wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - POKRZYWY

Malati - 2008-05-02, 23:36

"Szczególnie odżywcze działanie ma sok z zebranych na wiosnę (przed okresem kwitnienia) młodych pokrzyw. Zbiera się je oczywiście z dala od ruchliwych ulic i w rękawiczkach, aby uniknąć poparzenia. Wykonanie soku jest bardzo proste i bez problemu można zrobić go samodzielnie. Pokrzywy należy dokładnie wymyć, zmiksować i wycisnąć np. przez gazę. Do soku, aby uchronić go przed zepsuciem, trzeba dodać sól (około 2 łyżeczki na pół litra soku). Sok należy przechowywać w ciemnym szklanym naczyniu w lodówce. Kuracja wzmacniająca polega na piciu jednej łyżki soku przed śniadaniem przez okres dwóch tygodni."

Ja mam zamiar to przygotować ;-)

Zródło hxxp://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=445

kamma - 2008-05-03, 08:54

Ja robiłam pokrzywę tak jak szpinak: oczyściłam, sparzyłam, pokroiłam, potem na patelnię, dusiłam w oleju i odrobinie wody przez kilkanaście minut. Na koniec czosnek. Cudowne z makaronem.
Wywar z parzenia oczywiście wypiłam.

Aha, i sporo też ususzyłam, żeby mieć na herbatki, do sałatek i do wszelkich past, sosów...

Karolina - 2008-05-03, 09:19

Czarna to jest świetny przepis, bardzo chciałabym go wykorzystać. Poznaniacy - gdzie tu znależć dobrą pokrzywę?
Lenka - 2008-05-05, 16:25

Ja robię napoj z pokrzywy.
Wrzucam do Thermomixu ( można tez w mikserze, jakims robocie kuchennym) pokrzywę, kostki lodu, cukier lub miód, sok z cytryny.
Pycha! Smakuje jak kiwi, bardzo dobre i zdrowe. Tak samo mozna zrobic z pietruszką( natką) lub mieta.

Marcela - 2008-05-06, 09:25

Pokrzywę mieszam pół na pół ze szpinakiem, miksuję, przyprawiam i robię z tego sos do makaronu lub kaszy.
Mam jej tak strasznie dużo na raz, że kupiłam suszarkę do owoców, suszę sobie na herbatę na cały rok i na posypki do zup i sosów. Polecam.

kamma - 2008-05-06, 11:21

świetna wychodzi w tej suszarce! Ma taki żywy kolor i pachnie... porzeczkami.... czyli zapewne witaminą C :)
Apulejusz - 2008-05-06, 11:42

Ja polecam młodziutką, świeżą, pokrojoną drobniutko - jako posypkę na kanapki. Młoda pokrzywa nie piecze, więc jako zielenina sprawdza się idealnie. Sama właśnie szamam bułeczkę razową z pastą ze słonecznika, ogórkiem i posypką pokrzywową:)
Karolina - 2008-05-06, 15:34

Aisha napisał/a:
a ja susze na stole w kuchni

u mnie od razu by zniknęło - króliki :mrgreen:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group