wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - boczniaków

superchick - 2008-06-18, 17:36
Temat postu: boczniaków
Wypróbowałam już flaczki z przepisu Kuchareczki, ale średnio mi smakowały (jak normalna zupa jarzynowa). Znacie jakieś fajne przepisy z boczniakami? W ogóle używacie ich w kuchni?
magdusia - 2008-06-18, 17:52

nie uzywam,ale ponoć smaczne są panierowane i smażone.
dżo - 2008-06-18, 18:49

superchick napisał/a:
Wypróbowałam już flaczki z przepisu Kuchareczki, ale średnio mi smakowały
bo flaczki z boczniaka trzeba umieć dobrze zrobić (czytaj: doprawić), nielicznym się to udaje, moja mama gotowała przepyszne, ja nie umiem,

a panierowane smakują świetnie, wypróbuj, tylko pamiętaj o solidnym doprawieniu np. sosem sojowym i ziołami: majeranjiem, lubczykiem, bazylią - takimi, które najbardziej lubisz,

margot - 2008-06-18, 19:24

ja moge co drugi dzień jeść boczniaki panierowane i najbardziej lubie tylko z sola i sporą ilością pieprzu
Strzępki czyli flaczki też lubimy :mrgreen: ,ja dodaje jeszcze do strzępków seitan(jak mam ) też pokrojone w paseczki ,a czasami i papryke kolorową

pidzama - 2008-06-18, 19:27

My jemy boczniaki w kazdej formie: flaki dlugo rzadzily u nas; panierowane tez sa bardzo smaczne;
my czesto robimy boczniaki w sosie pomidorowym i mozarella;
przepis jest bardzo prosty: podsmazyc na oliwie mala cebule drobno pokrojona; dodac boczniaki pokrojone w paski- max. 3cm i podsmazyc do zezlocenia grzybow; dodaje przecier z pomidorow wlasnej roboty, ale mozna dodac tez puszke pomidorow; przyprawiam sola i pieprzem, bazylia; na sam koniec wrzucam mozarelle - taka z wody pokrojona w kostke 1,5x1,5cm i juz nie gotuje; szybko podaje z makaronem; ser jeszcze nie zdazy sie rozpasc ale jest ciagnacy; pychota

Alispo - 2008-06-18, 19:39

sos sojowy,przyprawy i na patelnie,do mocnego przyrumienienia,mozna tez obtoczyc w bulce.

mniam :-)

Karolina - 2008-06-18, 19:46

Pokrojone w paseczki usmażyć na patelni z sosem sojowym, pieprzem i solą jak się usmażą zalać białym winem i odparować lekko.
pidzama - 2008-06-18, 20:19

No i jeszcze a propos panierowania; my panierujemy nie w jajku a w wodzie z maka+sol+pieprz - takie "biedne" ciasto naslesnikowe; a dopiero potem w bulce tartej; sa duza smaczniejsze i jest wiecej panierki ]:->
kamma - 2008-06-18, 21:06

ludzie, ale mi smaka narobiliście! Uwielbiam boczniaki! Najbardziej panierowane, ale także robię taki niby-sos: kroję w paski, cebulę w półkrążki, wrzucam razem na patelnię i smażę. Jeśli się zamierzają przypalać, podlewam trochę wodą. Na koniec daję troszkę więcej wody, tak z pół szklanki, smażę jeszcze przez chwilę, żeby woda nabrała smaku, i zagęszczam odrobiną mąki sypaną bezpośrednio na patelnię. Przyprawy - i gotowe!
frjals - 2008-06-18, 21:12

Oj, też lubię. Flaczki są super, ale ostatnio jeżeli kupuję, to mi sie niechce ich robić, tylko je smażę (bez panierki, tylko na tłuszczu).
Swoją drogą od dawna boczniaki zniknęły ze sklepów... ciekawe czemu. Czasem widuję takie pakowane na tacce, ale ze względu na opakowanie dla mnie nie istnieją... Wieki całe nie było ich w warzywniaku :roll:

alcia - 2008-06-18, 21:17

ja poza niektórymi wymienionymi wersjami, uwielbiam jeszcze takie:
boczniaki układam w miseczce posolone, poprzekładane posiekaną w półkrążki cebulą, zalewam mlekiem sojowym (nie za dużo, by przykryć takie dociśnięte). Leżą sobie np. z godzinkę, potem wyrzucam wszystko na patelnię i smażę powoli, aż do odparowania płynu, do fajnego przysmażenia. często po wrzuceniu na patelnie wylewam jeszcze na wierzch ze 2 rozbełtane jajka - dalej tak samo, jeszcze smaczniejsze.
Acha, jak się już tak wysmażą dobrze i odparują, to odwracam jak omleta i znów chwilę...

[ Dodano: 2008-06-18, 21:18 ]
frjals napisał/a:
Swoją drogą od dawna boczniaki zniknęły ze sklepów... ciekawe czemu. Czasem widuję takie pakowane na tacce, ale ze względu na opakowanie dla mnie nie istnieją... Wieki całe nie było ich w warzywniaku :roll:

u mnie nigdy nie było w warzywniakach :) tylko tacki... na szczęście znajomy ma hodowlę boczniaków. A i my sobie w tym roku zrobimy... to jak z pieczarkami.

frjals - 2008-06-18, 21:35

alcia napisał/a:
A i my sobie w tym roku zrobimy... to jak z pieczarkami.

ech, fajnie macie, też bym tak chciała :-)

kamma - 2008-06-19, 13:16

My próbowaliśmy w zeszłym roku założyć hodowlę... Mimo zachowania wszelkich środków ostrożności, wygrała pleśń :(
A takie boczniaki na kilogramy, bez tacki, to widziałam tylko raz w życiu! Niestety...

majaja - 2008-06-20, 13:47

U mnie na bazarku tacy dziadkowie zawsze mają na kilogramy, dużo taniej niż na tacce, 10 zł za kilo dużych, do panierowania to max, takie malutkie, np. do podsmazenia i do pierogów z cebulką to 4 zł.
Ja daję też do pizzy, ale do tego to lepiej małe i odsączyć najpierw porządnie, bo sporo wody potrafią puścić

kofi - 2008-06-20, 15:43

Właśnie dzisiaj kupiłam na wagę, po 11 zł. Chyba usmażę w panierce.
Kamma, a kupowaliście takie gotowe podłoże z grzybnią, czy samą grzybnię?
Takie podłoża widziałam u nas w sklepie ogrodniczym za 25 zł.

kamma - 2008-06-20, 17:29

Cytat:
Właśnie dzisiaj kupiłam na wagę,

kofi, podeślij trochę :)

kupowałam samą grzybnię, podłoże robiliśmy sami.

Anja - 2009-04-30, 09:56

Ja bym mogła jeść boczniaki prawie codziennie, ale z powodu braku czasu przyrządzam je w wersji najprostszej - po prostu duszę - bez panierki, w całości, posolone. I my i nasi znajomi właśnie takie je uwielbiają. Poza tym, ładnie wyglądają na talerzu właśnie takie całe. :->

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group