wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - pomidory na pizzy

Capricorn - 2008-06-08, 13:10
Temat postu: pomidory na pizzy
chce mieć pizzę z pomidorami, i już. Gdy kładę plastry pomidora na cieście, podczas pieczenia robi się nieapetyczna ciapa. Wczoraj położyłam suszone pomidory na pizzy - zwęgliły się w kilka minut. Macie jakieś pomysły?
malina - 2008-06-08, 13:16

To chyba zależy jakie masz pomidory - ja daję zazwyczaj dosyć twarde i takie, które są 'mięsiste' (co za okropne określenie :roll: ).Nic sie z nimi nie dzieje,fajnie się zapiekaja podczas gdy dojrzałe się rozwalają.
Capriocorn,a sos pomidorowy nie wystarczy ;-) ?

Agnieszka - 2008-06-08, 13:35

Capri
przetestuj wariant pod pomidory coś np cebula, cukinia itp albo zrób sos z żywych pomidorów.
Innym wyjściem jest wybieranie pomidorów mięsistych np malinowe lub wykrojenie środka (pestek i soku)

Ja mam zwykłą gazową kuchenkę i wiem, że od spodu grzeje mocniej a jeden róg bywa mocniej przypiekany więc ciasta, pizze muszę obracać podczas pieczenia.

bojster - 2008-06-08, 13:50

Z pomidorami na pizzy są same problemy, a to się rozciapkują, a to się nagrzewają bardziej niż cała reszta (przez wodę pewnie), a to – na grubym cieście – nie dopieka się pod nimi... tak że to chyba wyższa szkoła jazdy, ale ja bym właśnie spróbował z podłożeniem czegoś pod pomidory. I chyba nie obędzie się bez wywalenia pestek+soku przed położeniem plasterków...
Alispo - 2008-06-08, 16:43

my doszlismy wczoraj do prostego wniosku-mniej pomidorow ;-)
ale powyzsze uwagi wydaja sie byc rozsadne.

Martuś - 2008-06-08, 18:47

Pomidory są najfajniejsze na wierzch, już na serze, a dodatkowo ja robię sos tak, że dodaję do koncentratu oprócz przypraw jeszcze ze 2 łyżki oleju - dzięki temu na cieście tworzy się taki 'film' ochronny ;) i nic go nie rozmiękcza.
Lily - 2008-06-08, 18:49

A ja daję nie w plastrach, tylko pokrojone na kawałki i bez pestek - na wierzch :) Nie rozciapują się :)
pidzama - 2008-06-08, 19:09

My tez mamy swoj patent na pomidory na ciescie pizzy:
napierw samo ciasto bez zadnych dodatkow wkladam do piekarnika zeby podpieklo sie a po jakis 10-15 minutach dodaje reszte i z powrotem do pieca; i ciasto jest upieczone a warzywa chrupiace i jedrne;
a z pomidorow to zazwyczaj robie przecier z oliwa czosnkiem i klade na spod a potem i tak jeszcze kilka plasterkow na gore:)

Capricorn - 2008-06-08, 19:38

dzięki wszystkim, ja najbardziej właśnie chcę, żeby na pizzy leżał POMIDOR, najlepiej krążek, ewentualnie pół- czy ćwierćkrążek, sos/przecier ze świeżych pomidorów to nie to samo.

Będę kombinować :D

rosa - 2008-06-08, 19:48

ja zawsze daję pomidory i mi się nie rozwalają
pomidory sparzam, kroję na plasterki i układam na sosie pomidorowym (dla F) lub na pieczarkach i cebuli (dla reszty)
z tym że u nas ciasto jest takie cienkie, bardziej chlebowe niż ciastowe :-) i piecze się całość 12-15 min, więc może pomi nie ma czasu na rozciapanie?

Capricorn - 2008-06-08, 20:04

a dlaczego sparzasz?
malina - 2008-06-08, 20:14

Capricorn napisał/a:
a dlaczego sparzasz?

Może zeby sciągnąć skórke ;-) Ja zawsze tak robie.

Capricorn - 2008-06-08, 20:36

malina napisał/a:
Capricorn napisał/a:
a dlaczego sparzasz?

Może zeby sciągnąć skórke ;-) Ja zawsze tak robie.


no, tyle, to wiem, że sparza się, zeby skórkę ściągnąc. Ale mi wybitnie skórka akurat na pizzę pasuje, trzyma miąższ w ryzach ;-)

agus - 2008-06-08, 20:38

Według znajomego Włocha należy piec pizzę warstwami: najpierw ciasto 3min, potem dodatki (np. ziemniaki - akurat taką byłam częstowana - pycha :) ) 10min, na końcu sos, ser i pomidory 10-13min.
Capricorn - 2008-06-08, 20:40

agus napisał/a:
Według znajomego Włocha należy piec pizzę warstwami: najpierw ciasto 3min, potem dodatki (np. ziemniaki - akurat taką byłam częstowana - pycha :) ) 10min, na końcu sos, ser i pomidory 10-13min.


to pewnie nie dla mnie metoda, zwłaszcza, że my i tak najbardziej lubimy, gdy na cieście jest najpierw sos, potem ser, pieczarki, i inne dodatki, na wierzch sosu nie daję.

pidzama - 2008-06-08, 21:58

Mozna tez wykorzystac pomidory bez gniazd nasiennych - tam jest najwiecej wody. miaz jest slodki
rosa - 2008-06-09, 07:54

sparzam i zdejmuję skórkę, bo ona mnie na pizzy drażni :-D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group