wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Masło sezamowe

efcia - 2007-06-09, 20:22
Temat postu: Masło sezamowe
efcia - Pią 20 Kwi, 2007
Temat postu: Masło sezamowe.Kupilam wczoraj masło sezamowe. Ale gorzkie jakieś wodniste i do chleba nie bardzo. Doczego sie może przydać? puszczyk - Pią 20 Kwi, 2007
Najprościej z miodem na chleb, w niewielkiej ilości jako dodatek do kasz i płatków z owocami lub np. dodaję do jakiejś słodkiej pasty np. miksuję z bananami i rodzynkami (fajny farsz do naleśników na słodko). Margot - Pią 20 Kwi, 2007
ja też dokładnie mieszam(na dole jest gęsta) i na chleb (mi smakuje ),z miodem też dobra jako polewka płatków i kasz
miód+ gęsto ugotowana kasza manna+ pasta,troche mielonych pistacji lub innych orzechów i wychodzi taka pasta chałwa(uwaga okropnie wciaga do jedzenia tych co lubią chałwę :mrgreen: :oops:
Cytat:
miksuję z bananami i rodzynkami (fajny farsz do naleśników na słodko).

o to jeszcze nie testowałam ,do naleśników powiadasz,hm hyba zrobię ań - Pią 20 Kwi, 2007
ja też smaruję chleb bo mi smakuje. Jagodzie dawałam na chleb pod dżem np. No i można of cours łączyć z różnymi bakaliami.

Ten pomysł na farsz do naleśników 1 klasa :D Bajaderka - Pią 20 Kwi, 2007
Masło sezamowe można zrobić samemu, umyć i podprażyć lekko sezam na patelni do momentu aż będzie się wydzielał zapach, takie lekko złociste ziarenka, z dodatkiem soli mamy gomasio, łącząc z oliwą lub dobrym olejem mamy masełko....masełko sezamowe z własnymi powidłami śliwkowymi....mniamuśne.... bojster - Pią 20 Kwi, 2007
Rozumiem, że chodzi o tahini. Mam na nie dwa sposoby. Pierwszy jest podobny do sposobu puszczyka – zmiksowanie z bananami i do naleśników, chociaż raczej jako polewę, a nie farsz.

A drugi to deser nazywany przeze mnie „smak życia”. Jest bardzo prosty – bierze się tahini oraz deser sojowy waniliowy z alpro i miesza się w proporcjach, na które aktualnie ma się nastrój. Najlepiej najpierw nałożyć tahini, potem zalać to deserem, a następnie mieszać łyżeczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego. ;-)

[ Dodano: 20-04-2007, 18:25 ]
Bajaderka napisał/a:
Masło sezamowe można zrobić samemu, umyć i podprażyć lekko sezam na patelni do momentu aż będzie się wydzielał zapach, takie lekko złociste ziarenka, z dodatkiem soli mamy gomasio, łącząc z oliwą lub dobrym olejem mamy masełko....masełko sezamowe z własnymi powidłami śliwkowymi....mniamuśne....


Jeśli chodzi o gomasio i smarowidło powstałe z niego po dodaniu oleju, to zdecydowanie wolę siemię lniane od sezamu. Sezam jest lepszy na słodko, a siemię świetnie sprawuje się w roli posypki lub smarowidła na kanapki. :-) kasienka - Pią 20 Kwi, 2007
Tahini używa się do robienia hummusu, tradycyjnej arabskiej pasty z cieciorki...
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki tahiny
sól

zmiksować. marysia - Pią 20 Kwi, 2007
Cytat:
Masło sezamowe można zrobić samemu


Również sama przygotowuję tahini. Czasami dodaję wiórki kokosowe, słodzę ksylitolem i mam chałwę kokosową. Ale nigdy nie pomyślałam o naleśnikach - pora wypróbować.
Można też tahini wyjadać ze słoika palcem - Jagusia poleca :D Alispo - Sob 21 Kwi, 2007
Ja rowniez polecam do humusu :D Musze wyprobowac to polaczenie z alpro :D bodi - Pon 23 Kwi, 2007
ja dodaję czasem tahini do śniadaniowej "owsianki" ze zmieszanych płatków różnych - zagęszcza, sprawia że są jeszcze bardziej sycące i pyszne.

