wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Lody

Karolina - 2008-05-12, 12:32
Temat postu: Lody
Mam tylko przepis na kulfi, a one i tak z mlekiem. Robicie sorbety dzieciaczkom? Albo z mleczek roślinnych?
magdusia - 2008-05-12, 12:38

właśnie mam w planie :-) ale wpierw chcę kupić foremki w ikei.
myślę że zrobię z ;
mleko kokosowe(kupne)
zmielony sezam
banan(y)
coś słodkiego(stewia lub pasta daktylowa)
no i może coś jeszcze.

Karolina - 2008-05-12, 12:40

Włąśnie wytropiłam w sieci info, że najpierw się mrozi a potem miksuje takie mrożonki. Tylko czy mi blender od tego nie siadzie :roll:
magdusia - 2008-05-12, 12:44

Karolina napisał/a:
Tylko czy mi blender od tego nie siadzie

nie siądzie :-) ,mi nie siadł :-)

dort - 2008-05-12, 12:45

ja właśnie robie w tych ikeowskich foremkach - ostatnio były poprostu ze zmiksowanego dzemu truskawkowego
Lily - 2008-05-12, 12:45

Dobre są miksowane mrożone truskawki :) mój mikser Zelmer wytrzymuje :)
puszczyk - 2008-05-12, 13:04

Będę robiła lody z soku jabłkowego z agarem. Jestem ciekawa efektu.

W zeszłym roku u nas królowały truskawki.

pao - 2008-05-12, 13:30

najlepsze sa lody na bazie banana. mają fajna konsystencję :) bartek zrobił z mleka kokosowego. gabi zajadała, ja wymiękłam. ogólnie banana miksujemy z dowolnymi innymi owocami , do foremek i do zamrażalnika ;)
pidzama - 2008-05-12, 14:54

no wlasnie ja jadlam z bananem i truskawami...pychota
juz nie moge sie doczekac truskawkowego sezonu:)

magdusia - 2008-05-12, 15:02

pao napisał/a:
z mleka kokosowego. gabi zajadała, ja wymiękłam.

dlaczego?
za tłuste?

k.leee - 2008-05-12, 16:32

Robiłem z mleka migdałowego, bananów i owoców (truskawek, porzeczek, wiśni) .Dzieciom i mi smakowały, dla Ani były zbyt mleczne 8-) Myślę że z wanilią były by też dobre.
ina - 2008-05-12, 16:33

pao napisał/a:
najlepsze sa lody na bazie banana. mają fajna konsystencję


potwierdzam -uwielbiam takie lody. Czasem jak mam dużo dojrzałych bananów to obieram je ze skórki i do zamrażalki zapakowane w woreczki - pyszne są :-D

Właśnie kupiłam mrożone truskawki, będę z bananem miksować :mrgreen:

pao - 2008-05-12, 16:34

magdusia: za tłuste nie, ale mdłe... niestety były czysto kokosowe, jakby dodać np truskawki to byłby dobry ;)
bajaderka - 2008-05-12, 17:47

tutaj już był ten temat Karolin ;-)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=945

alcia - 2008-05-12, 18:16

My też robimy na bazie banana. Banan + truskawki, banan + jabłko, banan + morele/brzoskwinie, banan + jagody (ulubione :) ). Ale to w sezonie.. Przepyszne są.
malina - 2008-05-12, 18:32

ina napisał/a:
pao napisał/a:
najlepsze sa lody na bazie banana. mają fajna konsystencję


potwierdzam -uwielbiam takie lody


i ja tez :-) JA robiłam np banan+mleko sojowe+wanilia itd.Zuzia uwielbia.

Karolina - 2008-05-12, 18:43

W takim razie prosze moderatora o scalenie tego tematu z bajaderkowym.
alcia - 2008-05-12, 19:03

Karolina napisał/a:
W takim razie prosze moderatora o scalenie tego tematu z bajaderkowym.

Ja myślę, że może zostać. Tamten temat jest w dziale "dla maluchów", ten w dziale "na słodko" - czyli jak najbardziej właściwie.

Karolina - 2008-06-02, 19:38

Dzisiaj mrozi się pierwsza partia mojego eksperymentalnego przepisu. Napiszę iż jest to próba lodów śmietankowo-owocowych (wegańskich). Wpadłam na pomysł zagęszczenia skrobią kukurydzianą i czekam na wyniki.
Znalazłam w necie, że wegańskie lody zagęszcza się "arrowroot powder" u nas jest to nie do zdobycia chyba, robią to z maranty chyba - stoi u mnie w kuchni ale nie poświęcę jej dla byle lodów ;-)

[ Dodano: 2008-06-02, 21:37 ]
Ale się uśmiałam, jakiś cudem mam tłumaczenia stron z angielskiego na nasz...

"hcesz czernicy bananów kawy? Sporządzono. Szukam wanilii granola? Mission accomplished.

