| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Artykuły o zdrowiu - "Brokuły mogą zapobiegać ślepocie"
Malati - 2008-02-28, 02:37 Temat postu: "Brokuły mogą zapobiegać ślepocie" Chcesz chronić wzrok, spróbuj brokułów. Antyoksydant znaleziony w brokułach może być znaczącą pomocą w zapobieganiu ślepocie. Badacze z Johns Hopkins University School of Medicine wykryli sulforaphane (SGS), antyoksydant naturalnie występujący w brokułach i ich kiełkach, który chroni oczy przed szkodliwym wpływem słonecznych promieni UV.
Komórki siatkówki są niezwykle wrażliwe na działanie oksydantów, szczególnie wywoływanych przez światło. Podczas, gdy wiele zachodzących w siatkówce procesów pomaga zniwelować szkody spowodowane promieniami UV, jednak w miarę upływu czasu jej zdolność maleje. Specjaliści uważają, że jest to główny czynnik powodujący makulopatię (degeneracji plamki żółtej) - jedną z głównych przyczyną ślepoty.
Wcześniejsze badania dowiodły, że sulforaphane zapobiega guzom oraz niszczy bakterie żołądka biorące udział w rozwoju wrzodów i raka żołądka.
W trakcie najnowszych eksperymentów, badacze wystawili komórki siatkówki, które chronią przed stresem oksydacyjnym, na różne dawki sulforaphane, a następnie na działanie promieni ultrafioletowych - podobnych do słonecznych, aby spowodować uszkodzenia. Rezultatem było odkrycie, że antyutleniacz- sulforaphane chronił komórki oka przed zniszczeniem, im dłużej były wystawione na działanie związku, tym lepszą otrzymywały ochronę.
Według raportu zamieszczonego w Proceedings of the National Academy of Science of the USA, dieta bogata w brokuły i ich kiełki jest nie tylko bezpieczna, ale może być długo- terminową próbą zapobiegania makulopatii i ślepocie.
Zródło: hxxp://www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=1206
Karolina - 2008-02-28, 17:56
Hmmm ale kto je brokuły na surowo?
pidzama - 2008-02-28, 19:23
Tak a propos brokulow to pierwsze danie jakie ugotowalam mojemu jescze wtedy nie-mezowi byly wlasnie brokuly; i chyba dopiero po roku sie przyznal ze w rozyczkach byly robaki i on je wyszukiwal ukrywal pod bulka tarta... no ale ja chyba jakies zjadlam...
Malati - 2008-02-28, 19:41
| Karolina napisał/a: | | Hmmm ale kto je brokuły na surowo? |
A muszą być na surowo? Można np surowego brokuła zetrzec do surówki
Ania D. - 2008-02-28, 20:24
Lubię surowe brokuły, są doskonałe do surówek, świetne są też kiszone.
Kreestal - 2008-02-28, 20:25
Ania D. pierwszy raz słyszę o kiszonych brokułach, no to mnie zaciekawiłaś
Ania D. - 2008-02-28, 20:31
Kiszę tak, jak inne warzywa (1 łyżka soli na litr wody). Brokuły kisiłam same, z buraczkami lub marchewka i kalafiorem. Do tego dodatki typu czosnek, gorczyca, co kto lubi. Bardzo dobre na zimę, można je robić jak kiszkonki do szybkiego spożycia. Trzeba pamiętać, by warzywa nie pływały w zalewie, u mnie utrzymuje je często marchew pokrojona w długie pasy, połozona na krzyż na górze słoika (ona sama też jest zalana zalewą).
