| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - płatki róży
Anka74 - 2008-06-06, 20:00 Temat postu: płatki róży dziewczyny, poradźcie proszę co zrobić z płatków róży.? wiem jak zrobić konfiturę, ale na dzień dzisiejszy brak mi cytryny... Mąż mi dzisiaj zrobił taki nagły prezent... Jakoś brak mi pomysłu...
Kitten - 2008-06-06, 20:18
| Anka74 napisał/a: | Mąż mi dzisiaj zrobił taki nagły prezent... |
Ale romantycznie Ja bym w ogóle nie pomyślała o kulinarnym wykorzystaniu takiego prezentu... Tylko wyprasowała satynową pościel i schłodziła szampana
A na poważnie - płatki można ususzyć, i w miarę potrzeby dodawać do herbatek/potpourri/kąpieli/i takich tam
Karolina - 2008-06-07, 08:11
Anka możesz dać kwasku cytrynowego - nienajdrowszy jednak.
Amanii - 2008-06-07, 08:22
| Anka74 napisał/a: | | wiem jak zrobić konfiturę | ]
A jak zrobić? Bo koło mnie rośnie tego mnóstwo i poza zjadaniem prosto z krzaka (! ) to chciałam to jakoś wykorzystać
Anka74 - 2008-06-07, 09:16
Dzięki, z pościelą to bym nie pomyślała...
| Cytat: | A jak zrobić? Bo koło mnie rośnie tego mnóstwo i poza zjadaniem prosto z krzaka (! ) to chciałam to jakoś wykorzystać
_________________ |
utrzeć z cukrem drewnianą pałką do uzyskania galaretowatej masy. Płatki wcześniej zważ i przyjmij ok 1.5 raza tyle cukru.Dodaj sok z cytryny. No i ucieraj. Przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze ubij żeby nie było pęcherzyków powietrza. no i w chłodne miejsce. Dawno nie robiłam ,ale to chyba jakoś tak szło...podobno można na wierzch polać spirytusem...(?)
Karolina - 2008-06-07, 10:19
...podpalić i zakrękić - tlen się spala i lepiej się przechowują (tak ze śliwkowymi się robi).
nitka - 2008-06-07, 11:44
| ugotuj.to napisał/a: | Obetnij białe nasady płatków, które mają gorzki smak. Płatki dokładnie umyj i wysyp na ściereczkę, aby obeschły. Dopiero teraz odważ właściwą ilość. W dużym garnku, najlepiej 5-litrowym, zagotuj dwie szklanki wody i wsyp do niej płatki. Mieszanina będzie się pieniła, dlatego potrzebny jest tak duży garnek.
Gotuj płatki na średnim ogniu przez 5 minut. Wyciśnij sok z cytryn. Wsyp do garnka cukier, wlej sok z cytryn, wymieszaj i znowu doprowadź do wrzenia. Od tego czasu, co jakiś czas mieszając, gotuj płatki na wolnym ogniu ok. 45 minut. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić, a masa stopniowo gęstnieć. Kiedy na powierzchni zaczną się pojawiać pierwsze bąble, a później utworzy się coś w rodzaju piany, możesz sprawdzić, czy konfitura jest gotowa. Wylej jej kroplę na spodeczek, jeżeli dość szybko zastygnie i pokryje się cienką, suchą warstewką, możesz już zestawić garnek z ognia.
Wlej konfiturę do słoików i szczelnie zakręć. Z podanych ilości powinieneś otrzymać dwa półlitrowe słoiki. Konfitura nadaje się do nadziewania pączków, naleśników, do tortów i deserów (np. owoców z bitą śmietaną). Świetna jest też po prostu z chlebem. |
Karolina - 2008-06-07, 18:21
Swietna swietna kocham...
|
|