Projektant jest spersonalizowana lody lody, czysta i prosta. Skontaktujemy się z Tobą spotkać w celu dopasowania do wersjach wydarzeń, motywy, marzenia i więcej. Po prostu powiedz nam, co chcesz i naszych projektantów sprawiają, że będzie się zdarzyć."
albo
"3 puchary wszystkich celów mąki" :-D

magdusia - 2008-06-10, 11:01

no to mam foremki do lodów :-)
wprawdzie do ikei nie dojechałam
zakupiłam w lidlu

pierwsze lody już popełnione :-)

około3/4 litra mleka kokosowego
5 dużych bananów
trochę truskawek

Nadia wniebowzięta reklamuje moje lody ;-) :-)


Karolina - 2008-06-10, 11:38

Tymek też je, na razie z miseczki. Niestety nie ma oleju kokosowego i bardzo szybko się roztapiają...
rosa - 2008-06-10, 11:43

magdusia, cóż za profesjonalna reklama!!! lody wyglądają pysznie :-)
kofi - 2008-06-10, 11:43

Karolina napisał/a:
"3 puchary wszystkich celów mąki" :-D

Puchar dla tego, kto zrozumie całość :lol:
Dziewczyny, tak normalnie to mrozicie, czy miksujecie jeszcze raz już takie zamrożone i potem znowu mrozicie?
A w ogóle gdzieś widziałam taką maszynkę do lodów, Clatronica chyba. Słyszał ktoś o tym?
Nadia superstar :-)

magdusia - 2008-06-10, 11:45

Karolina napisał/a:
oleju

?
Karolina napisał/a:
bardzo szybko się roztapiają...

u mnie wręcz odwrotnie ,za bardzo zmrożone
może mam zbyt niską temp. w zamrażarce -19,ale nie potrafię jej zmienić :oops:

Karolina - 2008-06-10, 12:18

Magdusia ale ja nie robię taki sorbetowych ale takie kremowe - jak z lodziarni.
magdusia - 2008-06-10, 12:23

rzecz w tym że ja też :->
bazą jest gęste mleko kokosowe i banany.

rosa napisał/a:
magdusia, cóż za profesjonalna reklama!!!

ha! :mryellow:

kofi napisał/a:
Dziewczyny, tak normalnie to mrozicie, czy miksujecie jeszcze raz już takie zamrożone i potem znowu mrozicie?

jak w foremkach to nie miksuję lecz z pewnością bym tak zrobiła gdyby były ''luzem'' :-)

Karolina - 2008-06-10, 12:31

U nas to wygląda tak -
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki skrobi kukurydzianej
pół szkalnki oleju
szklanka owoców

Z mleka i skrobii robię budyń, na koniec daję olej i dokładnie łączę. Na koniec miksuję owoce i mieszam z budyniem. Mrożę w dużych pojemnikah, przed podaniem miksuję jeszcze raz i można je nakładać tak jak lody gałkowe. Mają taka samą konsystencję. Tylko szybko się roztapiają - ale własnie olej kokosyowy tu potrzebny jest.

malina - 2008-06-10, 12:48

magdusia,a gdzie i za ile kupujesz mleko kokosowe?
Ja robie tylko z owoców(różne + banan zawsze) i do kwasnych owoców syrop daktylowy jeszcze.zuzia uwielbia i od 3 tyg prawie codziennie je lody :-)

magdusia - 2008-06-10, 13:40

kupuję w Bomi

w kartonie 1l chyba 9.30zł


lub w puszce 400ml 2.99zł
tego w puszce już nie ma na Zaspie-całe wykupiłam :-P

malina - 2008-06-10, 16:59

magdusia napisał/a:
tego w puszce już nie ma na Zaspie-całe wykupiłam :-P

To szkoda,własnie myslełam,zeby jutro zajsc :-P

Karolina - 2008-06-10, 17:47

Można także użyć wiórków, zagotować i zmiksować.
nitka - 2008-06-10, 17:51

Karolina napisał/a:
zagotować

trzeba? a ja nigdy nie gotuję :oops:

dżo - 2008-06-10, 19:00

ha, mam wszystkie składniki i zaraz zrobię lody :mrgreen:
Karolina napisał/a:
olej kokosyowy tu potrzebny jest

Karolina, ile tego oleju się daje? i do czego, do przygotowania budyniu?

bodi - 2008-06-10, 19:51

czym miksujecie zamrożone lody? U nas wychodzą zamrożone na kamien i nie bardzo sobie wyobrażam co dałoby im radę :?:
Karolina - 2008-06-11, 09:16

Bodi nie mozna ich zamrażać na kamień, można kontrolować konststencję.
Dżo z kokosowym jeszcze nie robiłam, ze strony profesjonalnej o lodach wiem, ze używają tego oleju lepiej się sprawdza, nadaje inną strukturę.