Karolina - 2008-02-28, 20:31
U nas nadają się jedynie po ugotowaniu, robimy na parze. Kiszone muszą być pycha
Agniecha - 2008-03-03, 21:38
Japończycy kisza prawie wszystkie warzywa ja osobiście jadłam w tym roku rzodkiewki kiszone bardzo dobre a tak na co dzień zajadamy się kiszoną cukinią pycha
dynia - 2008-03-04, 20:35
Dlatego najzdrowiej jesc kielki brokułow,mają najwięcej własciwosci antyrakowych
Kreestal - 2008-03-04, 20:49
| dynia napisał/a: | Dlatego najzdrowiej jesc kielki brokułow,mają najwięcej własciwosci antyrakowych |
Przy okazji z całego kiełkowego towarzystwa smakują mi najbardziej, są lekko pikantne, coś jak rzeżucha i nie maja tego trawiastego posmaku.
rosa - 2008-03-04, 22:56
| Kreestal napisał/a: | | dynia napisał/a: | Dlatego najzdrowiej jesc kielki brokułow,mają najwięcej własciwosci antyrakowych |
Przy okazji z całego kiełkowego towarzystwa smakują mi najbardziej, są lekko pikantne, coś jak rzeżucha i nie maja tego trawiastego posmaku. |
są fantastyczne, też uwielbiam
Karolina - 2008-03-05, 14:53
Czy u Was też kosztują 8zł?
dżo - 2008-03-05, 14:54
Karolina, 2,49 zł, 8 zł to chyba jakieś ekologiczne,
magdusia - 2008-03-05, 18:00
Karolina, tak 8,dżo jakie Ty kupujesz za 2,49?
Lily - 2008-03-05, 18:02
magdusia, u mnie nasiona na kiełki można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym, np. takie hxxp://www.sadzonka.com/index.php?ktg=0104
magdusia - 2008-03-05, 18:07
O faktycznie,napisali że do kiełkowania czyli nie powinny być zaprawiane chemią,prawda?
Lily - 2008-03-05, 18:08
Nie, to są takie specjalne na kiełki, miałam takie już
dżo - 2008-03-05, 19:12
| magdusia napisał/a: | | dżo jakie Ty kupujesz za 2,49 |
0,5 kg, i na razie nie świecę po nich
Lily - 2008-03-05, 20:05
| dżo napisał/a: | 0,5 kg, i na razie nie świecę po nich | ziarno na kiełki czy brokuły "dorosłe"?
dżo - 2008-03-06, 07:43
Lily, normalne dorosłe brokuły, ja nie wiem skąd taka cena (8 zł) na wybrzeżu, u nas najdroższe osztują 4,5zł (u osiedlowego sprzedawcy),
puszczyk - 2008-03-06, 10:37
Co do kiszenia brokułów, czy mogę to tego wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach?
Lily - 2008-03-06, 10:38
| dżo napisał/a: | | Lily, normalne dorosłe brokuły, ja nie wiem skąd taka cena (8 zł) na wybrzeżu, u nas najdroższe kosztują 4,5zł | ale ta cena 8 zł to była chyba cena nasion na kiełki
dżo - 2008-03-06, 11:11
| Lily napisał/a: | | ale ta cena 8 zł to była chyba cena nasion na kiełki |
to teraz wszystko jest jasne, a ja nie mogłam dojść o co chodzi z tą zawrotną ceną
dort - 2008-03-06, 11:29
ja równiez kupuje kiełki w ogrodniczym - firmy PNOS Ożarów Mazowiecki - i płacę za paczkę ok 2zł - w Lublinie jest kilka ogrodniczych tej firmy tam jest spory wybór kiełków
magdusia - 2008-03-06, 11:37
dżo
Ania D. - 2008-03-06, 13:28
Puszczyku, ja kisiłam w zykłej wodzie lub dodawałam trochę wody po ogórkach. Do tego czosnek (zwykle 1 ząbek na słoik), jałowiec, gorczyca. Trzeba tak ułożyć różyczki, by brokuł nie pływał po powierzchni, dobrze jest użyć marchewki, pokrojonej w długie paski, które kładzie się na górze. Wszystko musi być przykryte wodą z solą.
agaB - 2009-06-03, 21:22
| Agniecha napisał/a: | | Japończycy kisza prawie wszystkie warzywa ja osobiście jadłam w tym roku rzodkiewki kiszone bardzo dobre a tak na co dzień zajadamy się kiszoną cukinią pycha |
Agniecha, a jak należy kisić cukinię, rzodkiewkę?
|
|