| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Ciasteczka czekoladowe z quinoa
Ania D. - 2007-06-06, 11:44 Temat postu: Ciasteczka czekoladowe z quinoa Ciasteczka czekoladowe z quinoa
1 1/2 szklanki m±ki z quinoa (zemleć na m±kę 1 szklankę quinoa w młynku do kawy)
1/2 szklanki m±ki kukurydzianej
1/3 szklanki oleju
3 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki zimnej wody
3 czubate łyżki miodu
szczypta soli
Wymieszać w misce m±kę z quinoa, m±kę kukurydzian±, kakao, sól i proszek. Dodać olej, mieszać, by nie było grudek. Dodać wodę i rozpuszczony miód, wymieszać. Schłodzić w lodówce. Łyżeczk± brać porcje ciasta i formować ciasteczka (palce można delikatnie zwilżyć w oleju). Układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec kilkana¶cie minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.
Można dać karob zamiast kakao, ale mi się w tym czasie skończył. Można też zamiast miodu dać masę z moreli lub daktyli.
Wicia - 2007-09-10, 21:48
| Ania D. napisał/a: | | m±kę z quinoa |
Można j± czym¶ zast±pić ?
Ania D. - 2007-09-11, 07:20
Spokojnie można wzi±ć pszenn± razow±, ilo¶ć wody dostosować do typu m±ki (m±ki bardziej razowe chłon± więcej wilgoci i ciasto może być pocz±tkowo luĽniejsze, po schłodzeniu gęstnieje).
karulka - 2008-02-13, 16:38
Hmmm.zrobiłam sobie takie ciasteczka ale wyszły mi strasznie twarde nie wiem moze dlatego ze w piecu(bradrurze) je piekę takim co sie ogrzewa nim kuchnie.A w ¶rodku to s± takie bardziej miekkie.Tylko obrzeża strasznie twarde.Może co¶ zrobiłam nie tak?
Ania D. - 2008-02-13, 16:44
Mogły być za długo pieczone i/lub pieczone w za wysokiej temperaturze.
karulka - 2008-02-13, 20:56
No własnie bo w takim piekawrniku to wszystko sie piecze tak "na oko" ....tak sobie my¶lałam ze mogły sie poprostu za długo w za niskiej temp piec i st±d ten efekt .Dzięki za szybk± odpowiedż
|
|