wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Mazurek świąteczny?

Karolina - 2008-03-16, 09:09
Temat postu: Mazurek świąteczny?
Help :->
dynia - 2008-03-16, 10:29

Nie wiem czy wyglada to jak mazurek ale znalazłam taki fajny przepis na ciasto,które na swieta pasuje idealnie :
Wegańskie ciasto pomarańczowe

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej)
1 i 1/2 łyżeczki sody spozywczej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki soku pomarańczowego

Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie łaczymy je razem i dobrze mieszamy. Piec 35-40 minut na natłuszczonej blasze w temp. około 180 stopni. Ciasto kroimy na kawałki i na każdy nakładamy krem kardamonowy, przybierając na koniec pomarańczami.

Krem kardamonowy

4 porcje

1 szklanka tofu (20 dag)
6 łyżek oliwy z pestek winogron
8 łyżek syropu klonowego
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ;-)

[ Dodano: 2008-03-16, 10:40 ]
Co do klasycznych mazurków to ciasto powinno być raczej kruche ale nie mam sprawdzonego weganskiego przepisy co do masy to pyszna jest z fig,orzechów włoskich,cytryny,wody i ew.jakigos słodu lub cukru ,wszystko zmikowane na gesto mase wyłozone na kruchy spod i udekorowane czym dusza zapragnie ;-)

Karolina - 2008-03-16, 11:16

Dynia fajny przepis, na pewno go wykorzystam, tylko cukier podmienię daktykami, bo mi teściowa co raz przyszyła całe reklamówki.
margot - 2008-03-16, 11:20

Dynia ,ami ta masa do mazurka bardzo sie podoba ,tylko te figi namoczyć prędzej? I jeszcze tak mniej więcej ile tych fig i orzechów włoskich?A i tą masę na upieczony już mazurek wykładać ,tak?,nie piec jej?
dżo - 2008-03-16, 11:29

Karolina, eksperymentalnie zrobiłam kiedyś mazurek z wegańską masą czekoladowa, wyszedł pyszny. Spód można zrobić kruchy, jak do szarlotki np.
Masa czekoladowa:
- mleko sojowe w proszku,
- olej kokosowy,
- woda,
- miód, słód, rozdrobnione daktyle (cokolwiek słodkiego),
- kakao,
Proporcji nie podam bo robiłam na oko.
Wodę należy zagotować z olejem kokosowym, dodać miód (słód....), kakao. Zagotować i wystudzić. Dodawać powoli mleko sojowe i dokałdnie wymieszać, najlepiej mikserem na gładką masę.
Masa ładnie się zastyga, jest trochę ciągliwa.

Kamm - 2008-03-16, 11:37

Fajne te masy :-P tylko ja bym prosila jeszcze o przepisa na to mazurkowe ciasto bo mazurka jeszcze nigyd nie robilam i nie wiem co i jak :mryellow:
Ania D. - 2008-03-16, 11:53

Ja często robię hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2730]takie i z hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=89711#89711]tego ciasta (które bardzo lubię) czasem biorę spód pod inne wypieki.
dynia - 2008-03-16, 13:25

margot napisał/a:
Dynia ,ami ta masa do mazurka bardzo sie podoba ,tylko te figi namoczyć prędzej? I jeszcze tak mniej więcej ile tych fig i orzechów włoskich?A i tą masę na upieczony już mazurek wykładać ,tak?,nie piec jej?

Figi i obraną ze skórki cytrynę zemleć w maszynce, orzechy posiekać.
Z wody, cukru badz słodu/daktyli ugotowac taki syrop . Włożyć do niego orzechy i figi zmielone z cytryną. Smażyć chwilę, mieszając, aż masa stanie się jednolita, a następnie wystudzić ją i wyłożyć na spód z kruchego ciasta.Nie zapiekac juz tylko udekorowac ;-)
ok 25 fig,10g orzechów i poł szklanki wody.Jest to jeden z moich ulubionych mazurkow szybki i bardzo smakowity :-)

margot - 2008-03-16, 13:28

Dynia,dziękuje :mrgreen: smakowicie sie zapowiada ,jak zrobię to pokażę ,mazurek pokażę ;-)
margot - 2008-03-17, 10:22

tu jest przepis na szarlotkę (jakby ja nie skrapiać tym masłem to bedzie wegańska) i może komuś przyda sie ten spód ,jest wegański ,może chyba być i do mazurków
hxxp://mojekucharzenie.blox.pl/2008/03/Amerykanska-szarlotka.html#ListaKomentarzy


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group