| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Produkty spożywcze - buraki
Lily - 2008-03-26, 16:09 Temat postu: buraki Znalazłam taki artykuł (końcówkę z cukrem można pominąć )
| Cytat: | Czerwone buraki wskazane dla wszystkich!
Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów....
Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. W przypadku tych chorób bardzo pomocny Jest sok ze świeżych warzyw, który przygotowujemy w proporcji:2 części marchwi, 12 części buraków i część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie buraków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku", „zgagi" i „kwasy". Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Oto przepis na jego sporządzenie a także kilka innych przepisów na potrawy z czerwonych buraków ćwikłowych.BARSZCZ KISZONY: l kg buraków wyszorować, wymyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja ze szkła i zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 l), a następnie dodać 5 dag skórki z razowego chleba i trzymać w cieple. Po kilku dniach zlać do butelki i szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą. Taki barszczyk po podgrzaniu i przyprawieniu pieprzem, solą, listkiem laurowym jest doskonały na różne okazje.BURAKI TARTE Z JABŁKAMI: 60 dag buraków, 20 dag jabłek, 2 dag mąki, 2 dag tłuszczu, 1/8 litra śmietany, cukier, sól, cytryna lub kwasek cytrynowy. Buraki zetrzeć na tarce o dużych otworach i zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz, ugotować pod przykryciem. Gdy będą miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Śmietanę i starte jabłka dodać do buraków. Wszystkie składniki wymieszać. NAPÓJ MLECZNO-BURACZANY: 2 szklanki zsiadłego mleka, 2 szklanki kwasu buraczanego. Składniki miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dr Jacek Roik
|
hxxp://www.jroik.manpol.net/index.php]STĄD (strony nie oceniam)
nitka - 2008-03-27, 16:49
ja lubię z buraków wszystko. Smakują mi na surowo, w soku, w barszczu, w sałatce. mmmmm. Burak Dobry Jest
Malati - 2008-03-27, 17:52
ja też uwielbiam buraki,są pyszne
nitka - 2008-03-28, 09:07
a te paznokcie po ucieraniu...mmmm
PiPpi - 2008-03-29, 09:08
jeszcze buraczki na ciepło, zasmażane..mmmmmmmmmmmm
Kitten - 2008-03-29, 11:07
Moja preferować z buraków wegan barszcz ukraiński mojej mamy. Niebo w Gębie
topcia - 2008-03-29, 15:00
Mój mąż gotuje buraki, potem je obiera i wcina bez przyrządzania, przypraw itp. Aż uszy mu sie trzęsą. Wyjada z mojej zupy, bo uwielbia "gęste". .Jadłby je cały czas.
A ja jeno dobrze przyrządzone w zupie, surówka czy sok. Chociaż jak ostatnio spróbowałam jego nagusa-z braku alternatywy, to nie był taki zły. No i może się przyzwyczaję . Och, jak dobrze, ze już nie wymiotuję;))))
Jadzia - 2008-03-30, 19:34
| nitka napisał/a: | a te paznokcie po ucieraniu...mmmm |
działa na nie czary-mary w postaci kwasku cytrynowego
Kreestal - 2008-03-30, 19:48
Ja buraki używam ostatnio dość często w celach dekoracyjnych. Np. wycinam w nich foremką do ciasta krwiste serduszka
Karolina - 2008-03-31, 16:25
Kocham cwikłę i barszcz z kwasem. mniammm
ulapal - 2008-05-13, 00:25
a czy to normalne , że maluszkowi po zjedzeniu buraka zmieni się kolor kupki na buraczany?
kofi - 2008-05-13, 07:08
Normalne, normalne.
PiPpi - 2008-05-13, 12:02
ja dziś zrobiłam barszczi zakwasiłam go liśćmi szczawiu, mniam, trochę jak botwitka ale do eko botwinki dostępu nie mam póki co, polecam to połączenie
|
|