| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Bananowiec kasztanowiec
bajaderka - 2008-06-29, 23:05 Temat postu: Bananowiec kasztanowiec Składniki:
1 szkl. m±ki kasztanowej
1 szkl. m±ki gryczanej ( zmielić biał± kaszę niepalon± )
pół szkl. zakwasu gryczanego
pół szkl. mleka kokosowego
pół szkl. ¶liwek suszonych ( lub rodzynek lub moreli )namoczonych
4-5 dojrzałych bananów
ok. 1/3 szkl. oleju
3 - 4 łyżki słodu ryżowego
pół łyżeczki soli
1 - 1,5 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Wymieszać m±ki, dodać zakwas, sól. Banany zmiksować z mlekiem kokosowym, ¶liwkami, słodem, olejem. Poł±czyć wszystko dodaj±c jeszcze sodę. Dobrze wyrobić i wlać do tortownicy ( ¶rednica 22-23 cm ). Piec przez 40 - 45 minut w 180 stopniach ( ja piekę z termoobiegiem zatem zawsze sobie ustawiam niższ± temp.).
Robiłam jeszcze inn± wersję bananowca, bardziej restrykcyjn±, bez słodu, mleka i sody. Zamiennikiem były stewia, ubita piana z siemienia lnianego, dodawałam więcej suszonych owoców przełamuj±c słodki smak nutk± cierpko¶ci z żurawin....też wychodziło bardzo dobre ale nie było takie wyro¶nięte. Używałam też m±ki kukurydzianej, jednak z m±k± gryczan± lepiej smakuje...
Polewa - na oko wymieszany olej, karob, słód, tapioka
tu druga wersja bardziej restrykcyjna
1 szkl. m±ki kasztanowej
1 szkl. m±ki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka stewii
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody ( ale można więcej jak w przepisie wyżej )
4 - 5 bananów
1 szkl. moreli niesiarkowanych i porzeczek suszonych
3/4 szkl. - 1 szkl. piany z siemienia lnianego
1/3 szkl. oleju
Można zamienić m±kę kukurydzian± na gryczan±, jak kto¶ nie ma zakwasu można dodać więcej sody, nie trzeba od razu drożdży
margot - 2008-06-30, 10:10
Ze tak sie wyrażę -bomba ,po prostu bomba
zojka3 - 2008-06-30, 11:46
zje¶ć to by się zjadło ale robota to mnie kompletnie przerasta, podziwiam !
puszczyk - 2008-06-30, 13:17
bajaderka, to jest to samo ciasto które miała¶ rok temu na pikniku? Było przepyszne.
Jestem zbyt leniwa na ten zakwas, ale muszę się zmobilizować.
margot - 2008-06-30, 13:36
Bajaderka to czarodziejka przepysznej zdrowej ,bezglutenowej kuchni
Humbak - 2008-07-01, 22:09
bajaderka, lito¶ci... ja się w miesi±c zakwasu nie nauczę... jak my¶lisz, wyjdzie na drożdżach?
bajaderka - 2008-07-02, 14:24
puszczyk, dziękuję, to było rzeczywi¶cie to ciasto, ta bardziej restrykcyjna wersja...jak widzicie jest trochu zakalcowata ale bardzo dobra, m±ka kasztanowa jest słodka i daje taki specyficzny smak....
także Hubmak spróbować można bez zakwasu dodaj±c więcej sody
Margot, dziękuję
[ Dodano: 2008-07-02, 15:26 ]
Martini - 2008-07-02, 20:20
Wygl±da pysznie!
Bajaderko a ile siemienia na t± szklankę piany? W ogóle mi to się jako¶ siemię nie pieni...
Kamm - 2008-07-02, 20:23
Jak zobaczylam skladniki to mnie troszke wcielo ..
hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=199&page=
np cena tej m±ki itd .
Ale pewnie jest pyszne tylko nie na moja kieszen
Humbak - 2008-07-03, 10:53
o rany, kamm. nie wiedziałam...
Lily - 2008-07-03, 10:56
hxxp://www.zyjzdrowo.jasky.pl/zyjzdrowo/ można kupić tak± półkilogramow±, choć też nie jest tania...
Kamm - 2008-07-03, 11:59
Jak dla mnie wychodzi praktycznie to samo Lily 20zeta za pol kilo m±ki , to nadal nie dla mnie sprawa
puszczyk - 2008-07-03, 12:16
W przepisie jest jedna szklanka, przecież nie trzeba tego ciasta piec codziennie , tylko z wyj±tkowej okazji i kupić mniejsze opakowanie. Widziałam takie za 12 zł.
Kamm - 2008-07-03, 12:20
Mniejsze opakowanie nie znaczy tansze Tylko ze mniej wydam jednorazowo , no ale m±ki będzie rowniez zdecydowanie mniej
Jeszcze raz (mam nadzieję ze ostatni ) mowię ze to nie dla mnie
puszczyk - 2008-07-03, 12:35
Ok, już Tobie nie wciskam.
bajaderka - 2008-07-03, 13:38
Ja kupuję m±kę kasztanow± za 12 zł - 200 gr, to s± dwie szklanki m±ki...i tego ciasta nie robię często, tylko na specjalne okazję, tak± okazj± s± dla mnie urodziny moich córeczek, szczególnie, że Jagoda jeszcze jest na bezglutenowej i s±dzę, że też co¶ dobrego się jej należy...i to też nie jest na moj± kieszeń...a je¶li Kamm chcesz koniecznie zrobić tego bananowca to możesz m±kę zamienić na glutenow± lub zrobić pół na pół kukurydzian± i gryczan±...ale to już nie będzie ten smak...
kofi - 2008-07-04, 07:45
W takim razie ta m±ka jest bardzo lekka, ciekawa jestem jej smaku.
Kiedy mam jakj±¶ okazję szczególn±? Mam w lipcu, nawet 2
Czy z t± m±k± gryczan± naprawdę jest lepsze, niż z inn±? Nie przepadam za gryczan±, zastanawiam się, czy nie dać kukurydzianej. A może owsiana?
|
|