| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Mazurek świąteczny?
Karolina - 2008-03-16, 09:09 Temat postu: Mazurek świąteczny? Help
dynia - 2008-03-16, 10:29
Nie wiem czy wyglada to jak mazurek ale znalazłam taki fajny przepis na ciasto,które na swieta pasuje idealnie :
Wegańskie ciasto pomarańczowe
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej)
1 i 1/2 łyżeczki sody spozywczej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki soku pomarańczowego
Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie łaczymy je razem i dobrze mieszamy. Piec 35-40 minut na natłuszczonej blasze w temp. około 180 stopni. Ciasto kroimy na kawałki i na każdy nakładamy krem kardamonowy, przybierając na koniec pomarańczami.
Krem kardamonowy
4 porcje
1 szklanka tofu (20 dag)
6 łyżek oliwy z pestek winogron
8 łyżek syropu klonowego
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy
[ Dodano: 2008-03-16, 10:40 ]
Co do klasycznych mazurków to ciasto powinno być raczej kruche ale nie mam sprawdzonego weganskiego przepisy co do masy to pyszna jest z fig,orzechów włoskich,cytryny,wody i ew.jakigos słodu lub cukru ,wszystko zmikowane na gesto mase wyłozone na kruchy spod i udekorowane czym dusza zapragnie
Karolina - 2008-03-16, 11:16
Dynia fajny przepis, na pewno go wykorzystam, tylko cukier podmienię daktykami, bo mi teściowa co raz przyszyła całe reklamówki.
margot - 2008-03-16, 11:20
Dynia ,ami ta masa do mazurka bardzo sie podoba ,tylko te figi namoczyć prędzej? I jeszcze tak mniej więcej ile tych fig i orzechów włoskich?A i tą masę na upieczony już mazurek wykładać ,tak?,nie piec jej?
dżo - 2008-03-16, 11:29
Karolina, eksperymentalnie zrobiłam kiedyś mazurek z wegańską masą czekoladowa, wyszedł pyszny. Spód można zrobić kruchy, jak do szarlotki np.
Masa czekoladowa:
- mleko sojowe w proszku,
- olej kokosowy,
- woda,
- miód, słód, rozdrobnione daktyle (cokolwiek słodkiego),
- kakao,
Proporcji nie podam bo robiłam na oko.
Wodę należy zagotować z olejem kokosowym, dodać miód (słód....), kakao. Zagotować i wystudzić. Dodawać powoli mleko sojowe i dokałdnie wymieszać, najlepiej mikserem na gładką masę.
Masa ładnie się zastyga, jest trochę ciągliwa.
Kamm - 2008-03-16, 11:37
Fajne te masy tylko ja bym prosila jeszcze o przepisa na to mazurkowe ciasto bo mazurka jeszcze nigyd nie robilam i nie wiem co i jak
Ania D. - 2008-03-16, 11:53
Ja często robię hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2730]takie i z hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=89711#89711]tego ciasta (które bardzo lubię) czasem biorę spód pod inne wypieki.
dynia - 2008-03-16, 13:25
| margot napisał/a: | | Dynia ,ami ta masa do mazurka bardzo sie podoba ,tylko te figi namoczyć prędzej? I jeszcze tak mniej więcej ile tych fig i orzechów włoskich?A i tą masę na upieczony już mazurek wykładać ,tak?,nie piec jej? |
Figi i obraną ze skórki cytrynę zemleć w maszynce, orzechy posiekać.
Z wody, cukru badz słodu/daktyli ugotowac taki syrop . Włożyć do niego orzechy i figi zmielone z cytryną. Smażyć chwilę, mieszając, aż masa stanie się jednolita, a następnie wystudzić ją i wyłożyć na spód z kruchego ciasta.Nie zapiekac juz tylko udekorowac
ok 25 fig,10g orzechów i poł szklanki wody.Jest to jeden z moich ulubionych mazurkow szybki i bardzo smakowity
margot - 2008-03-16, 13:28
Dynia,dziękuje smakowicie sie zapowiada ,jak zrobię to pokażę ,mazurek pokażę
margot - 2008-03-17, 10:22
tu jest przepis na szarlotkę (jakby ja nie skrapiać tym masłem to bedzie wegańska) i może komuś przyda sie ten spód ,jest wegański ,może chyba być i do mazurków
hxxp://mojekucharzenie.blox.pl/2008/03/Amerykanska-szarlotka.html#ListaKomentarzy
|
|