dżo - 2008-06-11, 10:10

Karolina napisał/a:
Dżo z kokosowym jeszcze nie robiłam

zrobiłam wczoraj na wyczucie dodając do gorącego budyniu około 2 łyżek oleju kokosowego, nie miałam też mąki kukurydzianej więc zrobiłam z ryżowej i budyń miał trochę mączysty smak, mam nadzieję, że w lodach nie będzie tego czuć,

Karolina - 2008-06-11, 12:16

dżo napisał/a:
nie miałam też mąki kukurydzianej więc zrobiłam z ryżowej i budyń miał trochę mączysty smak,

Dżo! to nie miała być mąka...tylko skrobia - to zupełnie różne rzeczy...

alcia - 2008-06-11, 19:46

Karolina napisał/a:
to nie miała być mąka...tylko skrobia - to zupełnie różne rzeczy...

tak? też bym myślała, że to samo :) Skąd bierzesz tą skrobię? Co to takiego?

dżo - 2008-06-12, 08:00

Karolina napisał/a:
Dżo! to nie miała być mąka...tylko skrobia - to zupełnie różne rzeczy...

fakt :oops: , zasugerowałam się skrobią ziemniaczaną nazywaną potocznie mąką,

Karolina, czy kontrolujesz stopień zamrożenia swoich lodów? i nie dopuszczasz do całkowitego zamrożenia? lody zrobiłam wieczorem i chciałam spróbować drugiego dnia popołudniu a wyszedł kamień nie do ruszenia, musze je powoli rozrozić w lodówce aby zjeść,

alcia napisał/a:
Co to takiego?

skrobia kukurydziana jest czystą skrobią bez dodatków takich jak białko, tłuszcz, które występują w mące, można ja kupić w sklepach ze zdrową, żywnością,

kofi - 2008-06-12, 08:05

Wczoraj zakupiłam tę skrobię, będę próbowała coś uczynić.
Karolina jak robisz mleko z wiórków kokosowych, to moczysz te wiórki wcześniej?

Karolina - 2008-06-12, 09:13

Lody robiłam z sojowym (alpro, mniej roboty), ale z kokoskiem też mozna - zagotowuję wcześniej i miksuję - zostają jednak drobinki.

Alciu kupuję skrobię chińska Knorra, w kuchniach świata, ale pewnie w zdrowej żywnośći też jest. Działa ona identycznie jak skrobia ziemniaczana - tyle, że jeśli zagęszcza się budyń to nie jest taki kisielowato-galaretowaty, lecz ma kosystencję bliższą temu z mąką pszenną.

Dżo - jeśli robię w dzień - to sprawdzam na ile jest zmrożone - w momencie, gdy konsystencja jest półpłynna jeszcze raz miksuję i do zamrażarki, za jakiś czas wyciągam - i jest idealnie - można robić gałki, jak się ma gałkownicę.
Jeśli robię na noc to rano trzeba przełożyć do lodówki, aby odtajały.

pidzama - 2008-06-18, 15:11

A ja dzis znalazlam taki przepis na weganskie lody:
1 duzy banan, pokrojony
120g drobno zmielonych orzechow laskowych
120ml skoncetrowanego mleka sojowego
1/2 lyzczeki zapachu waniliowego
2 lyzeczki klarowanego miodu
2 krazki nieslodzonego ananasa z puszki pokrojonego w kostke
wszystkie skladniki poza ananasem zmiksowac dodac ananasa i jeszcze chwile miksowac; przerlozyc lody do plaskiego naczynia, przykryc i mrozic ok 2 godziny do poki nie nabiora gestej konsystenccji; przelozyc do miski i rozgniesc widelcem krysztalki lodu; przelozyc spowrotem do zamrazarki; przed podaniem przelozyc na ok 30 minut do lodowki zeby nie byly zbyt twarde

Orzechy laskowe mozna zastapic orzechami nerkowca a takze migdalami lub pistacjami; zamisat miodu mozna dodac syropu klonowrgo a zamiast zapachu waniliowego - zapach migdalowy; moznatezdodac do lodow lyzke rumu.

Przepis pochodzi z ksiazki: "Dania Jarskie Inspirujące pomysły na wyśmienite dania, desery, przekąski"

Karolina - 2008-06-18, 15:35

Teraz zmieniłam skład, robię z domowej śmietany sojowej.
Pidżama a to melko skoncentrowane - widziałaś to gdzieś do kupienia?

pidzama - 2008-06-18, 16:55

Karolina napisał/a:
Pidżama a to melko skoncentrowane - widziałaś to gdzieś do kupienia?

no wlasnie nie; przepis pochodzi z angielskiego opracowania; ale moze sprobowac dac wiecej mleka w proszku do ilosci wody podanej na opakowaniu...

