| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ciasto marchwiowo-burakowe
adriane - 2008-03-14, 16:00 Temat postu: Ciasto marchwiowo-burakowe Ciasto marchwiowo-burakowe
1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce)
1 szkl. startych surowych buraków
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. ziaren słonecznika lub orzechów włoskich
2 szkl. m±ki (ja daję razow± i biał± pół na pół)
1 szkl. cukru ( ja daję miód, tak z pół szklanki)
3 jajka
3 łyżki letniej wody
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sproszkowanej wanilii (niekoniecznie)
szczypta soli
1. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
2. Poł±czyć: olej, miód lub cukier, żółtka, wanilię, wodę -utrzeć.
3. Poł±czyć: m±kę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wymieszać wszystko razem z punktem 2.
4. Dodać buraki, marchew i nasiona, wymieszać wszystko razem z punktu 2 i 3.
5. Dodać ubit± pianę z białek.
Piec ok. 50 minut.
Smakuje jak piernik.
margot - 2008-03-16, 19:12
Adriane , pieczesz w formie keksówce?I jeszcze jaki ma kolor to ciasto po upieczeniu?
Capricorn - 2008-03-16, 20:45
ja to chyba nawet jadłam u Ady daaaaaaaawno temu
Jaki olej dajesz?
adriane - 2008-03-16, 21:57
| margot napisał/a: | | Adriane , pieczesz w formie keksówce?I jeszcze jaki ma kolor to ciasto po upieczeniu? |
Kolorek bardzo ładny, różowiutki. Piekę w keksówce.
[ Dodano: 2008-03-16, 21:58 ]
| Capricorn napisał/a: | ja to chyba nawet jadłam u Ady daaaaaaaawno temu
Jaki olej dajesz? |
Mozliwe, ze jadła¶ kiedy¶... Olej najzwyklejszy daje jaki akurat mam.
Kamm - 2008-03-17, 06:33
Czy te jajka mozna sobie odpuscic bez zadnej straty ?
adriane - 2008-03-17, 08:35
| Kamm napisał/a: | Czy te jajka mozna sobie odpuscic bez zadnej straty ? |
Spróbuj, ale nie wiem czy zakalec sie czasem nie zrobi. Może by trzeba użyć jaki¶ alternatywnych spulchniaczy...
koniczynka_k - 2008-08-04, 14:59
Ciasto jest pyszne dzięki za przepis
p.s.dałam prawie sam± m±kę razow±, wyszło super
adriane - 2008-08-06, 14:12
| koniczynka_k napisał/a: | Ciasto jest pyszne dzięki za przepis
p.s.dałam prawie sam± m±kę razow±, wyszło super |
Cieszę się, że wyszło i smakowało
maryczary - 2008-09-24, 11:14
a ja też zrobię i to będzie mój prawie debiut, bo prawie nie piekę a tym bardziej takie skomplikowane
[ Dodano: 2008-09-29, 18:15 ]
| adriane napisał/a: | 1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce)
1 szkl. startych surowych buraków | pytanie: czy marchwi mam powciskać jak najwięcej do szklanki czy tak lekko wrzucić do szklanki i tak zmierzyć może to głupie pytanie ale od proporcji wiele zależy a już składniki i wielk± ochotę mam więc chcę upiec
[ Dodano: 2008-09-30, 11:37 ]
Faktycznie smakuje jak piernik i jest pyszne. Chyba powinnam to na blachę keksow± wylać bo na dużej to mi płaskie wyszło ale nic to
Zastanawiam się czy nie można więcej marchwi i buraków dodać, tak po półtora szkl powiedzmy.
dort - 2008-10-07, 18:01
też kiedy¶ robiłam i pamietam, że miało piekny rózowy kolor - chyba niedługo znowu zrobię
koniczynka_k - 2008-10-14, 12:46
ja raz zrobiłam z wieksza ilo¶ci± buraków(nie pamiętam ile ich było) i nie smakowało mi, miało posmak taki ziemisty, stanowczo będę trzymac się proporcji (ew więcej marchewki)
maga - 2008-11-02, 12:32
Zapomniałam napisać, że kilka dni temu zrobiłam. Chiałabym baaardzo pochwalić to ciacho. Rodzinka była zachwycona. Trochę jednak zmodyfikowałam. Zamiast cukru dałam pół szklanki pulpy z rodzynek i gar¶ć rodzynek suchych; oleju dałam ok. pół szklanki a z m±k - 1 szklankę razowej żytniej i 1 szklankę jaglanej. Dałam 2 żółtka i pianę z 4 białek. No i piekłam w 200°C ciut ponad godzinę. Aha - keksówkę wysmarowałam olejem i wysypałam sezamem. Faktycznie ciacho smakuje jak piernik.
Jest wy¶mienite!
agaB - 2009-03-05, 19:10
Ciasto cudne. Smakowało prawie jak piernik. Wszystkich zachwyciłam, że z takich składników może wyj¶ć cudne ciacho.
Ja dodałam olej ryżowy.
A czy można do tego ciasta dodać rodzynki?
maga - 2009-03-05, 19:42
agaB, patrz post wyżej
agaB - 2009-03-05, 19:48
Dzięki. Jako¶ ostatnio jestem rozkojarzona, ale mam nadzieję, że mi to przejdzie.
Ja natomiast zwiększyłam o połowe składniki i piekłam w tortownicy. Na pocz±tku wydawało mi się, że tego jest za dużo, ale ciasto na szczę¶ie "nie uciekło" i było pycha.
maharetefka - 2009-03-06, 06:32
ooo, brzmi przepysznie! musze koniecznie upiec, wlasnie takie przepisy lubie , mysle ze jest szansa ze mi sie uda, bo ja i wypiek ciast , zgroza !
agaB - 2009-03-06, 21:31
| maharetefka napisał/a: | ooo, brzmi przepysznie! musze koniecznie upiec, wlasnie takie przepisy lubie , mysle ze jest szansa ze mi sie uda, bo ja i wypiek ciast , zgroza ! |
maharetefka jak mi sie udało, to Tobie też, tylko trzeba wierzyć w swoje siły. Naprawdę nie da się nic tu złego zrobić.
maharetefka - 2009-03-07, 06:40
agaB, sprobuje bo brzmi pysznie i zdrowo, no i ten kolorek. nie daje mlodemu slodyczy oprocz suszonych owocow, wiec chcialabym zaczac piec mu jakies slodkosci raz na jakis czas . ale czy to ciasto mi sie uda? zobaczymy. moimi p±czkami vegan mozna bylo zabic. z wierzchu twarde jak kamien a w srodku surowe
ifinoe - 2009-11-08, 20:07
upieklam z podobnego przepisu tylko bez marchewki: ok 300 g buraka do 350 m±ki i też wyszło pyszne...nie czuło się w ogóle 'ziemisto¶ci' buraka
|
|