gomasio można też robić ze zmieszanych nasion lnu i sezamu (tylko trzeba pamiętać by prazyć je oddzielnie, bo zanim len zacznie pękać, sezam się zdąży spalić). Mielę je w maszynce i do lodówki. Długo nie stoi :D
Można dodać sól, ale ja tego nie robię bo Jagoda mogłaby taką "posypkę" jeść łyżkami. :mrgreen: agnieszka - Wto 24 Kwi, 2007
Próbowałam gomasio Bodi (było na balu) i jest świetne. bodi - Sro 25 Kwi, 2007
dzięki aga :) rebTewje - Sro 25 Kwi, 2007
ja jadam musli z tahini, przynajmniej mleko sojowe wtedy jakos smakuje ;) martka - Sro 25 Kwi, 2007
bojster napisał/a:
bierze się tahini oraz deser sojowy waniliowy

to brzmi niezle, musze sprobowac :)
kasienka napisał/a:
Tahini używa się do robienia hummusu

oprocz kasienkowej wersji, proponuje jeszcze rozne urozmaicone: z dodatkim podpieczonej papryki czerwonej albo z dodatkiem suszonych pomidorow. czesto ide na latwizne i kupije takie wlasnie :) , ale robic tez mi sie zdarzylo - tak czy siak: wysmienite :razz: kasienka - Czw 26 Kwi, 2007
martka napisał/a:
z dodatkim podpieczonej papryki czerwonej albo z dodatkiem suszonych pomidorow.

gdzieś mam też przepis na takie z dodatkiem buraków. Na zdjęciu wygląda cudnie, ale jeszcze nie próbowałam...Jak ostatnio chciałam zrobić hummus, kupiłam tahini i...pękła mi siatka jak jechałam rowerem, a moje tahini wylądowało wraz z kupką szkła na szynach tramwajowych...Od tamtego czasu jakoś znowu nie mogę się zebrać na ten zakup ;) rebTewje - Czw 26 Kwi, 2007
kasienka napisał/a:
pękła mi siatka jak jechałam rowerem, a moje tahini wylądowało wraz z kupką szkła na szynach tramwajowych
no i bardzo dobrze! oduczysz sie moze jazdy rowerem po tramwajowych trakcjach!

*marzy o wstawieniu mrugotka, ale wie ze wyjdzie brzydal, wiec sie powstrzymuje* Ewa - Czw 26 Kwi, 2007
rebTewje napisał/a:
*marzy o wstawieniu mrugotka, ale wie ze wyjdzie brzydal, wiec sie powstrzymuje*

:mrgreen: :wink: efcia - Czw 26 Kwi, 2007
bodi napisał/a:

gomasio można też robić ze zmieszanych nasion lnu i sezamu (tylko trzeba pamiętać by prazyć je oddzielnie, bo zanim len zacznie pękać, sezam się zdąży spalić).


potwierdzam. Udało mi się kiedyś tą metodą uruchomić alarm przeciwpozarowy. :D DagaM - Czw 26 Kwi, 2007
A jedliscie "siostrę" hummusu, pastę z bakłażana? Co prawda sama nie robilam, ale jadłam (pychota!) i mam przepis:

Mutabbal (tak sie nazywa)
- 3 duże bakłażany
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. tahini
- sól
- sok z 3 cytryn
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- papryka
- oliwki i oliwa do przybrania

Bakłażany opiec na suchej patelni, aż popęka im skórka i obrać. Obrane bakłażany umyć i lekko wycisnąć z nich sok dłonią. Ugnieść bakłażany widelcem i przetrzeć przez sito lub zmielić w mikserze. Dodać wyciśnięty czosnek, tahini, kminek oraz szczyptę soli i cały czas mieszając, stopniowo dodawać sok z cytryny. Pastę przełożyć do salaterki i przybrać kilkoma oliwkami, posiekaną pietruszką, papryką i kroplą oliwy z oliwek. martka - Czw 26 Kwi, 2007
DagaM napisał/a:
A jedliscie "siostrę" hummusu, pastę z bakłażana?