Silverka - 2010-06-11, 16:42

a ja zrobilam mus z truskawek, do tego w jednej czesci dodałam miod i kakao i wymieszalam, a w drugiej dalam truskawki z miodem <mozna z cukrem> i maślanka truskawkową. Wszystko zamrozilam na dwie godziny. Lody mają fajny czekoladowy posmak :) mam jeszcze prawie kilo truskawek i sie zastanawiam co z nich zrobić, ale chyba zamroże i jutro coś z nich zrobię, chyba że ktoś podratuje jakimś fajnym przepisem :D :D
melba - 2010-06-21, 14:59

wyczailam ostatnio w internecie, ze syrop/slod kukurydziany lub syrop/slod z brazowego ryzu dodany do domowych lodow jako slodzik zapobiega zbytniemu zmrazaniu sie lodow na kosc. ale nie sprawdzalam jeszcze tej informacji.
gosia_w - 2010-06-21, 18:55

ja robię sorbet ze zmiksowanych ze słodem ryżowym truskawek (w pojemniczkach ikei) i jest baaardzo zmrożony
Lily - 2010-06-21, 18:57

Wydaje mi się, że w lodach musi być tłuszcz, żeby nie zamarzały na kamień - jeśli jest bardzo dużo wody (owoce) i nie ma tłuszczu, to będą właśnie na kamień zamarzać.
pokropas - 2010-06-22, 11:17

Lily napisał/a:
Wydaje mi się, że w lodach musi być tłuszcz, żeby nie zamarzały na kamień - jeśli jest bardzo dużo wody (owoce) i nie ma tłuszczu, to będą właśnie na kamień zamarzać.

Nie wiem czy jest jakiś tłuszcz (w znaczących ilościach) w mleku kokoswym, ale ja robię lody owocowe właśnie z mleka kokosowego i nie zamarzają na kamień. Być może ma znaczenia jak się robi lody. Czy się miksuje i wkłada do zamrażarki, czy tak jak w moim przypadku, w maszynie do lodów. Nie dodają żadnego dodatkowego tłuszczu.

melba - 2010-06-22, 11:24

jesli dajesz mleko kokosowe z puszki to oczywiscie ze ma duzo tluszczu :)
Lily - 2010-06-22, 13:16

pokropas napisał/a:
Nie wiem czy jest jakiś tłuszcz (w znaczących ilościach) w mleku kokoswym
Jeżeli nie jest to mleko light, to tłuszczu jest tam na pewno sporo - i pisząc o tłuszczu mam właśnie w głowie wizję mleka kokosowego ;)
melba - 2010-06-22, 18:26

wczoraj zrobilam lody z banana i truskawek: zmiksowalam i wstawilam do lodowki. chcialam zgodnie ze sztuka po dwoch godzinach zmiksowac jeszcze raz, ale musialam wyjsc... jak je dzis wydobylam z zamrazalnika byly oczywiscie twarde jak kamien :)

podziubalam troche widelcem i zmiksowalam jeszcze raz, ciezko to idzie, ale po tym zabiegu rzeczywiscie maja fajna konsystencje

pokropas - 2010-06-23, 04:51

Lily napisał/a:
pokropas napisał/a:
Nie wiem czy jest jakiś tłuszcz (w znaczących ilościach) w mleku kokoswym
Jeżeli nie jest to mleko light, to tłuszczu jest tam na pewno sporo - i pisząc o tłuszczu mam właśnie w głowie wizję mleka kokosowego ;)

Fakt, przyznam się że jakoś do tej pory żyłem w nieświadomości. Może to dlatego że przez intensywny smak nie czuć tłuszczu. Starałem się sprawdzić ile % tłuszczu ma mleko kokosowe ale wszystko co znalazłem to informacje że ma różną zawartość tłuszczu. :)

Co do przepisu na lody to robię tak:
(szklanka to w moim przypadku 200 ml)
1 szklanka "cukru" - używałem także słodu (nie pamiętam jakiego bo brałem co było akurat w domu i ze wszystkim smakuje ok)
1 szklanka mleka kokosowego (o niewiadomej zawartości tłuszczu - skład opisany znaczkami :( )
1 szklanka i trochę owoców ( do tej pory używałem tylko mrożonych truskawek i wiśni ale nie przypuszczam żeby był problem z innymi owocami np. jagodami)

Owoce siekam w blenderze (nawet nie rozmrażam dzięki czemu szybciej robi się finalna masa)
cukier mieszam z mlekiem, a następnie dodaję owoce. chwilkę mieszam i wrzucam do maszyny
Czas przygotowania 5- 10 minut + 15-30 minut pracy maszyny do lodów

Z tych proporcji wychodzi około litra lodów.

melba - 2010-06-23, 11:58

i jak taka maszyna sie sprawuje? zadowolony jestes z niej?

dla mnie zawsze maszyna do lodow to byl taki luksus, ze nawet nie myslalam zeby sobie nabyc. w sumie jak ktos mieszka w cieplym klimacie to troche czesciej uzywa, ale u nas?

bronka - 2010-06-23, 12:03

A ja sobie takie cudo kupiłam i testuje, testuje, testuję... :-P
Zapłaciłam 60 złotych

melba - 2010-06-23, 12:46

bronka nie sadzilam ze to taka tania impreza!!! na allegro?

