| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
¦niadania i kolacje - Ser wegański oraz serek topiony
nitka - 2008-04-27, 13:56 Temat postu: Ser wegański oraz serek topiony Przepisy z ksi±żki zdrowiej jesz-zdrowiejesz Agnieszki Biernat
Ser Wegański
¼ cebuli
¼ szklanki oleju
¼ szklanki papryki konserwowej
3 łyżki m±ki pszennej
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1½ łyżki soku z cytryny
1 z±bek czosnku
1½ szklanki wody
½ łyżeczki soli
Składniki zmiksować, do garnka i zagotować. Wlać do formy, najlepiej z żaroodpornego szkła, wysmarowanej tłuszczem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy stężeje można kroić w plastry trzymać w lodówce.
Serek topiony wegański
½ szklanki m±ki pszennej
4 łyżki m±ki ziemniaczanej
1½ sztuki żółtej papryki
1 por (biała czę¶ć)
1/3 szklanki oliwy z oliwek (ja daję olej słonecznikowy tylko trochę mniej)
4 szklanki wody
trochę soku z cytryny
pieprz, sól
Zmiksować, i gotować do chwili uzyskania zwartej masy. Wylać np. do tortownicy, po ostygnięciu kroić w trójk±ciki, albo w cokolwiek
Karolina - 2008-04-27, 14:55
Ciekawy pomysł, a jak to smakuje?
bodi - 2008-04-27, 17:43
przetestuj i napisz recenzję
pidzama - 2008-04-27, 17:45
Jak moj maz byl vegan zrobil kiedys ser do pizzy z drozdzy i musztardy. w calym domu smierdzialo a pizza wyladowala w koszu...no ale przepisy Nitki nie przypominaja tych z drozdzami wiec moze jadalne
malva - 2008-04-28, 00:02
a czym mozna zastapic w tym przepisie makę pszenn±? moze dam wiecej ziemniaczanej?
my z córk± na bezpszennej diecie jestesmy..
Karolina - 2008-04-28, 06:29
Malva tu wła¶nie o gluten pszeniczny chodzi, może spróbujcie owsianej?
nitka - 2008-04-28, 08:32
to smakuje zależy czego dasz więcej. jeżeli nie masz papryki konserwowej, i dasz co¶ z octu to smak będzie inny. generalnie w smaku wybija się czoch i cebula. nie robiłam z innej m±ki, ale zawsze daję kurkumę, żeby się zażółciło. wydaje mi się jednak, że sery na bazie drożdży (płatków drożdżowych) lepiej wychodz±. malva, jeżeli dasz tylko sam± m±kę ziemniaczan±, to może Ci wyj¶ć przezroczysty glut
[ Dodano: 2008-04-28, 10:09 ]
malva, hm, bo tak sobie my¶lę. spróbuj dodać zmielon± niepalon± gaszę gryczan±. z tego, co wiem, nie zawiera glutenu.
kofi - 2008-04-28, 11:09
To ma być taka papryka z octu, tak?
rosa - 2008-04-28, 11:18
dzisiaj próbuję bardzo lubie przepisy które nie wymagaj± posiadania składników niedostępnych w moim sklepie na ulicy obok
malva - 2008-04-28, 17:52
no,niestety to nie chodzi o gluten tylko o pszenice jako taka,wyszło w badaniach ze Kalince szkodza ( to nie alergia ,bardziej zatruwanie organizmu) zboza,a najbardziej pszenica wlasnie,więc w tym momencie odstawilysmy pszenice,zyto ,owies,ocziwiscie orkisz itp.
a uzywam maki :ziemniaczanej,gryczanej, kukurydzianej i sojowej
z dieta w sumie jest ostra jazda bez trzymanki ,ale Kalina tak sie rewelacyjnie czuje że sama pilnuje diety
tak wiec chyba użyję maki gryczanej ( mam nadzieję ze wyjdzie), mi smak tych mak ktore uzywam nie bardzo pasuje, dlatego chciałam tylko t± ziemniaczan±..
Ania D. - 2008-04-28, 19:12
Malva, możesz jeszcze korzystac z m±ki jaglanej, ryzowej, amarantusowej (jako dodatek), quinoa.
Karolina - 2008-04-29, 18:11
Możesz tak jak Ania zawsze robi podgotować grykę i zmielić. Super się klei i jest bardzo smaczna.
frjals - 2008-04-29, 20:38
Tylko takie "serki" s± troche bez sensu, nie uważacie? Robi sie je z m±ki pszennej, a chleby też s± zazwyczaj z m±ki. To takie smarowanie chleba chlebem .
