| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - pomidory na pizzy
Capricorn - 2008-06-08, 13:10 Temat postu: pomidory na pizzy chce mieć pizzę z pomidorami, i już. Gdy kładę plastry pomidora na cieście, podczas pieczenia robi się nieapetyczna ciapa. Wczoraj położyłam suszone pomidory na pizzy - zwęgliły się w kilka minut. Macie jakieś pomysły?
malina - 2008-06-08, 13:16
To chyba zależy jakie masz pomidory - ja daję zazwyczaj dosyć twarde i takie, które są 'mięsiste' (co za okropne określenie ).Nic sie z nimi nie dzieje,fajnie się zapiekaja podczas gdy dojrzałe się rozwalają.
Capriocorn,a sos pomidorowy nie wystarczy ?
Agnieszka - 2008-06-08, 13:35
Capri
przetestuj wariant pod pomidory coś np cebula, cukinia itp albo zrób sos z żywych pomidorów.
Innym wyjściem jest wybieranie pomidorów mięsistych np malinowe lub wykrojenie środka (pestek i soku)
Ja mam zwykłą gazową kuchenkę i wiem, że od spodu grzeje mocniej a jeden róg bywa mocniej przypiekany więc ciasta, pizze muszę obracać podczas pieczenia.
bojster - 2008-06-08, 13:50
Z pomidorami na pizzy są same problemy, a to się rozciapkują, a to się nagrzewają bardziej niż cała reszta (przez wodę pewnie), a to – na grubym cieście – nie dopieka się pod nimi... tak że to chyba wyższa szkoła jazdy, ale ja bym właśnie spróbował z podłożeniem czegoś pod pomidory. I chyba nie obędzie się bez wywalenia pestek+soku przed położeniem plasterków...
Alispo - 2008-06-08, 16:43
my doszlismy wczoraj do prostego wniosku-mniej pomidorow
ale powyzsze uwagi wydaja sie byc rozsadne.
Martuś - 2008-06-08, 18:47
Pomidory są najfajniejsze na wierzch, już na serze, a dodatkowo ja robię sos tak, że dodaję do koncentratu oprócz przypraw jeszcze ze 2 łyżki oleju - dzięki temu na cieście tworzy się taki 'film' ochronny i nic go nie rozmiękcza.
Lily - 2008-06-08, 18:49
A ja daję nie w plastrach, tylko pokrojone na kawałki i bez pestek - na wierzch Nie rozciapują się
pidzama - 2008-06-08, 19:09
My tez mamy swoj patent na pomidory na ciescie pizzy:
napierw samo ciasto bez zadnych dodatkow wkladam do piekarnika zeby podpieklo sie a po jakis 10-15 minutach dodaje reszte i z powrotem do pieca; i ciasto jest upieczone a warzywa chrupiace i jedrne;
a z pomidorow to zazwyczaj robie przecier z oliwa czosnkiem i klade na spod a potem i tak jeszcze kilka plasterkow na gore:)
Capricorn - 2008-06-08, 19:38
dzięki wszystkim, ja najbardziej właśnie chcę, żeby na pizzy leżał POMIDOR, najlepiej krążek, ewentualnie pół- czy ćwierćkrążek, sos/przecier ze świeżych pomidorów to nie to samo.
Będę kombinować
rosa - 2008-06-08, 19:48
ja zawsze daję pomidory i mi się nie rozwalają
pomidory sparzam, kroję na plasterki i układam na sosie pomidorowym (dla F) lub na pieczarkach i cebuli (dla reszty)
z tym że u nas ciasto jest takie cienkie, bardziej chlebowe niż ciastowe i piecze się całość 12-15 min, więc może pomi nie ma czasu na rozciapanie?
Capricorn - 2008-06-08, 20:04
a dlaczego sparzasz?
malina - 2008-06-08, 20:14
| Capricorn napisał/a: | | a dlaczego sparzasz? |
Może zeby sciągnąć skórke Ja zawsze tak robie.
Capricorn - 2008-06-08, 20:36
| malina napisał/a: | | Capricorn napisał/a: | | a dlaczego sparzasz? |
Może zeby sciągnąć skórke Ja zawsze tak robie. |
no, tyle, to wiem, że sparza się, zeby skórkę ściągnąc. Ale mi wybitnie skórka akurat na pizzę pasuje, trzyma miąższ w ryzach
agus - 2008-06-08, 20:38
Według znajomego Włocha należy piec pizzę warstwami: najpierw ciasto 3min, potem dodatki (np. ziemniaki - akurat taką byłam częstowana - pycha ) 10min, na końcu sos, ser i pomidory 10-13min.
Capricorn - 2008-06-08, 20:40
| agus napisał/a: | Według znajomego Włocha należy piec pizzę warstwami: najpierw ciasto 3min, potem dodatki (np. ziemniaki - akurat taką byłam częstowana - pycha ) 10min, na końcu sos, ser i pomidory 10-13min. |
to pewnie nie dla mnie metoda, zwłaszcza, że my i tak najbardziej lubimy, gdy na cieście jest najpierw sos, potem ser, pieczarki, i inne dodatki, na wierzch sosu nie daję.
pidzama - 2008-06-08, 21:58
Mozna tez wykorzystac pomidory bez gniazd nasiennych - tam jest najwiecej wody. miaz jest slodki
rosa - 2008-06-09, 07:54
sparzam i zdejmuję skórkę, bo ona mnie na pizzy drażni
|
|