wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Pierogi z soczewicą

Humbak - 2008-03-14, 22:53
Temat postu: Pierogi z soczewicą
czy ktoś je robi może?

bo ja owszem, ale potrzebuję rady jak je zrobić żeby nie były tak przeraźliwie suche...
mielę ugotowaną soczewicę, dodaję do niej usmażoną cebulkę, sół, pieprz, pieprz ziołowy
czy można to jakoś ulepszyć?

Capricorn - 2008-03-14, 22:55

ja robię farsz taki, że soczewica plus kapusta kiszona, ale nie wiem, czy cię to interesuje.
Humbak - 2008-03-14, 22:57

wszystko mnie interesuje :-)

a przyprawy te same?

mossi - 2008-03-14, 23:03

hm... moja babcia mi robi z soczewicą i są pyszne (chociaż teraz przesadziła z pieprzem :-/ ) ale co tam dodaje to nie wiem...
Capricorn - 2008-03-14, 23:09

Humbak napisał/a:
wszystko mnie interesuje :-)

a przyprawy te same?


robię tak:

woreczek soczewicy (najlepiej zielonej chyba, ale z brązowa tez robiłam) - 400 gram, ale ja mam duuużą rodzinę, no i sama niezły apetyt ;-) Gdy jest półmiękka, dodaję kapustę - tak coś ok. 70 dkg, proporcje bardzo luźne w zasadzie. Gotuję do momentu gdy kapusta jest ok, zagęszczam jeśli jest taka potrzeba. Przyprawy: u mnie przede wszystkim pieprz (sporo), reszta symbolicznie, co tam w kuchni mam i do kapusty pasuje. :D

Humbak - 2008-03-14, 23:20

bosko :-D spróbuję :-D
- 2008-03-14, 23:46

Capricorn, ciekawa opcja :)
Humbak, ja robię tak jak Ty i nie wychodzą suche. Ile dodajesz cebulki bo ja duuuuużo

zojka3 - 2008-03-15, 05:45

ja robię z marchewką, kalafiorem i podsmażoną cebulką. gotuję to wszystko z przyprawami (liść laurowy, sól, papryka ostra, kminek) i soczewicą (zieloną) oczywiście w takiej ilości wody aby sobie odparowała do momentu spapkowania się składników :mryellow:
Bardzo nam takie smakują, suche nie są a wręch przeciwnie :-D

vlada - 2008-03-15, 07:15

ja czasami robię z samej soczewicy, czasami z dodatkami, jak np. grzyby, czy podobnie jak Capricorn, lub z warzywami. Raczej nie wychodzą suche, a proporcji podać nie potrafię, bo wszystko robie "na oko".

Podobnie jak ań wrzucam duuuuuuuuuużo podsmażonej cebuli i to wcale nie w małej ilości oleju

margot - 2008-03-15, 09:32

ja robię tak AN i Humbak i daje dużo cebulki i jest wilgotne
ale teraz wykorzystam inne opcje :lol:

magdusia - 2008-03-15, 11:48

a robiłyście ze zmiksowaną masą soczewicową?
Ania D. - 2008-03-15, 12:38

Ważne jest, by soczewica była dobrze ugotowana, wtedy robi się bardziej wilgotna (czasem nawet trzeba ją zagęszczać bułką). Jak jest tak średnio ugotowana, to po zmieleniu może być sucha. Ugotowaną wrzucamy na sitko, potem z cebulą do maszynki do mielenia. Kapusta lub ogórki bardzo poprawiają smak, zwłaszcza takich mdławych potraw, ja czasem je daję też do farszu ziemniaczanego (nie gotuję kapusty, tylko ja przekręcam przez maszynkę z pozostałymi skłanikami).
margot - 2008-03-15, 13:29

Aniu tzn do farszu z soczewicy dodać ugotowanej kiszonej kapusty,tak? lub startego surowego ogórka kiszonego?
A do tego farszu ziemniaczanego(na pierogi ten farsz? czy jak?) dodać zmielonej surowej kapusty kiszonej?A te inne dodatki to?
To mam smaka na pierogi z soczewicą :mrgreen: albo na ziemniaczane :mryellow:

Ania D. - 2008-03-15, 17:42

Margot, do soczewicowych nie dodawałam, bo lubię z samą soczewica i cebula lub porem. Robiłam takie z tofu, kaszy gryczanej i kapusty lub z ziemniakami i kapustą.
malina - 2008-03-15, 17:56

Moja mama często robi takie pierogi - soczewice po ugotowaniu(musi byc ugotowana tak jak pisała Ania D.) ugniata,nie mieli.Dodaje sól,pieprz,kumin albo kminek,czosnek.Robi też z dodatkiem ziemnikaów albo kaszy gryczanej - pycha!!!
alcia - 2008-03-15, 20:48

Humbak, ja to prędzej miałabym odwrotny problem ;) Zawsze muszę się starać odparowywać wodę dostatecznie długo, co by za bardzo ciapkowaty farsz nie wyszedł. Czy Ty czasem nie gotujesz soczewicy i nie odlewasz wody, w której się gotowała? Ja gotuję do odparowania wody i ciężko by było raczej ugotować ją tak, by była za sucha.
Kamm - 2008-03-16, 09:21

Ja robię pierogi z soczewicy w wersji soczewicowo - pieczarkowej ;-) Pyszne są nigdy nie wyszly suche , w sam raz wilgotne .

