| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - Paprykarz
pomarańczka - 2008-05-28, 18:56 Temat postu: Paprykarz Paprykarz
Składniki:
ryż, soczewica,sól, pieprz, papryka,kurkuma,czosnek,zioła prowansalskie, majeranek, koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie:
Ugotować ryż brązowy(ilość dowolna, np. szklankę) soczewicę( jej troszkę mniej) zmielić to bądz zmiksować, przyprawić podanymi przyprawami i odstawić jeśli jest za ciepłe. Dodać pokrojoną natkę pietruszki , albo czosnek niedzwiedzi. Można też zapasteryzować w słoiku. A potem zjadać ze smakiem. Smacznego...
Kreestal - 2008-05-28, 19:05
Mhm, brzmi apetycznie. Niegdyś dość często jadałam kupną wersję z kaszą jaglaną.
dort - 2008-05-28, 19:37
a ja robie paprykarz z dużą ilością marchewki i bez soczewicy - zawsze robimy tego hurtowe ilości i jeszczę gorące pakujemy w słoiki, a potem podjadamy przez cały rok
musze wypróbować twój przepis pomarańczko
Karolina - 2008-06-07, 10:55
Dort a jak to pasteryzujesz?
Morticia - 2008-06-07, 21:24
Ja wkładam do słoików i gotuje w garnku ok 15 min.
taniulka - 2008-06-07, 21:43
Przepis jest super. Nadii bardzo smakował ten prosto od pamarańczki
Karolina - 2008-06-08, 10:21
A to wypróbuję bo u nas tylko ze sklepu primavika
Silverka - 2008-06-08, 16:20
swietny przepis wlasnie zrobilam ten paprykarz zamiast kurkumy (nie lubie) dodalam przyprawy kuchni wloskiej i zrobilam bez czosnku, ktorego etz nie bardzo lubie
puszczyk - 2008-06-08, 20:25
Weronice, Kamilkowi i nam też bardzo smakował.
dort - 2008-06-08, 21:09
ja nie pasteryzuje - wkładam taki bardzo gorący do ciepłych słoikówi stawiam te zakrecone sloiki do gory dnem, odwracam je spowrotem juz jak przestygnal - jakos tak zawsze mi sie udawalo,ze wszystkie sloiki zasysaly sie dobrze w ten sposob
ulapal - 2008-10-04, 01:20
z tego co wiem słabo się pasteryzują rzeczy z cebulą, ma ona w sobie jakis gasssss i potem słoiki buzują
trzeba uważać by nie było resztek na obrzeżach słoika gdzie nakrętka, musi być dobrze szczelnie zamknięte.
Fatty - 2008-11-03, 16:37
A ja sie zapytam... jaka papryka?
Papryka jako przyprawa, czy papryka ,że tak powiem, naturalna?
Zrobiłam ostatnio i było pyszotne tylko z raji moich wątpliwości był to paprykarz bez papryki
Malinetshka - 2008-11-03, 20:15
Fatty, wydaje mi się, że przyprawa, gdyż w przepisie pomarańczka nie podaje, co robić z papryką-warzywem (a wypadałoby chociaż umyć pokroić )
|
|