lily - 2012-09-13, 09:08
jagodzianka, w sumie nie wiem, ja bym piek³a na 150-180.
diancia - 2012-09-13, 09:13
| Lily napisa³/a: | | ja bym piek³a na 150-180. | ja piekê w ciut wy¿szej temp (bez termoobiegu) tak 180-200 stopni. Po ok 15 minutach (jak siê zrobi "skorupka" na kotlecie) przewracam na drug± stronê i dopiekam ok 5 minut.
Lily - 2012-09-13, 09:18
| diancia napisa³/a: | | ja piekê w ciut wy¿szej temp (bez termoobiegu) tak 180-200 stopni | To chyba jeszcze zale¿y, na jakim poziomie jest blacha - je¶li nisko to OK, ale je¶li blisko górnej grza³ki (w piekarniku elektrycznym - bo wcze¶niej mia³am gazowy bez pomiaru temperatury ), to siê mo¿e przypaliæ
diancia - 2012-09-13, 09:21
Lily, ja dajê na 3 poziom od do³u (wychodzi mniej wiêcej po ¶rodku) w elektrycznym i siê nic nie przypala, ale wiadomo, ró¿ne bywaj± piekarniki
jagodzianka - 2012-09-13, 09:42
To chyba te¿ zale¿y od piekarnika bo 200 czêsto nie innemu 200 nie równe.
Spróbujê na 180. Dziêki kobiety
jagodzianka - 2012-09-13, 19:44
Mój piekarnik chyba jest jaki¶ lewy. Po 20 minutach prawie nic siê w nich nie zmieni³o. W sumie to piek³am chyba ponad godzinê, wierzch by³ do¶æ spieczony tak ¿e da³o siê wzi±æ do ³apy, ale i tak siê rozwala³y. ;/ Ale poza tym, pyszka!
Gudi - 2012-11-18, 21:55
Lily, dziêki za pomys³ z broku³em doda³am soczewicy czerwonej, ale nie da³am s³onecznika, bo zabrak³o:) Wysz³y ¶wietne
serenatta - 2012-11-18, 23:13
zastanawiaj±ce jest czemu do tej kaszy jaglanej tak duzo ludzi nie mo¿e sie przekonaæ i je to ze wzglêdu na warto¶ci od¿ywcze... to kwestia tylko przyzwyczajenia? ja ci±gle szukam dobrych przepisów z jaglanej w³a¶nie by j± polubiæ bardziej...i na pewno wypróbujê ten przepis, a zamiast nu³ki tartej my¶lê ze m±ka cieciorkowa moze tu pasowaæ...dzieki wielkie
Lily - 2012-11-18, 23:20
Mnie kasza jaglana po prostu nie smakuje, jest albo bez smaku, albo gorzkawa, dlatego muszê j± prze³amaæ czym¶ wyrazistym
serenatta - 2012-11-19, 00:33
to chyba bardziej chodzi oo jako¶æ tej kaszy, ja te¿ mia³am kiedy¶ gorzkaw±, i nawet kleista bardziej by³a i ju¿ jej nie kupi³am, mimo ze by³a eko, znalaz³am tak± litewsk±, która jest s³odka, ale nie gorzka wcale...
diancia - 2012-11-19, 08:23
serenatta, gusta s± ró¿ne, niektórzy wol± wyraziste smaki, inni delikatne... ja akurat z tych, co wol± wyraziste, wiêc jaglanka dla mnie zawsze musi wystêpowaæ w duecie, solo niejadalna najwa¿niejsze, ¿e i tak j± jemy, w³a¶nie ze wzglêdu na warto¶ci od¿ywcze
Lily - 2012-11-19, 09:48
serenatta, no w³a¶nie ponoæ te eko bywaj± czêsto najgorsze w smaku Ale jaglank± trzeba p³ukaæ, p³ukaæ, p³ukaæ, ewentualnie mo¿na jeszcze podpra¿yæ.
bronka - 2012-11-19, 17:26
| Lily napisa³/a: | | no w³a¶nie ponoæ te eko bywaj± czêsto najgorsze w smaku |
ploty
Nasze polskie czêsto s± ¼le wysuszone niestety, albo nawet ¼le ob³uszczone. Najlepsza jak± w ¿yciu jad³am to by³a chiñska xiaomi ekologiczna. S³odziutka.
W tym roku znalaz³am dobr± polsk±. Chyba bêdzie dobry rok.
jagodzianka - 2012-11-19, 19:08
Ja tam w ogóle nie odró¿niam jaglanki od jaglanki. Wszystkie s± ok, ale z czym¶.
|
|