Dusze cebulke na patelnii ( duza ilosc ) po chwili dodaje starte na tarce pieczarki ( robi sie fajna masa ) i na koncu dodaję juz ugotowaną wczesniej soczewicę ( ugotowana az do wyparowania wody , mega mięciutka ) przyprawic i super farszyk :-D

Capricorn - 2008-03-16, 10:12

Kamm napisał/a:
Ja robię pierogi z soczewicy w wersji soczewicowo - pieczarkowej ;-) Pyszne są nigdy nie wyszly suche , w sam raz wilgotne .

Dusze cebulke na patelnii ( duza ilosc ) po chwili dodaje starte na tarce pieczarki ( robi sie fajna masa ) i na koncu dodaję juz ugotowaną wczesniej soczewicę ( ugotowana az do wyparowania wody , mega mięciutka ) przyprawic i super farszyk :-D


o, ciekawe, wypróbuję na pewno.

Kamm - 2008-03-16, 14:20

Oczywiscie najlepsze na mące razowej ;-) Moj mąz mowi ze smakują jak z "mięskiem" i objada sie nimi do bolu :mryellow: hehe

Z tym farszykiem robię rowniez nalesniki ;-)

Humbak - 2008-03-18, 13:09

, spróbuję dodać więcej cebulki, może dlatego mi wychodzą ciapciowatosmakowe :->
dodałam pieczarek ale może i tego za mało

kurcżę dopiero teraz tu weszłam a tu tyle porad kuchnia ma co robić dzięki dziewczyny!!! :-D

alcia, no jasne że odlewam :-P wsio wypróbuję bardzo mi się spodobało że z tego samego farszu jednego dnia mialam pierogi a drugiego krokiety :lol: U nas rzadko robimy rzeczy czysto razowe poza chlebem, raczej mieszamy, ale i tak są smaczne

:-D :-D dzięki dzięki ! :-D :-D

maryczary - 2009-03-03, 14:06

a czy mogę prosić o przepis na ciasto? i potem ile gotowe pierogi gotować?
pamiętam raz jadłam pierogi z soczewicą na spotkaniu wegedzieciakowym u Ewy we W-wiu, chyba alcia je robiła, dlatego proszę o przepyszny przepis na ciasto bo często o tych alciowych pierogach myślę a nigdy pierogów nie miałam okazji lepić.

alcia - 2009-03-03, 14:35

maryczary, ja rzucam mąki jakie mam (razowa z dodatkiem białej pszennej, bo mam razową bardzo trociniastą ;) , trzeba ją trochę rozcieńczyć) - w ilości pół kilo, kilo (u nas raczej 1kg), dodaję z pół łyżeczki soli, kapkę oleju, jajko (to nie jest konieczne, ale ja wolę z) i potem leję wodę mocno ciepłą. Powinno zejść od ćwierć do pół litra (nie podam dokładnie bo leję na oko), ale to już od mąk zależy, więc lejesz na początek szklankę, wymieszasz, jak totalnie suche, to znów duże chlust.. i tak aż ciasto będzie się dało fajnie wyrobić. Dążymy do takiej konsystencji, by nie było klejące i fajnie odchodziło od rąk, ale też żeby nie było zbyt gumiaste, bo się będzie ciężko wałkowało i będzie twarde. Ale zakres tolerancji jest dosyć duży, więc spokojnie.. po prostu najwyżej będzie się ciężej wałkowało, albo w drugim skrajnym przypadku - najwyżej trzeba będzie mocniej mąką podsypywac przy wałkowaniu, by się nie kleiło.

[ Dodano: 2009-03-03, 14:35 ]
ps. sorry że tak chaosem, nie jestem dobra w podawaniu przepisów... :)

maryczary - 2009-03-03, 15:01

wielgachne dzięki alcia

[ Dodano: 2009-12-23, 22:10 ]
no trochę się zbierałam do tych pierogów i w końcu je zrobię jutro :) to już ( :-P ) pewne!

[ Dodano: 2009-12-24, 15:15 ]
Zrobiłam :mryellow: właśnie pierogi z soczewicą i mnóstwem cebuli! Dzięki wskazówkom Ewy przez telefon wszystko się udało :)

ropuszka - 2012-12-21, 21:36

ktoś dodawał do farszu soczewicowego seler, marchewkę itp?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group