wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Czarnej fasoli

nitka - 2008-04-21, 15:13
Temat postu: Czarnej fasoli
wstyd się przyznać, ale chyba nie miałam okazji jeszcze jeść czarnej fasoli (chyba że w potrawach meksykańskich-coś mi tam świta). Czy czarna fasola często gości w waszych domach? Co z niej robicie?
Ewa - 2008-04-21, 20:35

Ja ją niedawno kupiłam po raz pierwszy. Ugotowałam dopiero raz i kurka nie pamiętam nawet do czego ją dałam :oops: :mryellow:
bodi - 2008-04-21, 21:56

Można ugotowac i podawac z ryżem i warzywami. Gotując razem z innymi składnikami trzeba by przygotowanym na efekt kolorystyczny ;)
Lubię ją, bo jest delikatna w smaku, choc lubi się rozpadac.

nitka - 2008-04-22, 12:13

kurczę na pewno można zrobić kotlety, i takie tam przemielone, ale ja wolałabym uwidocznić na talerzu Czarnej Fasoli walory kolorystyczne
agazima - 2008-06-23, 19:24

ja jej uzywam do robienia pasztetu dobra nawet sama po ugotowaniu albo w postaci pasty
bronka - 2009-12-31, 11:35

Zupa- krem z czarnej fasoli:)

-paczka czarnej fasoli ( 250g)
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz

Fasolę namoczyć, ugotować do miękkości ( lubi się rozpadać), pod koniec gotowania dodać ziemniaki. Wszystko zmiksować, dodać przyprawy. Czosnek koniecznie dodać na końcu.

Zupka z czarnej fasoli jest aksamitna, gęsta i bardzo sycąca:)

smacznego:)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group