| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - ...rabarbaru?
Humbak - 2008-06-03, 21:00 Temat postu: ...rabarbaru? no właśnie...
nic mi nie przychodzi do głowy poza kompotem i ciastem drożdżowym 'z'
co robicie gdy chojnie zostaliście obdarzeni rabarbarem? ja mam go teraz sporo a do niedawna jadałam go zamoczonego po prostu w cukrze
teraz jednak jest to dla mnie nie do przełknięcia a szkoda mi tych badyli leżących w kuchni...
Lily - 2008-06-03, 21:04
Ja robiłam racuchy z mąki orkiszowej z rabarbarem i jabłkiem, pycha
a znalazłam tez przepis na sos, choć dla mnie nie jest pociągający: hxxp://www.quchnia.24polska.pl/kuchnia_swiata/islandzka/sos_rabarbarowy_475.html
Ewa - 2008-06-03, 21:05
Jest akurat sezon na truskawki. Moja babcia smażyła konfitury z truskawek i rabarbaru. Fajne połączenie. Ona dawała cukier, ale spokojnie można zastąpić daktylami.
olgasza - 2008-06-03, 21:36
jak rabarbar, to albo kompot albo na maśle poddusić z cukrem (i np. do makaronu albo kaszy jaglanej na slodko).
Humbak - 2008-06-05, 08:43
dzięki dziewczyny
olgasza, ten pomysł z makaronem mi się podoba spróbuję nigdy nie dusiłam barabaru
pidzama - 2008-06-05, 09:48
No jak dla mnie rabarbar to tylko na ciescie drozdzowym; ale ja zawsze najpierw rabarbar posypuje cukrem zeby puscil sok i troche goryczki....
Kat... - 2009-05-15, 11:37
O właśnie znalazłam ten temat. Leży u mnie już w tydzień rabarbar w lodówce a ja nie wiem co z nim zrobić. Z dzieciństwa pamiętam racuchy ale nie bardzo wiem jak je bez jajek zrobić. Robił już ktoś?
kociakocia - 2009-05-15, 11:47
Kat..., hxxp://www.puszka.pl/do/search moze tu coś znajdziesz
Kat... - 2009-05-15, 15:28
Nic tam ciekawego nie znalazłam ale, że mam inteligencję kulinarną wysoko rozwiniętą, wymyśliłam sama. Zrobiłam wegańskie racuszki z jabłkiem i rabarbarem "na oko". Nie były słodkie, bo i rabarbar i jabłka kwaskowate a cukru tylko łyżeczkę dałam, więc je zjadłam z dżemem truskawkowym (kupnym). Pyyycha!
Wyglądają tak:
Amanii - 2009-05-15, 18:20
a jak mniej wiecej sie je robi?
Kat... - 2009-05-15, 19:09
Mniej więcej powstały tak: ugotowałam około 100g kaszy jaglanej i do jeszcze gorącej wrzuciłam pokrojone w kosteczkę jabłka i rabarbar z łyżeczką cukru (więcej i tak nie miałam). Dodałam ciupinkę cynamonu i zmielone siemię lniane, sezam (po łyżeczce) i kilka nerkowców. Dodawałam mąkę (orkiszową i kukurydzianą z przewagą tej drugiej) i wodę po troszku żeby uzyskać konsystencję gęstą ale przypominającą racuchową. Tej mąki mogło być z pół szklanki, może więcej. I już. Acha i smażąc przewracam je kilka razy- wtedy są zwięźlejsze. Przed smażeniem ostygnięta masa posiedziała z 20-30 minut w lodówce. Tylko One do samodzielnego jedzenia nie bardzo się nadają. Tzn ja jadłam (na spacerze- dzięki temu kilkukrotnemu przewracaniu na patelni w ogóle się nie rozpadały) ale lepsze na słodko.
kociakocia - 2009-05-15, 22:34
no piękne, jakie jędrne, mrrrr
Pączuś - 2010-06-16, 11:05
| Kat... napisał/a: | | Tylko One do samodzielnego jedzenia nie bardzo się nadają. Tzn ja jadłam (na spacerze- dzięki temu kilkukrotnemu przewracaniu na patelni w ogóle się nie rozpadały) |
Kat, a dlaczego się nie nadają do samodzielnego jedzenia??
Kat... - 2010-06-16, 12:18
No bo były kwaśne. Z dżemem pycha. Jakby je bardziej posłodzić albo użyć słodkich jabłek to pewnie byłyby pyszne same w sobie.
Zapomniałam zupełnie o racuchach, mam rabarbar w lodówce i już wiem, co z nim zrobię
Pączuś - 2010-06-16, 13:14
Dzięki, dla mnie że kwaśne to tylko zaleta też mam rabarbar i nie wiedziałam jak przygotować
Kat... - 2010-06-16, 13:47
Gotuję kaszę z rabarbarem już
priya - 2010-06-24, 12:51
Ja robiłam niedawno bitą śmietanę z rabarbarem. Zachwyciła wszystkich. Rabarbar obrany pokroiłam na kawałeczki i piekłam na blaszce w piekarniku, obficie posypany cukrem waniliowym, mniej więcej godzinę. Potem przetarłam przez sito i wymieszałam z bitą śmietaną. Deser polałam sokiem, kóry rabarbar wypuścił w trakcie pieczenia. Niezdrowe Pyszne. Niestety niewegańskie. Podpatrzone w TV.
|
|