wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Artykuły o zdrowiu - "Brokuły mogą zapobiegać ślepocie"

Malati - 2008-02-28, 02:37
Temat postu: "Brokuły mogą zapobiegać ślepocie"
Chcesz chronić wzrok, spróbuj brokułów. Antyoksydant znaleziony w brokułach może być znaczącą pomocą w zapobieganiu ślepocie. Badacze z Johns Hopkins University School of Medicine wykryli sulforaphane (SGS), antyoksydant naturalnie występujący w brokułach i ich kiełkach, który chroni oczy przed szkodliwym wpływem słonecznych promieni UV.

Komórki siatkówki są niezwykle wrażliwe na działanie oksydantów, szczególnie wywoływanych przez światło. Podczas, gdy wiele zachodzących w siatkówce procesów pomaga zniwelować szkody spowodowane promieniami UV, jednak w miarę upływu czasu jej zdolność maleje. Specjaliści uważają, że jest to główny czynnik powodujący makulopatię (degeneracji plamki żółtej) - jedną z głównych przyczyną ślepoty.
Wcześniejsze badania dowiodły, że sulforaphane zapobiega guzom oraz niszczy bakterie żołądka biorące udział w rozwoju wrzodów i raka żołądka.

W trakcie najnowszych eksperymentów, badacze wystawili komórki siatkówki, które chronią przed stresem oksydacyjnym, na różne dawki sulforaphane, a następnie na działanie promieni ultrafioletowych - podobnych do słonecznych, aby spowodować uszkodzenia. Rezultatem było odkrycie, że antyutleniacz- sulforaphane chronił komórki oka przed zniszczeniem, im dłużej były wystawione na działanie związku, tym lepszą otrzymywały ochronę.

Według raportu zamieszczonego w Proceedings of the National Academy of Science of the USA, dieta bogata w brokuły i ich kiełki jest nie tylko bezpieczna, ale może być długo- terminową próbą zapobiegania makulopatii i ślepocie.

Zródło: hxxp://www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=1206

Karolina - 2008-02-28, 17:56

Hmmm ale kto je brokuły na surowo?
pidzama - 2008-02-28, 19:23

Tak a propos brokulow to pierwsze danie jakie ugotowalam mojemu jescze wtedy nie-mezowi byly wlasnie brokuly; i chyba dopiero po roku sie przyznal ze w rozyczkach byly robaki i on je wyszukiwal ukrywal pod bulka tarta... no ale ja chyba jakies zjadlam... :-|
Malati - 2008-02-28, 19:41

Karolina napisał/a:
Hmmm ale kto je brokuły na surowo?


A muszą być na surowo? Można np surowego brokuła zetrzec do surówki ;-)

Ania D. - 2008-02-28, 20:24

Lubię surowe brokuły, są doskonałe do surówek, świetne są też kiszone.
Kreestal - 2008-02-28, 20:25

Ania D. pierwszy raz słyszę o kiszonych brokułach, no to mnie zaciekawiłaś :)
Ania D. - 2008-02-28, 20:31

Kiszę tak, jak inne warzywa (1 łyżka soli na litr wody). Brokuły kisiłam same, z buraczkami lub marchewka i kalafiorem. Do tego dodatki typu czosnek, gorczyca, co kto lubi. Bardzo dobre na zimę, można je robić jak kiszkonki do szybkiego spożycia. Trzeba pamiętać, by warzywa nie pływały w zalewie, u mnie utrzymuje je często marchew pokrojona w długie pasy, połozona na krzyż na górze słoika (ona sama też jest zalana zalewą).
Karolina - 2008-02-28, 20:31

U nas nadają się jedynie po ugotowaniu, robimy na parze. Kiszone muszą być pycha :lol:
Agniecha - 2008-03-03, 21:38

Japończycy kisza prawie wszystkie warzywa ja osobiście jadłam w tym roku rzodkiewki kiszone bardzo dobre a tak na co dzień zajadamy się kiszoną cukinią pycha
dynia - 2008-03-04, 20:35

