wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Artykuły o zdrowiu - [en] Serum concentration of biochemical bone turnover marker

michał - 2008-02-27, 22:10
Temat postu: [en] Serum concentration of biochemical bone turnover marker
Najnowsza praca (2007) opublikowana w Advances in Medical Sciences.

PURPOSE: In general, most children on well-planed vegetarian diets can achieve normal growth and development. However, elimination of animal products from the diet decreases the intake of some essential nutrients, such as calcium and vitamin D, and may influence bone metabolism. This is especially important in childhood and adolescence, when growth and bone turnover are most intensive. The aim of this study was to investigate the serum concentrations of biochemical bone turnover markers in prepubertal vegetarian children.

MATERIAL AND METHODS: We examined 50 children on vegetarian and 50 on omnivorous diets aged 2-10 years. Dietary constituents were analyzed using a local nutritional program. Serum bone formation (OC, BALP) and resorption (CTX) markers were determined by specific enzyme immunoassays (ELISA) and 25-hydroxyvitamin D by the chemiluminescence method (CLIA).

RESULTS: The average daily energetic value and the percentage of energy from protein, fat and carbohydrates in the diets were similar in both groups of children and were within the recommended range. The vegetarian children showed about a two-fold lower daily intake of calcium and vitamin D than their omnivorous counterparts. The level of 25-hydroxyvitamin D in the serum of vegetarian children was also nearly 2-fold lower compared with omnivores. In vegetarians, as compared to non-vegetarians, mean serum concentrations of OC, BALP and CTX were lower by about 20%, 10% and 15%, respectively.

CONCLUSION: Our preliminary results suggest that an inadequate dietary intake of calcium and vitamin D may impair bone turnover rate in vegetarian children. The parameters of bone metabolism should be monitored in these children in order to prevent bone abnormalities.

Cały artykuł dostępny tutaj (PDF): hxxp://www.advms.pl/?q=system/files/49_52Ambroszkiewicz.pdf

Malati - 2008-02-28, 01:23

Spróbowałam trochę przetłumaczyc ten artykuł.Niestety nie będzie to profesjonalne,dokładne tłumaczenie bo taka zdolna nie jestem ;-) Może ktoś inny pokusi się o lepsze...Przepraszam za niedokładność i błedy :oops:


Cel:Generalnie,większość dzieci będących na dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej może osiągnąć normalny wzrost i rozwój. Jednak,eliminacja z diety produktów pochodzenia zwierzęcego zmniejsza dostarczanie do kości takich składników jak wapń i witamina D,co może wpłynąć na metabolizm kości. Jest to szczególnie ważne w dzieciństwie i w okresie dojrzewania,kiedy wzrost i przemiany kości są najbardziej intensywne.

Materiały i metody:Przebadano 50 dzieci wegetariańskich i 50 wszystkojedzących w wieku 2-10 lat.Elementy diety zostały zaanalizowane przy pomocy lokalnego programu żywieniowego.

Wyniki:U wegetariańskich dzieci miało miejsce dwukrotnie niższe przyswajanie wapnia i witaminy D niz u dzieci wszystkojedzących.U wegetarian zawartość w surowicy OC, BALP,CTX(nie wiem co to jest?)było nizsze,kolejno o 20%, 10% i 15%.

Wnioski: Według naszych wstępnych wniosków nieodpowiednie dostarczenie wraz z pokarmem wapnia oraz witam D może osłabic tempo rozwoju kości u dzieci wegetariańskich.Dlatego aby uniknąć nieprawidłowości w rozwoju kości ,dzieci wegetariańskie powinny być w tym kierunku kontrlolowane

Alispo - 2008-02-28, 11:24

nie bardzo to rozumiem..skad te problemy z wapniem?
puszczyk - 2008-02-28, 11:30

Mięso wapnia nie zawiera.
Może stąd, że matki wegetarianki unikają podawania zwierzącej D3, albo unikają krowiego mleka?
Ostatnio gdzieś czytałam, że 90% polskich dzieci ma niedobór witaminy D.
Czy w całym tekście jest jakieś wyjaśnienie?

Malati - 2008-02-28, 12:40

Myślę że kiedy napisali o eliminacji z diety produktów zwierzęcych mogli miec na mysli też nabiał?

[ Dodano: 2008-02-28, 12:43 ]
michał napisał/a:
Czy w całym tekście jest jakieś wyjaśnienie?
______________


Pózniej spróbuje przejzec cały artykuł

Alispo - 2008-02-28, 12:54

Przejrzalam na szybko,tam byly dzieci laktoowo,lakto- i weganskie,porownywane z miesozrnymi,wit.D wszystkie mialy za malo ale vege mniej,vege mialy mniej Ca,pisza ze problem szczegolnie u weganskich dzieci,troche dziwne ze to jest taki mix zrobiony z roznych diet vege,wyniki uogolnione.Potem jeszcze dotyczam,bo tak tylko luknelam;)
michał - 2008-02-28, 17:04

puszczyk napisał/a:
Ostatnio gdzieś czytałam, że 90% polskich dzieci ma niedobór witaminy D.


I ten artykuł w jakiś sposób to potwierdza bo stwierdza, że niewegetarianie spożywali znacznie mniej witaminy D niż jest to zalecane. Wegetarianie mieli za to dwa razy mniejsze spożycie niż niewegetarianie, czyli jeszcze gorzej.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group