| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - pasztet z agarem
Mirka - 2008-03-16, 14:25 Temat postu: pasztet z agarem Na prośbę margot pasztet ze strączkowych na agarze wg kucharza z Gołubia:
- 1/2 kg strączkowych ugotować. Np. cieciorkę namoczyć na noc i potem gotować 3 do 3,5 godz.
- 1 ( 2 małe) cebulę posiekaną podsmażyć,
- 30 dkg grzybków pokrojonych ( pieczarki- podsmażone, boczniak- obgotowany),
- 2 (3) ząbki czosnku
- 2 łyżki agaru ( lub 2 jajka),
- zioła: oregano, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek - wg smaku,
- sól ziołowa,
- glony ( kombu, nori) ugotowane - niekoniecznie,
Ugotowane strączkowe wraz z cebulą, czosnkiem, pieczarkami, glonami, etc. przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać przyprawy i dobrze wyrobić.
Masa powinna być luźna, nie dosypywać mąki. Można też dodać namoczone uprzednio pestki dyni lub słonecznika.
Przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Piec w nagrzanym do 220 st.C piekarniku przez ok. 45 min.
margot - 2008-03-16, 16:20
dziękuje za przepis , robiłam w tamtym roku ,był bardzo smaczny
margot - 2008-03-16, 17:40
Mirka ,bo ja już nie pamiętam ,tych strączkowych to po ugotowaniu ma być 1/2 kg?
|
|