Dlatego najzdrowiej jesc kielki brokułow,mają najwięcej własciwosci antyrakowych ;-)
Kreestal - 2008-03-04, 20:49

dynia napisał/a:
Dlatego najzdrowiej jesc kielki brokułow,mają najwięcej własciwosci antyrakowych ;-)


Przy okazji z całego kiełkowego towarzystwa smakują mi najbardziej, są lekko pikantne, coś jak rzeżucha i nie maja tego trawiastego posmaku.

rosa - 2008-03-04, 22:56

Kreestal napisał/a:
dynia napisał/a:
Dlatego najzdrowiej jesc kielki brokułow,mają najwięcej własciwosci antyrakowych ;-)


Przy okazji z całego kiełkowego towarzystwa smakują mi najbardziej, są lekko pikantne, coś jak rzeżucha i nie maja tego trawiastego posmaku.

są fantastyczne, też uwielbiam :-)

Karolina - 2008-03-05, 14:53

Czy u Was też kosztują 8zł? :roll:
dżo - 2008-03-05, 14:54

Karolina, 2,49 zł, 8 zł to chyba jakieś ekologiczne,
magdusia - 2008-03-05, 18:00

Karolina, tak 8,dżo jakie Ty kupujesz za 2,49?
Lily - 2008-03-05, 18:02

magdusia, u mnie nasiona na kiełki można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym, np. takie hxxp://www.sadzonka.com/index.php?ktg=0104
magdusia - 2008-03-05, 18:07

O :shock: faktycznie,napisali że do kiełkowania czyli nie powinny być zaprawiane chemią,prawda?
Lily - 2008-03-05, 18:08

Nie, to są takie specjalne na kiełki, miałam takie już :)
dżo - 2008-03-05, 19:12

magdusia napisał/a:
dżo jakie Ty kupujesz za 2,49

0,5 kg, i na razie nie świecę po nich :mrgreen:

Lily - 2008-03-05, 20:05

dżo napisał/a:
0,5 kg, i na razie nie świecę po nich :mrgreen:
ziarno na kiełki czy brokuły "dorosłe"?
dżo - 2008-03-06, 07:43

Lily, normalne dorosłe brokuły, ja nie wiem skąd taka cena (8 zł) na wybrzeżu, u nas najdroższe osztują 4,5zł (u osiedlowego sprzedawcy),
puszczyk - 2008-03-06, 10:37

Co do kiszenia brokułów, czy mogę to tego wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? :-)
Lily - 2008-03-06, 10:38

dżo napisał/a:
Lily, normalne dorosłe brokuły, ja nie wiem skąd taka cena (8 zł) na wybrzeżu, u nas najdroższe kosztują 4,5zł
ale ta cena 8 zł to była chyba cena nasion na kiełki :)
dżo - 2008-03-06, 11:11

Lily napisał/a:
ale ta cena 8 zł to była chyba cena nasion na kiełki

:-D to teraz wszystko jest jasne, a ja nie mogłam dojść o co chodzi z tą zawrotną ceną 8-)

dort - 2008-03-06, 11:29

ja równiez kupuje kiełki w ogrodniczym - firmy PNOS Ożarów Mazowiecki - i płacę za paczkę ok 2zł - w Lublinie jest kilka ogrodniczych tej firmy tam jest spory wybór kiełków
magdusia - 2008-03-06, 11:37

dżo :mryellow:
Ania D. - 2008-03-06, 13:28

Puszczyku, ja kisiłam w zykłej wodzie lub dodawałam trochę wody po ogórkach. Do tego czosnek (zwykle 1 ząbek na słoik), jałowiec, gorczyca. Trzeba tak ułożyć różyczki, by brokuł nie pływał po powierzchni, dobrze jest użyć marchewki, pokrojonej w długie paski, które kładzie się na górze. Wszystko musi być przykryte wodą z solą.
agaB - 2009-06-03, 21:22

Agniecha napisał/a:
Japończycy kisza prawie wszystkie warzywa ja osobiście jadłam w tym roku rzodkiewki kiszone bardzo dobre a tak na co dzień zajadamy się kiszoną cukinią pycha

Agniecha, a jak należy kisić cukinię, rzodkiewkę?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group