Daga, robie podobna bardzo tylko moja bez tahini, ale musze i tak sprobowac :) . w mojej wersji baklazany, i czosnek tez, sa podpieczone w piekarniku. a w sezonie uwielbaim do tego swiezy majeranek! pycha! :razz:

Lily - 2007-07-04, 18:24

Nie mam pomysłu, gdzie to dodać, więc wkleję hxxp://technologk.wizytowka.pl/]tu.
Coś niecoś o produkcji chałwy, sezamków itp. Praca dyplomowa :P

Mala_Mi - 2007-07-05, 22:08

My z tahini robimy sobie chałwę
tahini + trochę wody (dzięki temu robi się gęste)
do tego syrop daktylowy
Wyjadamy łyżeczką jako deser. Odkryliśmy to połączenie nie tak dawno i cały czas jeszcze z wielką przyjemnością wszyscy się tym zajadamy. Mniam :-P

vlada - 2007-07-05, 22:37

ja wczoraj też zrobiłam chałwę. Sezam, wiórki i słonecznik zmielone (wcześniej podprażone) plus łyżka miodu. Formowałam kuleczki lub paluszki i obtaczałam w wiórkach. Pycha :lol:
niestety już nie ma :-(

efcia - 2007-07-15, 00:49

A ja sie koniec konców przekonalam do tachini, ostatnio wyjadlam resztki ze sloika przy pomocy selera naciowego- fajny patent.
A moja eko chałwa to po prostu tahini z dodatkiem miodu.

agazima - 2008-07-13, 17:48

a same robicie te tahini?
kofi - 2008-11-20, 10:08

Jakiś czas temu nabyłam grecką chałwę.Skład - tahini, miód. Koniec.
No i niestety - uzależniłam się. Była wprawdzie 2 razy droższa od innych, ale teraz niemalże śnię o niej (jakoś nie widze w sklepach).
Muszę wypróbować sposób Małej Mi. W tych polskich chałwach - oprócz sezamu, emulgatory, albumina białka kurzego :shock: , nie prościej bez tego?

alcia - 2008-11-20, 10:12

agazima napisał/a:
a same robicie te tahini?

ja robię sama od jakiegoś czasu. Podprażony sezam mielę długo w blenderze, dodaję trochę oleju z pestek winogron, dla nabrania odpowiedniej konsystencji i by się dobrze miksowało. Efekt identyczny jak to sklepowe, a wychodzi dużo taniej.

Karolina - 2008-11-20, 10:17

Alcia robisz z brązowego czy białego sesamu?
alcia - 2008-11-20, 11:54

Karolina, najchętniej z nieoczyszczonego, ale czasem z braku takowego i biały się trafiał.
Marcela - 2008-11-20, 14:02

alcia napisał/a:
Podprażony sezam mielę długo w blenderze, dodaję trochę oleju z pestek winogron

Z olejem sezamowym jest nieprawdopodobnie pyszny! :-P

alcia - 2008-11-20, 14:48

Marcela napisał/a:
Z olejem sezamowym jest nieprawdopodobnie pyszny! :-P

pewnie tak, ale nie posiadam (kiedyś kupiłam i połowę musiałam wylać po przeterminowaniu. Nie siedzi mi jakoś sezamowy w kuchni, do niewielu rzeczy mi pasował) :) Więc daję coś neutralnego w smaku.

puszczyk - 2008-11-20, 16:56

Dzisiaj przez przypadek odkryłam, że z miodu można zrobić karmel, więc pewnie można to wykorzystać w produkcji domowej chałwy. 8-)
Dotychczas robiłam ze słodem wg przepisu Ani D. na kulki chałwowe, ale to nadal nie to co kupna.

topcia - 2009-02-09, 19:38

Dlaczego w przepisach polecają prażenie sezamu na tahini?
topcia - 2009-02-09, 20:16

Ciekawe, czy podnosi poziom węglowodanów takie prażenie ? ;-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group