wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Ciasto marchwiowo-burakowe

adriane - 2008-03-14, 16:00
Temat postu: Ciasto marchwiowo-burakowe
Ciasto marchwiowo-burakowe

1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce)
1 szkl. startych surowych buraków
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. ziaren słonecznika lub orzechów włoskich
2 szkl. m±ki (ja daję razow± i biał± pół na pół)
1 szkl. cukru ( ja daję miód, tak z pół szklanki)
3 jajka
3 łyżki letniej wody
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sproszkowanej wanilii (niekoniecznie)
szczypta soli

1. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
2. Poł±czyć: olej, miód lub cukier, żółtka, wanilię, wodę -utrzeć.
3. Poł±czyć: m±kę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wymieszać wszystko razem z punktem 2.
4. Dodać buraki, marchew i nasiona, wymieszać wszystko razem z punktu 2 i 3.
5. Dodać ubit± pianę z białek.

Piec ok. 50 minut.

Smakuje jak piernik.

margot - 2008-03-16, 19:12

Adriane , pieczesz w formie keksówce?I jeszcze jaki ma kolor to ciasto po upieczeniu?
Capricorn - 2008-03-16, 20:45

ja to chyba nawet jadłam u Ady daaaaaaaawno temu ;-)

Jaki olej dajesz?

adriane - 2008-03-16, 21:57

margot napisał/a:
Adriane , pieczesz w formie keksówce?I jeszcze jaki ma kolor to ciasto po upieczeniu?


Kolorek bardzo ładny, różowiutki. Piekę w keksówce.

[ Dodano: 2008-03-16, 21:58 ]
Capricorn napisał/a:
ja to chyba nawet jadłam u Ady daaaaaaaawno temu ;-)

Jaki olej dajesz?


Mozliwe, ze jadła¶ kiedy¶... Olej najzwyklejszy daje jaki akurat mam.

Kamm - 2008-03-17, 06:33

Czy te jajka mozna sobie odpuscic bez zadnej straty ? ;-)
adriane - 2008-03-17, 08:35

Kamm napisał/a:
Czy te jajka mozna sobie odpuscic bez zadnej straty ? ;-)


Spróbuj, ale nie wiem czy zakalec sie czasem nie zrobi. Może by trzeba użyć jaki¶ alternatywnych spulchniaczy...

koniczynka_k - 2008-08-04, 14:59

Ciasto jest pyszne :-D dzięki za przepis
p.s.dałam prawie sam± m±kę razow±, wyszło super

adriane - 2008-08-06, 14:12

koniczynka_k napisał/a:
Ciasto jest pyszne :-D dzięki za przepis
p.s.dałam prawie sam± m±kę razow±, wyszło super


Cieszę się, że wyszło i smakowało :)

maryczary - 2008-09-24, 11:14

a ja też zrobię i to będzie mój prawie debiut, bo prawie nie piekę a tym bardziej takie skomplikowane :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow:

[ Dodano: 2008-09-29, 18:15 ]
adriane napisał/a:
1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce)
1 szkl. startych surowych buraków
pytanie: :?: czy marchwi mam powciskać jak najwięcej do szklanki czy tak lekko wrzucić do szklanki i tak zmierzyć :?: może to głupie pytanie ale od proporcji wiele zależy a już składniki i wielk± ochotę mam więc chcę upiec

[ Dodano: 2008-09-30, 11:37 ]
Faktycznie smakuje jak piernik i jest pyszne. Chyba powinnam to na blachę keksow± wylać bo na dużej to mi płaskie wyszło ale nic to :-)
Zastanawiam się czy nie można więcej marchwi i buraków dodać, tak po półtora szkl powiedzmy.

dort - 2008-10-07, 18:01

też kiedy¶ robiłam i pamietam, że miało piekny rózowy kolor - chyba niedługo znowu zrobię :-P
koniczynka_k - 2008-10-14, 12:46

ja raz zrobiłam z wieksza ilo¶ci± buraków(nie pamiętam ile ich było) i nie smakowało mi, miało posmak taki ziemisty, stanowczo będę trzymac się proporcji (ew więcej marchewki)
maga - 2008-11-02, 12:32

Zapomniałam napisać, że kilka dni temu zrobiłam. Chiałabym baaardzo pochwalić to ciacho. Rodzinka była zachwycona. Trochę jednak zmodyfikowałam. Zamiast cukru dałam pół szklanki pulpy z rodzynek i gar¶ć rodzynek suchych; oleju dałam ok. pół szklanki a z m±k - 1 szklankę razowej żytniej i 1 szklankę jaglanej. Dałam 2 żółtka i pianę z 4 białek. No i piekłam w 200°C ciut ponad godzinę. Aha - keksówkę wysmarowałam olejem i wysypałam sezamem. Faktycznie ciacho smakuje jak piernik.
Jest wy¶mienite!

agaB - 2009-03-05, 19:10

Ciasto cudne. Smakowało prawie jak piernik. Wszystkich zachwyciłam, że z takich składników może wyj¶ć cudne ciacho.
Ja dodałam olej ryżowy.
A czy można do tego ciasta dodać rodzynki?

maga - 2009-03-05, 19:42

agaB, patrz post wyżej ;-)
agaB - 2009-03-05, 19:48

Dzięki. Jako¶ ostatnio jestem rozkojarzona, ale mam nadzieję, że mi to przejdzie.
Ja natomiast zwiększyłam o połowe składniki i piekłam w tortownicy. Na pocz±tku wydawało mi się, że tego jest za dużo, ale ciasto na szczę¶ie "nie uciekło" i było pycha.

maharetefka - 2009-03-06, 06:32

ooo, brzmi przepysznie! musze koniecznie upiec, wlasnie takie przepisy lubie :lol: , mysle ze jest szansa ze mi sie uda, bo ja i wypiek ciast :oops: , zgroza :lol: !
agaB - 2009-03-06, 21:31

maharetefka napisał/a:
ooo, brzmi przepysznie! musze koniecznie upiec, wlasnie takie przepisy lubie :lol: , mysle ze jest szansa ze mi sie uda, bo ja i wypiek ciast :oops: , zgroza :lol: !

maharetefka jak mi sie udało, to Tobie też, tylko trzeba wierzyć w swoje siły. Naprawdę nie da się nic tu złego zrobić.

maharetefka - 2009-03-07, 06:40

agaB, sprobuje bo brzmi pysznie i zdrowo, no i ten kolorek. nie daje mlodemu slodyczy oprocz suszonych owocow, wiec chcialabym zaczac piec mu jakies slodkosci raz na jakis czas :-D . ale czy to ciasto mi sie uda? zobaczymy. moimi p±czkami vegan mozna bylo zabic. z wierzchu twarde jak kamien a w srodku surowe :-/ :mrgreen:
ifinoe - 2009-11-08, 20:07

upieklam z podobnego przepisu tylko bez marchewki: ok 300 g buraka do 350 m±ki i też wyszło pyszne...nie czuło się w ogóle 'ziemisto¶ci' buraka

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group