wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki

Ania D. - 2008-03-16, 11:44
Temat postu: Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki
Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki

Ciasto:
3 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka (kokosowego, sojowego lub innego roślinnego)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki zapachu śmietankowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki oleju
duża szczypta kurkumy
1 ugotowany ziemniak
8 g drożdży instant
2/3 szklanki rodzynek

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
olej

Połączyć mąkę z cukrem, mieszać dodając olej, by kruszonka była zwarta.

Wymieszać w misce mąkę, cukier puder, cynamon, kurkumę i drożdże. Dodać ciepłe mleko, zapach i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze ciasto przez 10 minut. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wmieszać je w ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, wierzch posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, poczekać, aż podwoi swoją objętość. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, sprawdzić patyczkiem środek, czy ciasto się upiekło.
Na placek można układać sezonowe owoce, na nie dopiero kruszonkę i odstawić do wyrośnięcia. Można wyrabiać w maszynie.

margot - 2008-03-16, 12:34

ja już kiedys piekłam to ciasto z agrestem i kruszonka (pycha było),ale wczoraj upiekłam je bez kruszonki jako baba -(na prezent dla dwóch małoletnich prawie weganek)
A że wyszło pyszne i ładne to sie chwalę
Zrobiłam dokładnie jak w przepisie tylko;
-dałam jednego banana ,rozciepanego :mrgreen: ,żeby było bardziej wilgotne
-środek z wanilii -te ziarenka
- nie dałam cynamonu
-starta skórke z pomarańczy i troche skórki smażonej ,jednak w cukrze :oops:
-pomyslałam ,że 1 i 1/2 szklanki mleka (sojowe waniliowe)będzie w sam raz ,bo dodałam przecież banana ,ale nie było to słuszne ,na drugi raz będą 2 szklanki mleka-może teraz będzie kokosowe
-olej dałam z orzechów laskowych -ładnie pachnie ;-)

[img][/img]

[ Dodano: 2008-03-16, 12:38 ]
i jeszcze w całości

na święta Wielkanocy ,dam tylko więcej owoców cuszonych do środka a dokładnie morele ,śliwki i pokrojone migdały
polecam to ciasto jako ciasto i babę :mrgreen:
[img][/img]

vlada - 2008-03-16, 15:18

margot fju fju
margot - 2008-03-16, 16:23

Vlada ja tylko zrobiłam ,to zasługa Ani D. za przepis znakomity
vlada - 2008-03-16, 19:39

będę miała trochę czasu w środę, to na pewno też zrobię, bo ślinka na sam widok mi cieknie.
Moje drożdżowe nie wyglądają tak okazale ;-)

DagaM - 2008-03-20, 18:52

Właśnie szukałam dobrego przepisu na ciasto drożdżowe, najlepiej wegańskie, a tu jest. Na AnięD. zawsze można liczyć

margot, przepiekna baba. Zdecydowałam, że tez postaram się o taką na święta :mryellow:

vlada, a jak ciasto Twojej produkcji?

[ Dodano: 2008-03-20, 18:55 ]
A wiecie co, odnośnie mleka do ciasta, do tej pory zastępowałam mleko po prostu wodą i w ten sposób przerabiałam tradycyjne przepisy. Tak z lenistwa :oops: ale grunt, że ciasta udawały się :lol:

Ania D. - 2008-03-20, 21:08

Daga, ja też na początku robiłam z wodą. Ale nam te ciasta smakowały... to były jedyne, która na początku potrafiłam zrobić. A potem się juz wciągnęłam. Daga, ja robię raczej bez cukru (to jest wersja dla teściów). Daję słód, miód lub trochę słodu/miodu i sporo rodzynek.
emaliia - 2010-09-13, 23:00

No to ja zmiksowałam dzisiaj Aniu D Twój przepis nieco, zrobiłam z tego co miałam w szafach. Dałam razową mąkę i zamiast pudru cukier brązowy trzcinowy nierafinowany, banana zamiast ziemniaka bo nie chciało mi się baaardzo gotowac jednego ziemniaka na potrzeby ciacha no i do kruszonki dodałam cytrynki bo mnie ochota na kwaśne naszła(za dużo słodkiego). Ciasto wyszło dobre, inne od moich wczesniejszych, bardzo brązowe i dlatego nie przypomina tradycyjnej baby drożdżowej. Ja nigdy nie trzymam się przepisów, taka już jakaś moja natura odkrywcza się wyłania w kuchni.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group