wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Paprykarz

pomarańczka - 2008-05-28, 18:56
Temat postu: Paprykarz
Paprykarz

Składniki:
ryż, soczewica,sól, pieprz, papryka,kurkuma,czosnek,zioła prowansalskie, majeranek, koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie:
Ugotować ryż brązowy(ilość dowolna, np. szklankę) soczewicę( jej troszkę mniej) zmielić to bądz zmiksować, przyprawić podanymi przyprawami i odstawić jeśli jest za ciepłe. Dodać pokrojoną natkę pietruszki , albo czosnek niedzwiedzi. Można też zapasteryzować w słoiku. A potem zjadać ze smakiem. Smacznego...

Kreestal - 2008-05-28, 19:05

Mhm, brzmi apetycznie. Niegdyś dość często jadałam kupną wersję z kaszą jaglaną.
dort - 2008-05-28, 19:37

a ja robie paprykarz z dużą ilością marchewki i bez soczewicy - zawsze robimy tego hurtowe ilości i jeszczę gorące pakujemy w słoiki, a potem podjadamy przez cały rok ;-)

musze wypróbować twój przepis pomarańczko :-D

Karolina - 2008-06-07, 10:55

Dort a jak to pasteryzujesz?
Morticia - 2008-06-07, 21:24

Ja wkładam do słoików i gotuje w garnku ok 15 min.
taniulka - 2008-06-07, 21:43

Przepis jest super. Nadii bardzo smakował ten prosto od pamarańczki :)
Karolina - 2008-06-08, 10:21

A to wypróbuję bo u nas tylko ze sklepu primavika
Silverka - 2008-06-08, 16:20

swietny przepis wlasnie zrobilam ten paprykarz zamiast kurkumy (nie lubie) dodalam przyprawy kuchni wloskiej ;) i zrobilam bez czosnku, ktorego etz nie bardzo lubie
puszczyk - 2008-06-08, 20:25

Weronice, Kamilkowi i nam też bardzo smakował. :-)
dort - 2008-06-08, 21:09

ja nie pasteryzuje - wkładam taki bardzo gorący do ciepłych słoikówi stawiam te zakrecone sloiki do gory dnem, odwracam je spowrotem juz jak przestygnal - jakos tak zawsze mi sie udawalo,ze wszystkie sloiki zasysaly sie dobrze w ten sposob
ulapal - 2008-10-04, 01:20

z tego co wiem słabo się pasteryzują rzeczy z cebulą, ma ona w sobie jakis gasssss i potem słoiki buzują :evil:

trzeba uważać by nie było resztek na obrzeżach słoika gdzie nakrętka, musi być dobrze szczelnie zamknięte.

Fatty - 2008-11-03, 16:37

A ja sie zapytam... jaka papryka?
Papryka jako przyprawa, czy papryka ,że tak powiem, naturalna? :P

Zrobiłam ostatnio i było pyszotne :) tylko z raji moich wątpliwości był to paprykarz bez papryki ;)

Malinetshka - 2008-11-03, 20:15

Fatty, wydaje mi się, że przyprawa, gdyż w przepisie pomarańczka nie podaje, co robić z papryką-warzywem :-> (a wypadałoby chociaż umyć pokroić ;) )

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group