| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Biszkopt bez jaj
neina - 2008-06-18, 00:06 Temat postu: Biszkopt bez jaj Kochani, przegladalam przepisy na ciasta, ale niestety nie znalazlam tego, co mnie interesuje. Chodzi za mna biszkopt z bita smietana, truskawkami i galaretka, ale bez jaj. Wiem, ze typowego biszkoptu nie da sie tak zrobic, bo jego podstawa sa wlasnie jaja, ale moze ktos zna przepis na cos podobnego. Slyszalam kiedys, ze mozna takie ciasto zrobic z kefirem, ale nie znam szczegolow. Bede wdzieczna za podpowiedzi, bo mi sie sni to ciasto po nocach
puszczyk - 2008-06-18, 07:32
Ten z kefirem jest w "Ciastach na wegetariańskim stole". Jak chcesz to wrzucę, chociaż już kto¶ podawał na forum.
Mam przepis na biszkopt bez jaj z ksi±żeczki kupionej w Lidlu. Podaję oryginalny przepis bez modyfikacji (ja robiłam z orkiszowej z ksylitolem zamiast cukru, potem z syropem daktylowym).
Biszkopt bez jajek
225 g m±ki z pełnego przemiału
4 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
6 łyżek stołowych oleju
250 ml wody
zapach waniliowy
ewentualnie 4 łyżki dżemu do przełożenia
Posmarować cienko tłuszczem 2 okr±głe foremki do pieczenia o ¶rednicy 20 cm i wyłożyć je papierem do pieczenia (to konieczne bo inaczej ciasto przyklei się do foremki).
Do dużej miski przesiać proszek do pieczenia i m±kę, dodaj±c otręby, które pozostały na sicie. Dosypać cukier i wymieszać.
Wlać olej, wodę i esencję waniliow±. Mieszć przez minutę drewnian± łyżk±, a ż powstanie gładka masa.
Przelać ciasto do przygotowanych foremek.
Piec w piekaraniku rozgrzanym do temperatury 180 st przez 25-30 minut do chwili, gdy ciasto po¶rodku będzie się uginać przy dotykaniu.
Pozostawić do wystygnięcia w foremkach, następnie przełożyć na metalow± kratkę.
Ostrożnie zdj±ć pergamin z ciasta. Położyć jeden placek na paterze, Posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem. Oprószyć cukrem i podawać.
neina - 2008-06-18, 17:21
puszczyk, dzieki wyprobuje jak tylko bede miala chwilke.
madeja - 2009-05-18, 14:07
Dziendobry
Moje dziecko ma skazę białkow±,nietolerancje na gluten i mocne uczulenie na jajka oraz kukurydzę-bez względu na postać.Chciałam zapytać czy spokojnie mogę zast±pić m±kę kukurydzian± m±k± ryżow±,czy może ma ona jakie¶inne wła¶ciwo¶ci?W sumie to moja córa jeszcze nie jadła nic z m±ki ryżowej,ale je wafle ryżowe oraz normalny ryż i nic jej nie jest,więc zakładam,że po tej m±ce również nic jej nie będzie:) Z góry dzięki za odpis.
bodi - 2009-05-18, 21:50
madeja, m±ka ryżowa jest bezglutenowa, podobnie jak kukurydziana. Poszukaj na forum, jest kilka w±tków o diecie bezglutenowej. Zapraszam również do działu powitań
|
|