zdradz troche tajemnic testera :) moze sie skusze i tez nabede? duzo to pradu zre?

ag - 2010-06-23, 12:55

bronka napisał/a:
A ja sobie takie cudo kupiłam

mozesz cos wiecej napisać, polecić jakiś model - taka maszyna to jedno z moich marzeń :-)

bronka - 2010-06-23, 13:39

Nie wiem ile żre prądu :->
To jest taka misa, która ma w środku płyn i mieszadło z silniczkiem. Wstawia się tą misę do zamrażalnika, płyn zamarza i oddaje potem zimno do masy, którą się w niej miesza.
Kupiłam na allegro. Mieszadła plastikowe. Jeszcze do końca nie mam zdania na ten temat.
hxxp://www.allegro.pl/item1086504097_extra_maszyna_do_lodow_superior_fj501_za_59zl.html

Widziałam w ulotce LIDLa, że mają teraz takie :-P

Lily - 2010-06-23, 14:33

Maszynka chyba "napusza" te lody i może dlatego nie są one tak twarde? Podobnie wychodzą lody z proszku :> (raz dawno temu robiłam).
bronka - 2010-06-23, 15:15

Misa chłodzi, mrozi i miesza masę.
Głównym problemem domowych lodów są wyczuwalne kryształki. Chodzi o to, żeby je podczas zamarzania rozbijać. Im drobniejsze kryształki-tym lody bardziej aksamitne.

Kat... - 2010-06-23, 15:43

60 zł? Ale kusi :-D
melba - 2010-06-23, 18:34

no kusi, motyla noga... caly dzien dzis o tym mysle :)

czyli na moj rozum to jest tak:
wsadza sie ta mise do zamrazalnika, trzyma iles tam, i ona sie schladza. potem sie ja wyjmuje, instaluje ten silniczek z mieszadlami, do gniazdka podlacza, wlewa surowiec i lody sie mieszaja iles tam czasu. dobrze ja to rozumuje?

mozna potem te lody sobie przelozyc do pojemniczka i wrzucic do zamrazalnika na pozniej? nic im sie nie stanie, w sensie konsystencja nie zdechnie?

szkoda ze ta aukcja taka malo profesjonalna... zdjecia niedostepne i instrukcja jest tylko w jezyku niemieckim :( nie znam niemieckiego ni w zab.

bronka, a moglabys mi napisac jakie ta misa ma wymiary? mam malutki zamrazalnik, nie wiem czy by weszlo do srodka...

kofi - 2010-06-23, 18:46

Na blogu mojewypieki jest trochę o tych maszynach do lodów - bez nazw, żeby nie robić reklamy lub antyreklamy, ale można się sporo dowiedzieć. Nie czytałam dokładnie, bo na razie o takiej nie myślę.
melba - 2010-06-23, 19:10

dzieki kofi :)
bronka - 2010-06-24, 09:51

melba napisał/a:
czyli na moj rozum to jest tak:
wsadza sie ta mise do zamrazalnika, trzyma iles tam, i ona sie schladza. potem sie ja wyjmuje, instaluje ten silniczek z mieszadlami, do gniazdka podlacza, wlewa surowiec i lody sie mieszaja iles tam czasu. dobrze ja to rozumuje?

Tak. Tzn trzeba te lody jeszcze do zamrażalnika po całej akcji włożyć, żeby się dobrze zmroziły.
melba napisał/a:
bronka, a moglabys mi napisac jakie ta misa ma wymiary? mam malutki zamrazalnik, nie wiem czy by weszlo do srodka...

hmmm. Zmierzę w domu. Ale nie jest to duże :-D
Na weekend planuję lody miętowo- czekoladowe :-P

Wretka - 2010-06-25, 11:46

my (ja i Pokropas) mamy przystawkę do lodów do robota kuchennego bosha
hxxp://www.bosch-home.pl/MUZ4EB1.html?source=search

jeden z bardziej udanych sprzętów

melba - 2010-06-25, 13:44

bronka nie znecaj sie nade mna :)
na szczescie mietowe lody nie do konca mi pasuja, ale i tak me serce lka na mysl o Twoich planach weekendowych :)

jesli mala ta misa to by nie bylo tak zle... mala misa to znaczy pojemnosc 0,6 litra tak?

bronka - 2010-06-25, 14:03

melba, nie sprawdziłam :oops:
przepraszam- zapomniałam na śmierć :oops:
sprawdzę wieczorem :->

melba - 2010-07-03, 19:09

nie ma sprawy, chwile moge poczekac ;)
jak nie, to spytam sprzedawcy na allegro i juz...

bronka - 2010-07-05, 10:16

melba, :oops: :oops: :oops:
jeszcze nie zmierzyłam :oops: już nie obiecuję, odezwę się jak zmierzę :->

melba - 2010-07-07, 10:02

spooooko. chwilowo mam inne rzeczy na glowie, niz robienie lodow... nawet nie wiem czy w koncu nabede ta machine piekielna.
Ptaszka - 2010-07-08, 15:16

Dziewczyny, dziewczyny!!!