Kiedy¶ zrobiłam jakie¶ takie cu¶, co prawda z prostszego przepisu, nie było zbyt dobre .
Karolina - 2008-04-29, 20:43
Oj nieładnie tak pisać!
frjals - 2008-04-29, 20:45
| Karolina napisał/a: | | Oj nieładnie tak pisać! |
o mamo, znaczy się co nie ładnie? Że bez sensu, czy że mi nie wyszło?
Lily - 2008-04-29, 20:48
Jest jeszcze taki przepis:
1 saszetka ugotowanego ryżu, 2 łyżki m±ki z amarantusa, 2 łyżeczki gotowanego grochu, 2 łyżki orzechów (włoskie i laskowe), 1 spory ziemniak ugotowany.
Przyprawy (szczypta startej gałki muszkatołowej, 1 i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki ostrej papryki sproszkowanej, szczypta pieprzu prawdziwego, pół płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, płaska łyżeczka gorczycy mielonej, 1 i pół łyżeczki korzenia lubczyku zmielonego, 2 łyżki oleju).
Zmiksować, przechowywać w lodówce
Karolina - 2008-04-29, 21:32
No tak się wtr±cac i kręcić nosem żartuję
frjals - 2008-04-29, 21:37
No wła¶nie miałam nadzieję, że mnie przekonacie, że to nie takie złe . Byłam tym po prostu rozczarowana .
rosa - 2008-04-29, 21:53
jak zrobię i spróbuję to ci powiem, ale na razie blender mi się rozpie... i musiałam zareklamować to gówno
Apulejusz - 2009-10-06, 13:36
Najprostszy i najzdrowszy i najsmaczniejszy ser wegański to: kupujemy 20 dag nerkowców, dodajemy dwie łyżki oleju vel oliwy, zmiażdżony z±bek czosnku, szczyptę soli i papryki ostrej oraz tyle przegotowanej chłodnej wody aby powstała konsystencja pasty (bo oczywi¶cie wszystko miksujemy), smarujemy ni± pizzę, zapiekanki lub kanapeczki. Nie jest to serek o stałej konsystencji ale jest gites w smaku. Można też dodać curry lub kurkumę dla kolorku odpowiedniego.
Alispo - 2009-12-06, 17:46
Odkopałam ten temat,ciekawe przepisy:)muszę spróbować.Kupiłam ostatnio na spróbowanie gotowce wegańskie,bo nigdy nie jadłam,na razie 2 s± pycha, jeden taki sobie(to s± te Cheezly,dostępne w Greenplanet,nie wiem gdzie jeszcze,moze wiecie czy gdzie¶ s± taniej?kupiłam i tak na doczepkę do kociej karmy której nie ma gdzie indziej(?)(Benevo).
R.,zjadacz krowich serów,jest zachwycony Mozarell± w wersji vegan Testuję dalej,bo kupiłam kilka,ale nie wszystko naraz.Macie jakies do¶wiadczenia z gotowcami?A jak przepisy?Jakie wychodz± te sery,zbliżone do krowich?Trzeba spróbować,bo na wegańskie gotowce raczej sie porywac za bardzo nie bede ze wzgledu na cene..
devil_doll - 2009-12-07, 10:27
na stronie bajaderki jest fajny przepis na serek z migdalow w formie stalej ze sie tak wypowiem i u Isadory jest przepis na serek z ryzu hxxp://kuchenne-fantazje.blogspot.com/search/label/Dania%20wega%C5%84skie niestety nie moge znalezc bloga bajaderki ale bylo to bodajze na bazie kiszonych migdalow
[ Dodano: 2009-12-07, 10:57 ]
aha jeszze mam jeden almesan z Veganomicon the ultimate vegan cookbook
1/4 szklanki obranych migdalow 1lyzka prazonego sezamu 1/8 lyzki soli 1/4 soku z cytryny zmiksowacna gladko i gotowe
gosia_w - 2009-12-07, 11:46
devil_doll a migdały moczone?
Kama122 - 2010-01-26, 12:42
A ja mam taki problem... Zrobiłam ten nietopiony ser wegański i chyba co¶ mi nie wyszło. To tak miało być...? Nie do końca stężało, a stoi już długo. Chyba za dużo cebuli dodałam.
hxxp://img32.imageshack.us/gal.php?g=184in.jpg
|
|