CUD NAD WISŁĄ !!!!!!!!!!!! :lol:

zrobiłam lody miętuskowe, miętowe jak cholera i ho ho

bez mleka kokosowego, ale co tam :)

tajemny składnik to krople miętowe herbapolu i miętuski :)

a robi się to tak

3/4 mleka naturalnego i 1/4 śmietanki sojowej
szklanka cukru
pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej :)
kilka rozdrobnionych cukierkow
i tak z 5 kropli herbapolu.

Miksowałam to sobie tak ze 20 minut.
Włożywłam do zamrażalnika i znęcałam się co 40 minut blenderem, ze 4 razy :)

Smacznego

ale czy ktoś wie, jak zrobić jogurtowe?

Nawołuje o lody jogurtowe

[ Dodano: 2010-07-08, 16:50 ]
nie pogardziłabym jeszcze przepisem na truskawkowo- sernikowe, takie jak podawali w burger kingu pare lat temu :oops:

martka - 2010-07-14, 21:14

zrobiłam dziś PRZEPYSZNE lody, zawzięłam się żeby podrobić wspominane już parę razy na forum wegańskie lody 'booja booja', jadłam tylko kokosowe i takież popełniłam:

nerkowce + mleko kokosowe + syrop z agawy, mniam :-P :-P :-P

jak ktoś zainteresowany proporcjami, to moge pomierzyć, bo tak samej z siebie to mi się nie chce :mrgreen:

zina - 2010-07-14, 21:19

martka, super! :-D
To ja poprosze o proporcje.

Ja wlasnie zajadam karobowe z przepisu Dominiki :-)
puszka mleka kokosowego, smietanka owsiana, troche karobu i syrop slodzacy, mniam :-P

Ps myslalam ze nie bede mogla robic domowych lodow ze wzgledu na mala zamrazalke (formy z Ikei do niej sie nie zmieszcza) ale znalazlam takie cudo :-)
Mrozi lody na lezaco ;-)
hxxp://www.lakeland.co.uk/F/product/13025

martka - 2010-07-14, 22:05

zina, znalazlam wczoraj te formy w funciaku, ale zdecydowalam, ze dla chłopaków jeszcze zbyt rozchlapogenne ;-)

zaraz sprawdzę ile czego do lodów dałam

[ Dodano: 2010-07-14, 23:14 ]
dałam koło 20 dkg nerkowców (namoczyłam najpierw na kilka godzin), 3/4 puszki mleczka kokosowego (tego co Dominika miała, czyli takiego tłustszego), jakieś 60 ml syropu z agawy - wyszły bardzo słodkie moim zdaniem, ale chłopaki takie lubią :-)

teraz doczytałam, ze w oryginalnym składzie jest jeszcze woda, ale bez wyszły wspaniale, śmiem twierdzić, ze lepsze od oryginału :mrgreen:

topcia - 2010-07-14, 22:14

KUpiłam mleko kokosowe-w puszce. Jest stałe. Jak mam podejść do zrobienia lodów? CHodzi o zmiksowanie z innymi składnikami. Czy w temperaturze pokojowej mogę je trzymać otwarte? Wtedy zmieniłoby konsystencję. W składzie ekstrakt z kokosa i woda-zastanawiam się, czy się nie zepsuje.Teraz takie upały.
martka - 2010-07-14, 22:20

topcia, obstawiam, ze jest stałe na wierzchu tylko. wywal wszystko z puszki i zmiksuj.
zina - 2010-07-14, 22:21

martka napisał/a:
teraz doczytałam, ze w oryginalnym składzie jest jeszcze woda, ale bez wyszły wspaniale, śmiem twierdzić, ze lepsze od oryginału :mrgreen:

brawo :mryellow:

chciałam napisać to samo co martka o mleku kokosowym ;-)

martka - 2010-07-14, 22:23

zina, miksowałam wszystko na gładką masę w thermomixie, ale jestem pewna, ze zwykły ręczny blender sobie poradzi z namoczonymi nerkowcami :-)
zina - 2010-07-14, 22:24

martka, dzieki, wyprobuje jak zjemy karobowe a zatem pewnie szybko ;-)
topcia - 2010-07-14, 23:10

martka, dzięki ;-) . A przechowujecie w lodowce oczywiście?
zina napisał/a:
jak zjemy karobowe

też myślę o karobie-jak robiłaś? ;-)

zina - 2010-07-14, 23:12

w lodówce.

przepis na stronie poprzedniej bez proporcji bo trzeba próbować jakie komu smakują :-)

topcia - 2010-07-14, 23:19

zina napisał/a:
przepis na stronie poprzedniej bez

dzięki :oops: .
A ktoś próbował zrobić lody z jajkiem? WIsia nie lubi jajek, więc może w ten sposób bym Jej przemyciła ;-)

Lily - 2010-07-15, 08:55

Aisha napisał/a:
po co chcesz przemycać Dziecku jajka, jak ewidentnie ich nie chce jeść?
B12?
Malinetshka - 2010-07-15, 10:51

martka, nie doczytałam, więc zapytam: masz maszynę do lodów czy po prostu zblendowałaś składniki i do zamrażalnika?
martka - 2010-07-15, 10:58

Malinetshka, nie mam maszyny do lodów, po prostu zmiksowałam na gładką masę i do zamrażalnika :-)
dynia - 2010-07-15, 11:12

Martka wiedziałam ,że się szarpniesz zrobic domowe 'bb'.Wiedziałam też ,że efekt przerośnie oryginał :mryellow:
martka - 2010-07-15, 11:15

dynia, nie gadaj tylko rób :-P
Malinetshka - 2010-07-15, 11:31

martka napisał/a:
po prostu zmiksowałam na gładką masę i do zamrażalnika :-)

i nie było grudek lodu? :)

dynia - 2010-07-15, 11:54

martka napisał/a:
dynia, nie gadaj tylko rób :-P

No właśnie poczyniłam tylkoi zbraku odpowiedniej il.nerkowców zrobiłam pół na pół z macademią.Właśnie siedzą w piekarniku :mryellow:

melba - 2010-07-15, 12:12

o, w piekarniku to moga Ci sie nie zmrozic odpowiednio... ;)
martka - 2010-07-15, 12:55

Malinetshka, nie było grudek, właśnie jedliśmy, a siedziały od 24 godzin w zarażalniku ( piekarniku ;-) )
zina - 2010-07-15, 13:12

martka napisał/a:
siedziały od 24 godzin w zarażalniku ( piekarniku ;-) )

zarażalniku :lol: :lol:

martka - 2010-07-15, 13:35

no pięknie mi to wyszło :mrgreen: :lol: :mrgreen:
dynia - 2010-07-15, 14:20

Obawiam się niestety ,że tylko thermomix martki da radę rozdrobnic te orzechy w miał idealny ,mój blender ręczny choc 850 w,nie zamienił tych lodów w krem totalnie aksamitny :-/
Malinetshka - 2010-07-15, 14:28

zina napisał/a:
martka napisał/a:
siedziały od 24 godzin w zarażalniku ( piekarniku ;-) )

zarażalniku :lol: :lol:

:mryellow: :mrgreen:

martka, dzięki za info.

No tak.. ja spróbuję w blenderze kielichowym...wyjdzie co ma wyjść :>

martka - 2010-07-15, 14:59

dziewczyny, jak wam nie wyjdą te lody to przyjeżdżajcie do mnie :-P
topcia - 2010-07-15, 21:29

Właśnie jem lody z jagód i kiwi na bazie mleka kokosowego ze stewią. CUDO!!!! :mryellow: . Zrobiłam też czekoladowe z karobem i stewią. Z ciekawości dodałam jajko. Inna jakość. CHociaż zbyt wielkiej różnicy nie czyni. Dzięki wszystkim za inspiracje ;-)
rosa - 2010-07-16, 08:43

martka a nie były kamienne? mi z mleka koko zawsze wychodzą twardziele :-/
martka - 2010-07-16, 09:52

rosa, właśnie nie, ale myślę, że to z powodu duuuużej zawartości tłuszczu; były wręcz kremowe .
bronka - 2010-07-16, 09:55

rosa napisał/a:
martka a nie były kamienne? mi z mleka koko zawsze wychodzą twardziele :-/

na godzinę przed konsumpcją włóż do lodówki. Będą akurat.

Ja zrobiłam wczoraj karobowo-czekoladowe :roll:
Będą na weekend 8-)
Puszka mleka koko, szklanka mleka owsianego, tabliczka czekolady 85%, łyżka karobu, syrop z agawy- na oko ;-)

gosia_w - 2010-07-16, 11:10

bronka, ale mi smaku narobiłaś...
dynia - 2010-07-16, 12:45

Potwierdzam 'helados' nie są kamienne ani trochę :-)
zojka3 - 2010-07-16, 18:14

bronka napisał/a:
Puszka mleka koko, szklanka mleka owsianego, tabliczka czekolady 85%, łyżka karobu, syrop z agawy- na oko

no właśnie, muszę następnym razem zmieszać z jakimś mlekiem zbożowym, z samym kokosowym za tłuste jak dla mnie. Zjadłam wieczorem i do rana mnie mdliło :-/

kofi - 2010-07-16, 20:45

A ja dziś wykonałam najlepszy sorbet, jaki w życiu jadłam - wg metody k.leee - zmrożone (ale nie na kamień): przejrzały banan, mocno dojrzała brzoskwinia, kilka śliwek i resztki arbuza - zblendowane i wyszła porcja na 3 osoby. Z tym, że mogłabym również zjeść sama bez wysiłku :mrgreen:
Właśnie ten sposób - najpierw zamrożone, potem miksowane, super. :mryellow:

Lily - 2010-07-16, 21:04

A ja zła kobieta jem lody ze sklepu, i to nie jakieś tam sorbety :roll:
kofi - 2010-07-16, 21:07

Lily napisał/a:
A ja zła kobieta jem lody ze sklepu, i to nie jakieś tam sorbety :roll:

Ja też, ale dzisiaj mamy vegan i dlatego uczyniłam ten sorbet. Ale warto było :-> Sorbetów ze sklepu nie jem, bo nie lubię.

bronka - 2010-07-16, 21:08

Właśnie wylizałam miseczkę po czekoladowo-karobowych :-P
Zbyt szybko się rozpuszczały. Następnym razem dam trochę agaru.

Kat... - 2010-07-16, 21:30

Ja dzisiaj z kefiru sojowego, malin, oleju i łyżeczki sztucznego miodu zrobiłam lody w foremkach z Ikei. Ciekawe jak twarde będą :-)
arahja - 2010-07-17, 10:21

zmiksowałam właśnie krem kokosowy SINCERE (strasznie słodki, bardziej jak masa niż cokolwiek przypominającego mleko kokosowe) z jagodami i w zwykłym plastikowym pojemniku na żywność wrzuciłam do zamrażalnika. czekam :>
kofi - 2011-05-10, 16:52

Właśnie wcinamy z Danielem lody z truskawek mrożonych zmiksowanych z mlekiem kokosowym.
Pewnie 300 g truskawek (bo paczkę 400 g miałam zaczętą) i szklanka mleka. I 2 łyżeczki cukru brąz. Miałam miksować bez mleka, ale blender nie chciał się ruszać, więc dodałam i to była dobra decyzja. Włożyłam do foremek lodowych z tesco (patyczki - misie :mrgreen: ), mroziły się z półtorej godziny, wystarczyło, no ale truskawki były mrożone, więc niewiele im było trzeba. Poeeeezja. :-P

Anja - 2011-05-30, 12:12

Dziewczyny, a gdzie się kupuje patyczki do lodów?
Malinetshka - 2011-05-30, 13:04

Ja mam ikeowskie, tego typu:
hxxp://produkty.ikea.pl/p14742/foremka-do-lodow

Agnieszka - 2011-05-30, 15:17

Prezentowane przez Mali foremki miałam - były fajne. Teraz mam inne też Ikea niestety są połączone więc mało wygodne w użykowaniu.
Można zastosowac opakowania po deserkach np. alpro a patyczki zgarnąc z jakiejś lodziarni.

gosia_w - 2011-05-30, 15:19

ja mam takie, jak Mali i jestem z nich zadowolona
kofi - 2011-05-31, 11:57

hxxp://mojewypieki.blox.pl/2010/06/Maszyna-do-domowej-produkcji-lodow-pomagamy-wybrac.html]O maszynkach
No, nie spocznę chyba...

Lady_Bird - 2011-06-22, 10:31

W następną środę pojawią sie w sklepach tchibo foremki do lodów wodnych:
hxxp://www.tchibo.pl/Formy-do-wyrobu-lodow-wodnych-2-sztuki-p400005527.html
oraz maszynka do lodow.

hxxp://www.tchibo.pl/Maszynka-do-lodow-p400006416.html

Anja - 2011-07-30, 20:34

Właśnie jem to:
hxxp://ilovetofu-cb.blogspot.com/2011/01/kremowe-lody-czekoladowe.html
Strasznie dobre, sprawdzone zresztą przez kilka osób, więc i ja musiałam przetestować. :->
Ja jeszcze dodałam trochę karobu. Niebo w gębie.
No i wreszcie mamy maszynkę do robienia lodów - do tej pory obywałam się bez - no i jest różnica i to znaczna. :->

Ka.ja - 2011-08-12, 16:04

Dziewczyny z maszynami do lodów :mryellow: Czy schłodzoną mieszankę najpierw wrzucacie do maszyny, a potem ją włączacie czy też odwrotnie (tak jak jest podane na Moich Wypiekach - najpierw włącza się maszynę, a potem wlewa mieszankę)???
moja maszynka przyszła wczoraj bez instrukcji obsługi - doślą mi ją co prawda, ale lody mam zamiar zrobić już dziś.
Ile mieszanki można wlać do miski - połowę objętości, 3/4?

HELP!!!

karmelowa_mumi - 2011-08-12, 21:43

Ka.ja, i jak zrobiłaś? jej, nareszcie ktoś mi zrobi domowe dobre lody, bez kamienia :D
ifinoe - 2011-08-13, 20:00

niestety zaczęłam czytac ten wątek i stwierdziłam że muszę wyprodukować jakieś lody, tak więc w zamrażarce siedzi sorbet czekoladowy ;)
nie mam maszynki, więc co ok 30 minut mieszam masę widelcem


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group